fbpx

Γιατί είναι καλό να είμαστε σε επαφή με τη φύση;

Η επαφή με τη φύση είναι μέσα στο dna μας. Η φύση μας δίνει ενέργεια, δύναμη και όρεξη για ζωή. Βέβαια, όλοι μας από μικρή, κιόλας, ηλικία, περνάμε πολλές ώρες κλεισμένοι μέσα στις τάξεις των σχολείων, στα γραφεία των εταιριών, στα διαμερίσματα-κουτάκια των μεγαλουπόλεων, χάνοντας έτσι την επαφή μας με τη φύση και όλα τα πλεονεκτήματα που αυτή μπορεί να μας χαρίσει.

Μια βόλτα στο δάσος μπορεί να μας ηρεμήσει, να μας γεμίσει με όμορφες εικόνες από δέντρα και λουλούδια, να μας φέρει γαλήνη και εσωτερική ισορροπία. Η επιστήμη το αποδεικνύει. Υπάρχουν δεκάδες έρευνες που υποστηρίζουν τα ευεργετικά οφέλη της φύσης στη ζωή μας. Η φύση ενισχύει τη θετική μας διάθεση, μειώνει τα επίπεδα άγχους, βελτιώνει την υγεία μας, τον αυτοσεβασμό και την αυτοπεποίθησή μας.

Αυτά είναι μερικά από τα οφέλη της φύσης:

Βελτιώνει τη φυσική μας κατάσταση

Όταν κάνουμε μια βόλτα στο βουνό αλλάζουμε υψόμετρο, με αποτέλεσμα να αλλάζει και ο μεταβολισμός μας για να ανταποκριθεί στις δύσκολες συνθήκες. Επίσης, εξασκείται όλο το μυϊκό μας σύστημα, αφού χρειάζεται να περπατήσουμε, να πηδήξουμε, να σκαρφαλώσουμε ή να κρατήσουμε την ισορροπία μας. Έτσι το σώμα μας διατηρείται σε πάντα σε φόρμα.

Ενισχύει τις πνευματικές μας επιδόσεις

Έρευνες σε πανεπιστήμια αποκάλυψαν ότι οι φοιτητές που έρχονται σε επαφή με τη φύση έχουν καλύτερες επιδόσεις στις εξετάσεις, καλύτερη μνήμη και πιο κριτική σκέψη.

Μας χαρίζει Βιταμίνη D

Ένας από τους λόγους που η φύση βελτιώνει την υγεία μας είναι η Βιταμίνη D. Ο ήλιος είναι η φυσική πηγή της Βιταμίνης D και όσο περισσότερο είμαστε στη φύση, τόσο περισσότερο ήλιο, άρα και Βιταμίνη D, απορροφάμε. Η Βιταμίνη D είναι πολύτιμη γιατί μας προστατεύει από πολλά πράγματα, όπως είναι ο καρκίνος, οι ορμονικές διαταραχές, οι φλεγμονές, ενώ ενισχύει και το ανοσοποιητικό μας.

Προστατεύει την ψυχική μας υγεία

Μια ανάσα καθαρού αέρα μας γεμίζει υγεία και ευεξία! Σύμφωνα με μια έρευνα του 2014, ένας μικρός περίπατος στη φύση μπορεί να μειώσει το άγχος, την κατάθλιψη και να καταπολεμήσει τα συμπτώματα του στρες. Και αν δεν έχετε άγχος, οι δραστηριότητες στη φύση σας βοηθούν να μειώσετε σημαντικά τις πιθανότητες να αναπτύξετε κάποιο ψυχικό νόσημα.

Διευρύνει τους ορίζοντές μας

Συχνά, όλη αυτή η τεχνολογία που έχουμε στα γραφεία και στα σπίτια μας, διαστρεβλώνει την αντίληψή μας και τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Όταν βγαίνουμε στη φύση, ξαναανακαλύπτουμε πόσο απλά είναι τα πράγματα και ποιες είναι οι αληθινές αξίες στη ζωή. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να επαναξιολογήσουμε τη ζωή μας και να βάλουμε τις σωστές προτεραιότητες.

Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου μας

Έρευνες δείχνουν ότι το φυσικό φως του ήλιου βοηθά τον οργανισμό μας να ρυθμίσει καλύτερα το βιολογικό του ρολόι, το οποίο μας λέει πότε να φάμε ή να κοιμηθούμε. Και μην ξεχνάτε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ένας καλός ύπνος στην υγεία και την απώλεια βάρους μας.

Αναζωογονεί τη δημιουργικότητά μας

Η επαφή με τη φύση απελευθερώνει το μυαλό μας και μας βοηθά να “ξεκολλήσουμε” από όλα εκείνα που μας εμποδίζουν και μας βαραίνουν. Επίσης, μας βοηθά να αποκτήσουμε καλύτερη επίγνωση του εαυτού μας και των στόχων μας, ενώ η έλλειψη αντιπερισπασμών γύρω μας, μας κάνει να είμαστε περισσότερο συγκεντρωμένοι και έτοιμοι για επανεκκίνηση.

Μεγαλώνουμε όμορφα

Η κηπουρική μας προστατεύει από την άνοια και μειώνει τις πιθανότητες καρδιακού εμφράγματος. Όσοι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με τη φύση έχουν πιο γερά οστά και νιώθουν λιγότερους πόνους. Κυρίως όμως, η επαφή με τη φύση μειώνει τις φλεγμονές στο σώμα μας και μας προστατεύει από καρκίνους, αυτοάνοσα νοσήματα και άλλες παρόμοιες ασθένειες. Αποτέλεσμα; Ζούμε και καλύτερα και περισσότερο!

http://www.tsemperlidou.gr/mind-spa/pets/giati-ine-kalo-na-imaste-se-epafi-ti-fisi

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

fourteen − 2 =