fbpx

Beauty sleep

Γιατί ο ύπνος ΔΕΝ είναι χάσιμο χρόνου!

Και θα σταθώ λίγο στον υποβαθμισμένο ύπνο. Αυτόν που στερεοτυπικά θεωρείται χάσιμο χρόνου -θα κοιμηθώ μια και καλή! Και κυρίως στο γεγονός ότι κάνει πολύ περισσότερα πράγματα από το να σε ομορφαίνει.

Ο ύπνος στη φιλοσοφία της ευζωίας και της ευεξίας (wellness) και την επιστήμη της αντιγήρανσης (proaging) αποτελεί την πιο σημαντική παράμετρο στην υγεία του σύγχρονου Homo Sapiens!

Και μάλιστα κατά προτεραιότητα σε σχέση με τη διατροφή, τη σωματική άσκηση και τον διαλογισμό. Σαν βιολογική διαδικασία, και μάλιστα αδιαπραγμάτευτη για την υγεία, ο ύπνος διαφέρει από τις προαναφερθείσες διαδικασίες οι οποίες είναι ενεργητικές -άρα ο καθένας μπορεί συνειδητά να επιλέξει τι πρέπει να κάνει- επειδή είναι παθητική.

Κι αυτό ίσως είναι το σημείο κλειδί. Διότι πρακτικά σημαίνει ότι ο ύπνος προκειμένου να συμβάλει στην καλή  υγεία, πρέπει να είναι  επαρκής (7-9 ώρες για τους ενήλικες) και ποιοτικός. Όχι αποσπασματικός και διακοπτόμενος!

Πως διασφαλίζεται αυτό; 

Οι πρακτικές συμβουλές είναι πολλές, αλλά επειδή μάλλον αν αρχίσω θα σε κρατήσω… ξάγρυπνη/ο, θα αναφέρω τις πιο  βασικές:

Το σιωπητήριο πρέπει, λίγο πολύ, να σημαίνει την ίδια ώρα.

Προτίμηση σε περισσότερο κρύο παρά ζεστό περιβάλλον.

Αποχή από κινητά και υπολογιστές, τουλάχιστον 2 ώρες πριν.

Τελευταίο γεύμα 3 ώρες πριν και γενικότερα μέριμνα για κατανάλωση τροφών που  ενισχύουν τη μελατονίνη (ορμόνη που ενεργοποιείται στο σώμα με το σκοτάδι).

Απόλυτος συσκοτισμός του υπνοδωματίου. (Όχι, η μάσκα ύπνου δεν σε καλύπτει, είναι ιδανική για τις περιοφθαλμικες ρυτίδες όμως!) Καθώς ακόμα και μέσα από την επιδερμίδα επηρεάζεται ο κιρκαδικός σου ρυθμός, πρακτικά η αυξομείωση των εκκρίσεων των ορμονών που επιδρούν σε μία σειρά από λειτουργίες του σώματός που σε κρατούν υγιή και νέα/ο.

Πέρα ωστόσο από τη νεότητα, όσο κοιμάσαι να θυμάσαι ότι: 

Ο οργανισμός σου ξοδεύει ενέργεια και βοηθά στον έλεγχο του σωματικού σου βάρους, περισσότερο και από την άσκηση!

Αναβαθμίζεται το λογισμικό του εγκεφάλου σου και βελτιώνεται η απομνημόνευση και η μάθηση! 

Ισχυροποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη είναι σε χαμηλά επίπεδα, σε αντίθεση με τη μελατονίνη, την ορμόνη που αποτελεί την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη ασπίδα του οργανισμού σου, που κυριαρχεί!

Επαναλαμβάνω όλα αυτά με ύπνο επαρκή και ποιοτικό.

Στο εξής, λοιπόν, μη θεωρείς τον ύπνο χάσιμο χρόνου και μην τον απαξιώνεις, γιατί είναι σα να σαμποτάρεις τη μακροζωία σου!

Αλεξάνδρα Βεκιάρη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *