Κάντε τέχνη, όχι πόλεμο!

Γνωρίζετε πως το να κοιτάτε έναν πίνακα ενεργοποιεί το «μονοπάτι» της επιβράβευσης και ανταμοιβής του εγκεφάλου σας; Η κύρια λειτουργία αυτού του «μονοπατιού» μάς οδηγεί στο να νιώθουμε όμορφα και ενεργοποιείται με διάφορες δραστηριότητες που σχετίζονται με την επιβίωσή μας, όπως όταν τρώμε και όταν κάνουμε σεξ.

Η τέχνη λοιπόν δεν είναι καθόλου άσχετη με τη λειτουργία του εγκεφάλου μας και, κατά προέκταση, του σώματός μας.

Άλλωστε η δημιουργικότητα, που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την υλοποίηση ενός έργου τέχνης, χρησιμοποιείται θεραπευτικά εδώ και χρόνια μέσω της εργοθεραπείας.

Αρχαίες σχολές ιατρικής βάσισαν την έλλειψη δημιουργικότητας και προσωπικής έκφρασης στα αίτια των σωματικών προβλημάτων που παρουσιάζονταν στην περιοχή του λαιμού. Θέματα όπως θυρεοειδής, καθώς και όζοι, αμυγδαλίτιδα και πονόλαιμος σχετίζονταν όλα με τη λειτουργία του 5ου κέντρου, του λεγόμενου «κέντρου του λαιμού».

Αυτό το σημείο (5ο κέντρο) τηρεί τη βέλτιστη λειτουργία του, όταν θέτουμε το «χώρο» και το χρόνο για τη δική μας έκφραση, καθώς και όταν δημιουργούμε.

Αν λοιπόν η δουλειά σας δεν είναι αρκετά δημιουργική, αν συχνά νιώθετε «κάτι να σας πνίγει», τότε μάλλον ήρθε η ώρα να δώσετε «χώρο» στον εαυτό σας.

Φυσικά μπορείτε να εκφραστείτε φωνάζοντας ή βρίζοντας, όμως σε επίπεδο δημιουργίας, συνήθως, με αυτό τον τρόπο καταλήγουμε να δημιουργούμε μόνο εντάσεις.

Χρησιμοποιώντας ένα μέσο, π.χ. την τέχνη, για να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας, μετουσιώντάς τα σε ύλη (π.χ. ένας πίνακας, ένα μουσικό κομμάτι, μια φωτογραφία ή ακόμα και μια «εικαστική» εγκατάσταση σπασμένων πιατικών), μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι που θα μας δώσει περισσότερη κατανόηση για τον εαυτό μας και ίσως και χαρά, τη χαρά της δημιουργίας.

Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα θέλετε να φέρετε κάτι πάνω στο κεφάλι κάποιου… καλύτερα πιάστε το πινέλο!

Κατερίνα Μπογράκου-Τζανετάκου
Ψυχολόγος BA, MSc, MBPS

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *