Χρήστος Μεγαπάνος

Ο Πλαστικός Χειρουργός Χρήστος Μεγαπάνος αποτελεί έναν από τους κορυφαίους επιστήμονες στον τομέα της σύγχρονης αισθητικής και επανορθωτικής ιατρικής σήμερα στη χώρα μας. Τοποθετώντας πάντα την ασφάλεια των ασθενών του στην κορυφή των προτεραιοτήτων του, φροντίζει να ενημερώνεται διαρκώς για τις παγκόσμιες ιατρικές εξελίξεις στον τομέα του και να αναζητά τις πιο εξελιγμένες θεραπείες, τεχνικές και μεθόδους.

Ολοκλήρωσε με άριστα τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εξειδικεύτηκε στον τομέα της Πλαστικής Χειρουργικής και της Αναγεννητικής Ιατρικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η ολοκλήρωση της ειδικότητάς του έγινε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ενώ συνέχισε την εκπαίδευσή του στην Πλαστική Χειρουργική και ειδικότερα στους τομείς της Αποκατάστασης Μαστού και της Ογκολογίας στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας». Συνέχισε τη μετεκπαίδευσή του στο «Miami Breast Center» των ΗΠΑ, εργαζόμενος υπό τον παγκοσμίου φήμης πλαστικό χειρουργό Doctor Roger Khouri, στο Βασιλικό Κολέγιο Χειρουργών του Ηνωμένου Βασιλείου και στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Regensburg της Γερμανίας, ενώ εξειδικεύτηκε στον τομέα της Αναγεννητικής Ιατρικής και των Κυτταρικών Θεραπειών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, και σήμερα συνεργάζεται με το ερευνητικό κέντρο του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» σε ποικίλα ερευνητικά πρωτόκολλα στο ίδιο επιστημονικό πεδίο.

Ποια είναι από τις πρώτες σε ζήτηση αισθητικές επεμβάσεις προσώπου στις γυναίκες;

Κοιτάξτε, βάσει τόσο της προσωπικής μου εμπειρίας όσο και των παγκόσμιων στατιστικών, η βλεφαροπλαστική είναι μία από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις προσώπου μεταξύ των γυναικών, αλλά και των ανδρών. Το γεγονός αυτό είναι λογικό, καθώς τα μάτια αποτελούν συνήθως την πρώτη περιοχή του προσώπου που παρουσιάζει τα σημάδια του χρόνου, ενώ η επέμβαση δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα νεότητας και φρεσκάδας συνολικά στην όψη μας. Επίσης, τα τελευταία χρόνια όλο και μεγαλύτερη ζήτηση γνωρίζει το Nano Lift, ένα ελάχιστα επεμβατικό lifting προσώπου, που προσφέρει σημαντική ανόρθωση και νεανική εικόνα, χωρίς το βαθμό παρεμβατικότητας και αποθεραπείας που συνοδεύει ένα full facelift. Η επέμβαση απευθύνεται συνήθως σε άτομα γύρω ή λίγο μετά τα 40 και το αποτέλεσμα είναι πολύ φυσικό.  

Το ξεκούραστο βλέμμα αποτελεί βασικό μέλημα κάθε γυναίκας. Με τη μέθοδο της βλεφαροπλαστικής σε πόσο χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση θα είναι πλήρως ορατό το τελικό αποτέλεσμα;

Όπως είπαμε και παραπάνω, υπάρχει βασικός λόγος που η βλεφαροπλαστική κρατά σταθερά μία θέση μεταξύ των πιο δημοφιλών επεμβάσεων της σύγχρονης πλαστικής χειρουργικής και αυτός είναι τα εξαιρετικά της αποτελέσματα, αλλά και η ήπια αποθεραπεία της. Τα αποτελέσματα της βλεφαροπλαστικής, όταν η επέμβαση πραγματοποιείται από εξειδικευμένα χειρουργικά χέρια, είναι απίστευτα φυσικά και είναι αρκετά άμεσα εμφανής η διαφορά. Νομίζω πως είναι ασφαλές να πούμε πως τα πλήρη αποτελέσματα θα είναι ορατά περίπου ένα μήνα μετά την επέμβαση.

Ποια είναι η συνιστώμενη θεραπεία για ένα λαμπερό δέρμα; Πώς μπορούμε να μειώσουμε τις ρυτίδες;

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για ένα λαμπερό δέρμα είναι σίγουρα η μεσοθεραπεία, τόσο η ετερόλογη με υαλουρονικό οξύ όσο και η αυτόλογη με αυξητικούς παράγοντες PRP από το δικό μας αίμα. Εμείς συστήνουμε συχνά και έναν συνδυασμό των δύο, ώστε να πάρει το πρόσωπο την άμεση λάμψη από το υαλουρονικό οξύ και τη συνεχή και μακροπρόθεσμη βελτίωση λόγω της ανάπλασης από τους αυξητικούς παράγοντες. Η μεσοθεραπεία φυσικά βελτιώνει και τις ρυτίδες, όμως πιο σταδιακά. Για άμεσα αποτελέσματα ενάντια στις ρυτίδες συστήνονται συνήθως τα fillers υαλουρονικού οξέος καθώς και το διάσημο Botox. Επίσης και τα laser ανάπλασης κάνουν εξαιρετική δουλειά, όμως δεν τα συστήνουμε τους καλοκαιρινούς μήνες για ευνόητους λόγους.

Η αγαπημένη τεχνική των stars του Χόλυγουντ, το γνωστό Brazilian Butt Lift, που χαρίζει στρογγυλούς και καλοσχηματισμένους γλουτούς, έχει απήχηση στη χώρα μας;

Επειδή τυγχάνει να είμαι από τους πρώτους πλαστικούς χειρουργούς στη χώρα μας που αναγνώρισαν τη φοβερή δυναμική και τα εξαιρετικά αποτελέσματα αυτής της επέμβασης, όχι μόνο στην περιοχή των γλουτών αλλά και συνολικά στη σιλουέτα, μπορώ να σας πω πως εγώ προσωπικά έχω εγχειρήσει πολλά περιστατικά και με μεγάλη επιτυχία, κρίνοντας τόσο από το τελικό αποτέλεσμα όσο και από το χαμόγελο των ανθρώπων που υποβλήθηκαν στην επέμβαση. Το Brazilian Butt Lift είναι μία πολύ πρωτοποριακή τεχνική, που θέλει ιδιαίτερη προσοχή και μεγάλη εξειδίκευση από τον χειρουργό, όμως μπορεί να κάνει πραγματικά θαύματα στην εικόνα του σώματος, καθώς προσδίδει αυτόματα το επιθυμητό σχήμα ενός ανάποδου “S” στο γυναικείο κορμί. Από την αρχή γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη χώρα μας, όμως όσο περνάει ο καιρός νομίζω πως γίνεται διαρκώς και πιο δημοφιλής επέμβαση.

Μιλήστε μας για τις τεχνικές που εφαρμόζετε για μια εμφανή αλλαγή στην περιοχή των γλουτών;

Πρωτίστως είναι φυσικά το BBL που αναφέραμε παραπάνω. Νομίζω είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος και για εμένα η πιο ασφαλής, αφού η αύξηση και ο σχηματισμός των γλουτών πραγματοποιούνται με το ίδιο το λίπος του ατόμου. Φυσικά πάντα υπάρχει η δυνατότητα η αλλαγή να πραγματοποιηθεί με ενθέματα ή fillers, αλλά εγώ προτιμώ τα αυτόλογα υλικά, τόσο για την ασφάλεια που παρέχουν όσο και για τις απεριόριστες δυνατότητες που μας προσφέρουν.

Μετά από πόσο χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση είναι εμφανή τα αποτελέσματα;

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά σχεδόν αμέσως, όμως, επειδή με τον καιρό θα απορροφηθεί ένα μέρος του λίπους που τοποθετήθηκε, νομίζω πως είναι ασφαλές να πούμε πως το πρώτο και βασικό αποτέλεσμα φαίνεται περίπου 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση και το τελικό θέλει περίπου 3 μήνες.   

Το Brazilian Butt Lift μπορεί να πραγματοποιηθεί συνδυαστικά και με άλλες επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής;

Πραγματοποιούμε τη λήψη του λίπους για να προχωρήσουμε στο BBL με τη βοήθεια της ελάχιστα επεμβατικής τεχνικής λιποαναρρόφησης και λιπογλυπτικής Vaser HD, το οποίο ουσιαστικά σημαίνει πως βελτιώνουμε ταυτόχρονα δύο περιοχές: τους γλουτούς και τη δότρια περιοχή, που συνήθως είναι η κοιλιά. Με αυτήν την έννοια μπορώ να απαντήσω εύκολα πως «ναι» το BBL ουσιαστικά συνδυάζεται εξ ορισμού με λιποαναρρόφηση, αφού από κάπου πρέπει να πάρεις το αυτόλογο λίπος. Από εκεί και πέρα θεωρητικά ένα BBL μπορεί να συνδυαστεί με κάθε επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής που επιθυμεί το άτομο, πάντα βέβαια με την προϋπόθεση πως οι συνθήκες το επιτρέπουν. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και δεν μπορούμε εύκολα να γενικεύουμε στο θέμα των αισθητικών επεμβάσεων.

Ποιο είναι το motto σας;

Δεν υπάρχει υποκειμενική ομορφιά, υπάρχει μόνο η αντικειμενική αισθητική αρτιότητα που υπαγορεύουν τα διαχρονικά σύμβολα ομορφιάς και η Χρυσή Τομή.

Τι θαυμάζετε περισσότερο στους ανθρώπους;

Τη συνέπεια, την προσήλωση στους στόχους τους, την ευστροφία, την ηθική ακεραιότητα.

Τι θεωρείτε ότι φέρνει ισορροπία στον άνθρωπο;

Νομίζω πως αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό, κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και μοναδικός, και το τι πραγματικά λειτουργεί εξισορροπητικά για τον καθένα είναι εντελώς προσωπικό.

Τι φοβάστε περισσότερο;

Τους αστάθμητους παράγοντες. Είμαι τελειομανής, μου αρέσει να έχω τον έλεγχο των πραγμάτων και δεν νιώθω άνετα όταν αισθάνομαι πως κάτι δεν εξαρτάται από εμένα και τις πράξεις μου, αλλά από εξωτερικούς και μεταβλητούς παράγοντες.

Τι είναι χαρούμενη ζωή για εσάς;

Ίσως να σας ακουστεί «κλισέ», αλλά λατρεύω τη δουλειά μου. Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για εμένα από το ειλικρινές χαμόγελο του ευχαριστημένου ανθρώπου από τη δουλειά μου. Οπότε χαρούμενη ζωή για εμένα είναι να μπορώ να επιτελώ το έργο μου και να βελτιώνω τη ζωή των ανθρώπων.

Τι σας κινητοποιεί δημιουργικά όλα αυτά τα χρόνια;

Νομίζω ο ανταγωνισμός με τον ίδιο μου τον εαυτό. Δεν επαναπαύομαι ποτέ και θέλω κάθε χρόνος να με βρίσκει καλύτερο γιατρό και επιστήμονα από τον προηγούμενο. Η διαρκής εξέλιξη με θρέφει και με κάνει να αισθάνομαι καλά.

Έχεις μια γεμάτη ζωή όταν…

Μπορείς να κάνεις αυτό που αγαπάς.

Πόση σημασία έχουν τα υλικά αγαθά για μια ευτυχισμένη ζωή;

Κατά την προσωπική μου άποψη, μικρή σημασία έχουν. Εφόσον μπορείς να ζεις αξιοπρεπώς και να έχεις μία ποιότητα ζωής, το παραπάνω συχνά είναι περιττό. Σημασία έχει να έχεις υγεία και αγάπη, και αρκετά ώστε να μπορείς να συνεχίσεις να είσαι υγιής και να στηρίζεις τους αγαπημένους σου ανθρώπους.

Καλοσύνη για εσάς είναι…

Το να μπορείς να προσφέρεις, χωρίς να περιμένεις ανταλλάγματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *