Βαρβάρα Ασημακοπούλου

Είναι #1 Executive Coach στην Αθήνα 2021 (σύμφωνα με την ανεξάρτητη έρευνα του διεθνούς blog Infuence digest+) βραβευμένη με HR Award 2020 στην ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων, εκπαιδεύτρια επαγγελματιών coaches, οραματίστρια και καινοτόμος επιχειρηματίας, συγγραφέας και ομιλήτρια με διεθνή φήμη και μια από τις κορυφαίες γυναίκες στοχαστές ηγεσίας στην Ελλάδα. Την ξεχωριστή προσωπική της σφραγίδα αποτελούν τα σοφά διδάγματα των Ελλήνων φιλοσόφων.

Μετά από 10 και πλέον χρόνια ως ανώτατο στέλεχος ανθρώπινου δυναμικού σε πολυεθνικές εταιρείες όπως ο Όμιλος Τσιμέντου ΤΙΤΑΝ, ίδρυσε το 2000 το Human Resources Expertise (HRE) για να βοηθήσει εταιρείες όλων των μεγεθών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την ανθρώπινη ανάπτυξη. Η κα Ασημακοπούλου είναι μια έμπειρη κεντρική ομιλήτρια και συγγραφέας. Τα πιο δημοφιλή βιβλία της είναι “Η τέχνη της ειρήνης στο χώρο εργασίας” και “Εσωτερική χειραφέτηση: Coaching, Leadership & Philosophy”.

Έχει αφιερώσει τη ζωή της στο να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακαλύψουν τα γνήσια ταλέντα τους και να φωτίσουν το υπέροχο ταξίδι της ζωής τους. Είναι γνωστή για τη δουλειά της που βοηθά στη δημιουργία μιας θετικής ισορροπίας εργασίας και ζωής με ευημερία. Αυτό το πετυχαίνει μέσω των προγραμμάτων της, των εργαστηρίων, των βιβλίων και των εκδηλώσεων και ενός ευρέος συνδυασμού γνώσεων και εμπειρίας στον τομέα της καθοδήγησης, της θετικής ψυχολογίας, της φιλοσοφίας, των επιχειρήσεων, της διαχείρισης και της επιστήμης.

Πόσο σημαντικό είναι για μια εταιρεία να συνεργασθεί με έναν Coach; Ποια είναι τα οφέλη;

Το coaching είναι η επιστήμη και η τέχνη του Ευ Ζην σε προσωπικό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο. Εδώ και 26 χρόνια που ξεκίνησε ως ξεχωριστό επάγγελμα από την Αμερική, με πατέρα τον Tomas Leonard, συνιδρυτή του ηγετικού επαγγελματικού οργανισμού των coaches, International Coaching Federation, έχει ως αποστολή την άνθιση των ανθρώπων, τη βιωσιμότητα της κοινωνίας και την πρόοδο του ανθρώπινου πολιτισμού.

To coaching έχει εμπνευστεί από το χώρο του αθλητισμού και ιδιαίτερα από τον Tim Gallwey, προπονητή του τένις και το βιβλίο του “The inner Game of Tennis”. Από τότε το Coaching βρήκε τεράστιο πρόσφορο έδαφος σε κάθε χώρο, ξεκινώντας από τον χώρο των επιχειρήσεων με τον guru του coaching Sir John Whitmore που είχα την τύχη να γνωρίσω λίγα χρόνια πριν μας αφήσει για την αθανασία, με το βιβλίο του “Coaching for Performance”.

Από τότε το Coaching μπήκε στη ζωή και όλων ανθρώπων, το γνωστό Life Coaching για την επίλυση και προσωπικών προκλήσεων.

Έρευνες του ICF που γίνονται συστηματικά μέχρι σήμερα αποδεικνύουν τα αδιαμφισβήτητα οφέλη για τις επιχειρήσεις όπως είναι: η αύξηση της παραγωγικότητας, η βελτίωση της ικανοποίησης και της θετικότητας των ανθρώπων.

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια μιλάμε για την καλλιέργεια κουλτούρας coaching στις επιχειρήσεις, ως μέρος της καθημερινής επικοινωνίας και ιδιαίτερα της ηγεσίας.  Παράλληλα αναπτύσσεται, εκτός από το 1-1 coaching στα στελέχη -το λεγόμενο Executive Coaching- το Team Coaching. Όλο και περισσότεροι έμπειροι Executive Coaches μετά από εξειδικευμένη και πολύ απαιτητική εκπαίδευση το εξασκούν με αξιοθαύμαστα αποτελέσματα στην απόδοση της ομάδας και στην ατομική ανάπτυξη.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι κάθε εταιρεία έχει πάρα πολλούς λόγους να συνεργασθεί με έναν Executive ή Team πιστοποιημένο και διαπιστευμένο Coach είτε full time ως μέλος του ανθρώπινου δυναμικού (internal Coach)  είτε ως εξωτερικό συνεργάτη, είτε με μια ομάδα έμπειρων coaches.

Πώς ένας ηγέτης μπορεί και πρέπει να αντιμετωπίζει τις συνθήκες πίεσης που παρουσιάζονται στον σύγχρονο εργασιακό χώρο; Μπορεί να τις αμβλύνει για το καλό της εταιρείας και των συνεργατών του;

Ως coach ηγεσίας η ίδια,  έχω ασχοληθεί πάρα πολύ με τον ηγέτη και τις διάφορες μορφές ηγεσίας που εμφανίζονται ως προτάσεις τα τελευταία 20 χρόνια. Σήμερα μιλάμε πιά για τον Coach Ηγέτη, δηλαδή τον ηγέτη που φροντίζει πρώτα τη δική του εσωτερική ηγεσία, την εσωτερική χειραφέτησή του, την αυτογνωσία, το σκοπό και το κίνητρο. Το θέμα της εσωτερικής ηγεσίας ως προϋπόθεση της εξωτερικής με έχει απασχολήσει πάρα πολύ και γι αυτό είναι το θέμα του τελευταίου μου βιβλίου «Εσωτερική χειραφέτηση» Coaching, Ηγεσία & Φιλοσοφία.

Ο σπουδαίος  Σόλων μας λέει ότι για να κυβερνήσεις τους άλλους πρέπει να μάθεις να κυβερνάς πρώτα τον εαυτό σου. «Να κυβερνάς αφού πρώτα μάθεις να κυβερνάσαι, γιατί αν το μάθεις αυτό, θα γνωρίζεις πως να κυβερνάς» Σόλων, ο Αθηναίος, Νομοθέτης, Ποιητής ( 638  – 559 μ.Χ.)

Άρα όλα ξεκινούν από τον ίδιο τον Coach Ηγέτη, τη δική του αυτογνωσία και στη συνέχεια το παράδειγμά του και η μεθοδολογία του coaching μπορεί να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει την ομάδα του, εκ των έσω.

Η πίεση του ηγέτη είναι διπλή διότι γνωρίζει ότι εκτός από τον εαυτό του επηρεάζει και άλλους ανθρώπους.  Όμως ο Coach Ηγέτης δημιουργεί υπεύθυνους ανθρώπους, εσωτερικά χειραφετημένους. Μόνο έτσι η ευθύνη μοιράζεται και η πίεση μειώνεται.

Ο σημερινός ηγέτης δεν είναι ο σούπερ ήρωας του παρελθόντος. Είναι ο άνθρωπος που ακούει και σύμφωνα με τον guru του Management Peter Drucker, δεν λέει, αλλά ρωτά, δηλαδή είναι ο Coach Ηγέτης που γνωρίζει την τέχνη των ερωτήσεων.

Τι θαυμάζετε περισσότερο στους ανθρώπους;

Την αγάπη για τη γνώση, την επιθυμία για αυτοβελτίωση και πρόοδο σε κάθε ηλικία, τη συμφιλίωση με τον θάνατο.

Τι θεωρείτε ότι φέρνει ισορροπία στον άνθρωπο;

Όλες οι αρετές του Αριστοτέλη και οι 14. Δηλαδή η αμεσότητα. Να συμπεριφέρεσαι με τον κατάλληλο τρόπο, στον κατάλληλο χρόνο, με τον κατάλληλο άνθρωπο, για τον κατάλληλο λόγο.

Ξεχωρίζω τις παρακάτω πέντε που πιστεύω ότι είναι οι θεμελιώδεις για να ζήσουμε με ευδαιμονία.

Γενναιότητα, δικαιοσύνη, φρόνηση (γνώση σε συνδυασμό με πράξη), ελευθεριότητα (διαχείριση των πόρων), σωφροσύνη (διαχείριση των επιθυμιών και των συναισθημάτων).

Οι μεταγενέστεροι του Αριστοτέλη, συγκεκριμένα οι στωικοί φιλόσοφοι, όπως ο Επίκτητος και ο σπουδαιότερός Ρωμαίος Αυτοκράτορας ο Μάρκος Αυρήλιος (τον οποίο συστήνω να διαβάσουν όλοι οι ηγέτες), αλλά και οι μοντέρνοι, σύγχρονοι στωικιστές όπως ο Donald Robertson αναφέρονται σε 4 θεμελιώδεις αρετές, την ανδρεία, τη δικαιοσύνη, τη σοφία και τον αυτοέλεγχο.

Στο εκπαιδευτικό μου πρόγραμμα «Coaching Δεξιότητες & Εργαλεία στην Πράξη» που έχει πάρει διεθνή αναγνώριση και διαπίστευση από τον ICF, συμπεριλαμβάνει ως εργαλείο του Coach αλλά και του Coach ηγέτη, τις αριστοτελικές αρετές το οποίο αποτελεί καινοτομία στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης στο coaching.  

Τι φοβάστε περισσότερο;

Να βλέπω γύρω μου τους ανθρώπους να χάνονται… κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Τι είναι χαρούμενη ζωή για εσάς;

Μια ζωή ισορροπία, όπως έλεγε ο Αριστοτέλης, με φιλοσοφία, με κοινωνική συμμετοχή, με έρευνα και με απολαύσεις.

Τι σας κινητοποιεί δημιουργικά όλα αυτά τα χρόνια;

Η ανάγκη της έκφρασης με διάφορους τρόπους, το γράψιμο από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέχρι ένα ποίημα, μέσω της κίνησης (χορός), της φωνής (ομιλίες, τραγούδι), η ανάγκη του νέου, βαριέμαι να κάνω τα ίδια πράγματα.

Έχεις μια γεμάτη ζωή όταν…

Είσαι δραστήριος/α και δημιουργείς αναμνήσεις δηλαδή έργα με νόημα όπως λέει ο αγαπημένος μου σύγχρονος Έλληνας φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος.

Πόση σημασία έχουν τα υλικά αγαθά για μια ευτυχισμένη ζωή;

Καμία αν δεν έχεις την αρετή της γνώσης για τον Σωκράτη. Ένα ωραίο σώμα, χρήματα, φήμη, δόξα δεν είναι τίποτα αν δεν έχεις τη γνώση να τα διαχειριστείς σωστά.

Δεν έχει σημασία τι αγαθά και σε τι ποσότητα τα διαθέτεις, αλλά ο τρόπος που τα διαχειρίζεσαι και η στάση που κρατάς απέναντι σε αυτά. Τα ελέγχεις ή τα αφήνεις να σε ελέγχουν. Τα βλέπεις από την αίσθηση της έλλειψης ή της αφθονίας. Αν τα διεκδικείς από την αίσθηση της έλλειψης πάντα θα σου λείπουν και θα είσαι δυστυχής, αν τα διεκδικείς από την αίσθηση της αφθονίας θα είσαι πάντα κύριος/α και θα τα απολαμβάνεις σε όποια ποσότητα τα διαθέτεις.

Καλοσύνη για εσάς είναι…

Καλοψυχία και φιλανθρωπία. Δηλαδή, να έχεις θετική άποψη για τους ανθρώπους, καλή προαίρεση και να προσφέρεις με ισορροπία όσο μπορείς.

Όσο δίνεις παίρνεις. Όμως χρειάζεσαι το μέτρο. Την αρετή της ελευθεριότητας (της γενναιοδωρίας). Η αρετή αυτή σου λέει ότι μπορείς να υπερβάλεις αν το ζητούν οι συνθήκες.

Μετά όμως χρειάζεται να ανακάμψεις, να γεμίσεις πάλι με ενέργεια.

Ο καθένας γνωρίζει ποια είναι η δική του πηγή ενέργειας.

Εσείς γνωρίζετε;

Ας κλείσω ως coach με τι άλλο, με μια ερώτηση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *