Το #gopafree είναι ένα νέο εγχείρημα με στόχο την ανακύκλωση των αποτσίγαρων σε όλη την Ελλάδα, καθώς και την ευαισθητοποίηση όλων για τους κινδύνους περιβαλλοντικής μόλυνσης από τα αποτσίγαρα.

Όλοι σιχαινόμαστε να βρίσκουμε πεταμένες γόπες στις παραλίες μας, λίγοι όμως γνωρίζουμε τον πραγματικό κίνδυνο που κρύβουν. Κι αυτό γιατί το φίλτρο, όχι μόνο είναι φτιαγμένο από πλαστικό, αλλά περιέχει πλειάδα χημικών ουσιών βλαβερών για το περιβάλλον καθιστώντας τη διαχείριση των αποτσίγαρων απολύτως αναγκαία. Για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει ήδη σχετική οδηγία καλώντας τις χώρες-μέλη της να εντάξουν στην εθνική τους νομοθεσία μία σειρά μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τα αποτσίγαρα περιέχουν πλαστικά φίλτρα που περνούν από τα φρεάτια στους υπονόμους για να φτάσουν σιγά – σιγά στις θάλασσες, όπου απελευθερώνουν νικοτίνη, βενζόλιο, κάδμιο, ακετόνη, οξικό οξύ, αμμωνία, αρσενικό, μονοξείδιο του άνθρακα, φορμαλδεΰδη, υδρογονάνθρακες, υδροκυάνιο, μόλυβδο, μεθανόλη, μεθύλιο, νιτρικό οξύ, πολώνιο-210, θεϊκό οξύ, πίσσα, ραδόνιο. Συχνά οι γόπες καταλήγουν στο στομάχι ψαριών, πουλιών και θηλαστικών μολύνοντάς τα με επικίνδυνα χημικά και προκαλώντας σε κάποιες περιπτώσεις τον θάνατό τους.

Σκεφτείτε τώρα ότι τα ψάρια καταλήγουν συχνά στο πιάτο μας. Οπότε δεν καταστρέφουμε απλά το θαλάσσιο οικοσύστημα αλλά και τη δική μας τροφική αλυσίδα, δηλητηριάζουμε και εξαφανίζουμε την ίδια μας την τροφή, όσο μικρές σε μέγεθος είναι οι γόπες τόσο μεγάλο είναι το κακό που προκαλούν.

Γνωρίζετε ότι:
• Τα αποτσίγαρα είναι μια από τις πιο επικίνδυνες και ύπουλες μορφές περιβαλλοντικής μόλυνσης, γιατί δεν είναι βιοδιασπώμενες.
• Τα αποτσίγαρα αποδομούνται με πολύ αργό ρυθμό.
• Μόνο ένα τσιγάρο σε περίπου επτά λίτρα είναι θανατηφόρο για μικροοργανισμούς που βρίσκονται σε γλυκά νερά και αλμυρό νερό.
• Στο εξωτερικό έχει δρομολογηθεί η ανακύκλωση τους σε ειδικούς κάδους.
• Το 40% των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς παραλιών είναι γόπες. Στην Ελλάδα «παράγουμε» περίπου 22 δισ. αποτσίγαρα ή 3.500 τόνους.
• Τα αποτσίγαρα συλλέγονται μέσω του προγράμματος #gopafree της Cigaret Cycle, με τη χρήση ειδικών κάδων (τοποθέτηση σε επιλεγμένα σημεία), διαχωρίζονται και με ειδική διαδικασία παράγουν νέα ανακυκλωμένα βιομηχανικά προϊόντα, όπως πλαστικές παλέτες. Τα υπολείμματα χαρτιού, καπνού και η τέφρα κομποστοποιούνται και παράγεται λίπασμα.
• Μέρος των εσόδων από την πώληση της ανακυκλώσιμης ύλης που προκύπτει από τα αποτσίγαρα θα διατίθεται για την αγορά γυαλιών και ακουστικών σε συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης και ακοής με σκοπό την ανάκτηση των αισθήσεων και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

gopafreeflag

Η CigaretCycle και το Ελληνικό Κέντρο Ιστιοπλοΐας και Θαλασσίου Περιβάλλοντος ένωσαν τις δυνάμεις τους και εγκαινίασαν το καινοτόμο πρόγραμμα #gopafreeflag. Το #gopafreeflag είναι ένα σύμβολο πιστοποίησης και εναρμόνισης με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς όσον αφορά τη διαχείριση των πλαστικών μίας χρήσης και πιο συγκεκριμένα των αποτσίγαρων που πλέον θα ανακυκλώνονται και η ύλη τους θα επαναχρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για τη δημιουργία άλλων προϊόντων όπως λίπασμα από το χάρτινο μέρος του τσιγάρου, αλλά και βιομηχανικό πλαστικό από το φίλτρο. Το πρόγραμμα #gopafree δεν στοχεύει απλώς στην απομάκρυνση των αποτσίγαρων από το περιβάλλον αφού το να καταλήξουν στα σκουπίδια δεν θα είχε καμία διαφορά. Η καινοτομία του έγκειται στην ειδική επεξεργασία ανακύκλωσης των αποτσίγαρων προσφέροντας έτσι μία βιώσιμη λύση, αλλά και ένα βήμα στη δημιουργία μίας κυκλικής οικονομίας.

Και μην ξεχνάτε, φεύγοντας από την παραλία μαζεύουμε τις γόπες μας! Όλοι μαζί κρατάμε καθαρές τις θάλασσες και τις παραλίες μας!

Τηλ.: 210 3006751
www.cigaretcycle.org
info@cigaretcycle.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *