«Τσι Γκονγκ» – Για σωματική υγεία και ζωτικότητα

Αυτή η διδασκαλία κίνησης είναι μια μέθοδος με ηλικία περίπου τεσσάρων χιλιάδων ετών, για την αυτοθεραπεία και την ενίσχυση της σωματικής υγείας και της ζωτικής ενέργειας. Η κινέζικη λέξη «Τσι» σημαίνει αέρας, σύννεφο, αέρας και αναπνοή. Είναι χαρακτηριστικό για τη ζωτική δύναμη, που στα κινέζικα ονομάζεται και πεμπτουσία της ζωής. Η λέξη «Γκονγκ» σημαίνει την έξοδο, το δρόμο και την άσκηση.

Οι ασκήσεις κίνησης με διαλογισμό στο Τσι Γκονγκ χρησιμεύουν στη βελτίωση της ροής της ενέργειας στο σώμα και βασίζονται στη μετεξέλιξη σαμανιστικών χορών και τελετών της αρχαίας Κίνας. Οι διάφορες ασκήσεις έχουν προκύψει από ακριβέστατες παρατηρήσεις της φύσης και μπορούν να εκτελεσθούν σε ελάχιστο χώρο. Ο στόχος αυτών των ασκήσεων είναι η σύνδεση σώματος και πνεύματος σε ένα επίπεδο και, μέσω αυτής, η αύξηση της παγκόσμιας ενέργειας (στα κινέζικα «Τσι»).

Από την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική είναι γνωστό ότι υπάρχουν 400 ασκήσεις Τσι Γκονγκ για την πρόληψη διαφόρων ασθενειών. Αυτή η μορφή αυτοθεραπείας βασίζεται στις δύο φιλοσοφικές κατευθύνσεις του Νταοϊσμού και του Κομφουκιανισμού και περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διάγνωσης και θεραπείας.

Σύμφωνα με την κινέζικη γνώση, οι ασθένειες προκαλούνται από την απόφραξη της ροής του Τσι. Κι αυτό γιατί το σώμα μας μπορεί να είναι σταθεροποιημένο από την άποψη της υγείας μόνο όταν η ζωτική ενέργεια μπορεί να ρέει ανεμπόδιστα. Το Τσι Γκονγκ δεν χρησιμεύει μόνο ως μέθοδος πρόληψης, αλλά δρα και υποστηρικτικά σε οξείες ασθένειες, καθώς αντιτάσσονται στις αρνητικές μορφές ενέργειας και στις αποφράξεις.

Οι σωματικές κινήσεις είναι αργές και η ροή τους ομαλή όπως σε ένα χορό. Η συνειδητή αναπνοή αφήνει την εσωτερική γαλήνη να αναπτυχθεί και δίνει στο Τσι τη δυνατότητα να ρέει με όλη του τη δύναμη. Οι πολικές δυνάμεις, όπως το Γιν και το Γιανγκ, εναρμονίζονται και ο ασκούμενος αρχίζει με την πάροδο του χρόνου να κοιμάται καλύτερα και να αντιμετωπίζει ισορροπημένα τις καθημερινές του εργασίες.

Στο Τσι Γιανγκ, οι αρμονικές κινήσεις και οι θεραπευτικοί ήχοι βρίσκονται σε στενή σύνδεση μεταξύ τους. Με εκτεταμένα ηχητικά τόξα και απαλές ορχηστρικές δομές μεταδίδεται στις κινήσεις μια βαθιά, χαλαρωτική βάση. Η επίτευξη της ροής μέσω της μουσικής είναι μια εξαιρετική μέθοδος για να ανοιχτεί κανείς στις κινήσεις.

Για την εκτέλεση των ασκήσεων του Τσι Γκανγκ, η ενέργεια της καθαρής και ήσυχης φύσης είναι το καλύτερο περιβάλλον. Γι’ αυτόν το λόγο, το Τσι Γκονγκ καλό είναι να ασκείται εκεί, όπου το σώμα μας μπορεί να συλλέξει αυτήν την ενέργεια και να την αξιοποιήσει για τον εαυτό του. Στη διαδικασία αυτή, ο οργανισμός μας ξέρει ακριβώς ποιες μορφές ενέργειας πρέπει να προσλάβει για την ενίσχυση της ζωτικής μας δύναμης.

Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζουμε στη διάρκεια καλύτερα τις «αρνητικές μορφές ενέργειας», όπως είναι για παράδειγμα οι τοξικές ουσίες στο περιβάλλον, τα καυσαέρια και οι ραδιενεργές ακτινοβολίες. Κι αυτό γιατί από τους υπάρχοντες πόρους και από τις μορφές ενέργειας που ρέουν με ισορροπημένο τρόπο μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να αντληθεί και δύναμη.

Αριστέα Δερβένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *