Μπορεί ν’ αλλάξει ο άνθρωπος;

Ή τα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα μας παραμένουν σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας; 

Ωστόσο, έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Reviews Psychology», υποστηρίζει ότι η προσωπικότητά μας είναι εύπλαστη.

Αυτό σημαίνει ότι τα λάθη μας δεν μάς καθορίζουν. Αυτό που μάς καθορίζει είναι ο τρόπους που τα αντιμετωπίζουμε και αυτό μπορεί να αλλάξει! Άρα μαθαίνουμε πραγματικά από τα λάθη μας; Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην προσπάθεια πραγματοποίησης αλλαγών στην προσωπικότητα είναι η έντονη επιθυμία για επιτυχία. Το άτομο θα πρέπει να θέλει πραγματικά να κάνει τις αλλαγές. 

Αλλάζουμε σωματικά, μεγαλώνουμε και εξελισσόμαστε, εκπαιδευόμαστε, μαθαίνουμε πληροφορίες για τον κόσμο, τον πολιτισμό, την κοινωνία και όποιον άλλον τομέα μας ενδιαφέρει. Σώμα και πνεύμα συμμαχούν για την ψυχική μας διαδρομή και τη σφυρηλάτηση της προσωπικότητάς μας. Ωριμάζουμε, αποφασίζουμε, αισθανόμαστε, σχετιζόμαστε, εργαζόμαστε, αντλούμε και δίνουμε ικανοποίηση, αφομοιώνουμε, διαφοροποιούμαστε…

Ό,τι και να κάνουμε, κάτι αλλάζουμε σταδιακά στη ζωή μας. Και το κάνουμε εμείς οι ίδιοι. Ναι, αλλάζει ο άνθρωπος, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η αλλαγή είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, η οποία μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. 

Μέχρι το τέλος της ζωής μας, αλλάζουμε. Δεν είμαστε ποτέ οι ίδιοι. 

Γιατί όμως τότε ορισμένοι επιμένουν ότι ο άνθρωπος δεν αλλάζει; 

Κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του βιώματα και έχει μάθει να πορεύεται με αυτά. Είναι η ασφάλειά του και ο τρόπος αντίληψης και συναίσθησης του περιβάλλοντός του. Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν την αλλαγή σαν δύσκολη πορεία, σαν πίεση να κάνουν κάτι που δεν θέλουν.

Μπορεί να φοβούνται πολύ να ανοίξουν την ψυχή τους και να ανασύρουν συναισθήματα, εικόνες και γεγονότα του παρελθόντος. Ή μπορεί να εξυπηρετούνται από την τωρινή κατάσταση που ζουν, όσο δύσκολη και να είναι, βάζοντας το μοιραίο μπροστά τους, προσπαθώντας να πείσουν τον εαυτό τους, ότι κάποιος άλλος έχει αποφασίσει για εκείνους. Ή δεν βρίσκουν οι ίδιοι τη δύναμη να προχωρήσουν σε αλλαγές της ζωής τους, φτιάχνοντας αρνητικά σενάρια για το μέλλον, κάτι που το κάνουν υποσυνείδητα αλλά ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας την εξαγωγή του συμπεράσματος που θέλουν.

Η αλλαγή είναι μία ανακάλυψη προσωπική, μία βουτιά στον εσωτερικό μας βυθό. Όσο πιο βαθιά βουτήξουμε, τόσο πιο κοντά βρισκόμαστε στην ανακάλυψη της προσωπικότητάς μας. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα την ανακαλύψουμε εύκολα.

Ορισμένοι άνθρωποι τρομάζουν από αυτό που θα ανακαλύψουν, δεν μπορούν να το αντέξουν γιατί είναι δύσκολο, δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να δουν πώς θα το αξιοποιήσουν. Υπάρχουν και άλλοι όμως που μέσα σε αυτό τον βυθό, διακρίνουν τη δέσμευση, την απόφαση και την υπόσχεση να συνεχίσουν αυτό το ταξίδι για να οδηγηθούν στην αλήθεια τους και να επενδύσουν στην εμπιστοσύνη τους.

Κάντε την αλλαγή!

Αν και βιολογικοί και γενετικοί μηχανισμοί παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας, πρέπει να εστιάζουμε και στους περιβαλλοντικούς παράγοντες που προάγουν τις αλλαγές.

  1. Αφαιρέστε από το περιβάλλον σας ερεθίσματα και πειρασμούς που μπορεί να σας εμποδίσουν να πετύχετε τον στόχο σας, δελεάζοντάς σας να «ξανακυλήσετε» σε προηγούμενες συμπεριφορές.
  2. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η τελειομανία, ο φόβος της αποτυχίας, η ανάγκη για έλεγχο και η ανάγκη να ευχαριστούμε τους άλλους μάς εμποδίζουν να αλλάξουμε την πορεία της ζωής μας. Μην αφήνετε αυτές τις δυνάμεις να σας κρατούν δέσμιους.
  3. Πολλοί από εμάς είμαστε πλάσματα της συνήθειας. Υπάρχουν τρία πράγματα που δεν μας αρέσουν: το άγνωστο, το απρόβλεπτο και η έλλειψη ελέγχου. Έτσι, δημιουργούμε συνήθειες, ρουτίνες και μοτίβα στα οποία βασιζόμαστε για να νιώθουμε ασφάλεια και άνεση. Τολμήστε! Χρειάζεται μια τεράστια και επίμονη δύναμη για να αλλάξει  η ζωή μας. 
  4. Φροντίστε το περιβάλλον σας να υποστηρίζει και να ενθαρρύνει τις αλλαγές που θέλετε να κάνετε.
  5. Εφαρμόστε τις αλλαγές σε όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές της ζωής σας και μην αφήνετε τον φόβο να σας εμποδίσει να κάνετε πράξη αυτή την επιθυμία.

Μαρία Βόλλη
Editor in Chief 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *