Αντιμετώπιση δύσκολων συμπεριφορών

Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες συμπεριφορές στο χώρο της εργασίας μας (και όχι μόνο).

Συνήθως αναφερόμαστε σε «δύσκολους ανθρώπους».

Η κατάσταση

Είναι σωστή η έκφραση «δύσκολος άνθρωπος»; Τι κάνει έναν άνθρωπο «δύσκολο»; Συνήθως, αυτό που κάνει έναν άνθρωπο δύσκολο, είναι κάποια ή κάποιες συμπεριφορές του, οι οποίες ενδέχεται να οφείλονται:

 • Στην προσωπικότητά του
 • Στο χαρακτήρα του
 • Σε εξωτερικούς παράγοντες

Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουμε κατά την αξιολόγηση μιας συμπεριφοράς, είναι να την αποδίδουμε σε ελάττωμα της προσωπικότητας ή του χαρακτήρα του ατόμου, αγνοώντας τους εξωτερικούς παράγοντες που προκαλούν τη δύσκολη συμπεριφορά (θεμελιώδες σφάλμα απόδοσης). Σκεφτόμενοι με αυτόν τον τρόπο, έχουμε εξαρχής δημιουργήσει τη λάθος βάση για την ορθή αντιμετώπιση της συμπεριφοράς.

Επιπλέον, μια δύσκολη συμπεριφορά δεν είναι απαραίτητα δύσκολη. Δεν είναι λίγες οι φορές που εκλαμβάνουμε συμπεριφορές άλλων ως δύσκολες επειδή δεν ταιριάζουν στη δική μας προσωπικότητα, στα δικά μας «πιστεύω» ή επειδή απλά δεν γνωρίζουμε πώς να τις χειριστούμε (π.χ. όταν πρόκειται για αντιπαραθέσεις-συγκρούσεις).

Τέλος, έχουμε συχνά την απατηλή άποψη πως μπορούμε να αλλάξουμε τις συμπεριφορές των άλλων, ενώ στην πραγματικότητα μπορούμε μόνο να τις επηρεάσουμε.

Οι επιπτώσεις

Οι επιπτώσεις από τη μη ορθή αντιμετώπιση δύσκολων συμπεριφορών ενδέχεται να είναι:

 • Απώλεια πνεύματος συνεργασίας
 • Απώλεια εμπιστοσύνης
 • Ανησυχία-Άγχος-Φόβος
 • Δημιουργία αρνητικού κλίματος
 • Δημιουργία συγκρούσεων
 • Εγκατάλειψη

Ποιος δεν τις έχει βιώσει; Ποιος τις επιθυμεί;

Οι αιτίες

Η ορθή διαχείριση δύσκολων συμπεριφορών απαιτεί το σαφή εντοπισμό των αιτιών που τις προκαλούν. Πρέπει λοιπόν να αναγνωρίσουμε αν:

 • Πρόκειται πράγματι για δύσκολη συμπεριφορά ή την εκλαμβάνουμε εμείς ως δύσκολη;
 • Οφείλεται η δύσκολη συμπεριφορά σε έλλειψη κινήτρων, σε έλλειψη ικανοτήτων ή και στα δυο;
 • Είναι θέμα προσωπικότητας ή χαρακτήρα; Πριν βιαστούμε να απαντήσουμε, ας εξετάσουμε μήπως υπάρχουν εξωτερικές επιδράσεις (π.χ. από το εργασιακό περιβάλλον). Αν οφείλεται σε προσωπικούς λόγους (άσχετους με την εργασία), τότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε αν είμαστε εμείς οι ειδικοί για να χειριστούμε την κατάσταση.

Αν δεν βρούμε την πραγματική αιτία ή τις πραγματικές αιτίες και απλά αποδώσουμε τη συμπεριφορά στο άτομο και όχι στις αιτίες που τις προκαλούν, τότε θα έχουμε εμείς το πρόβλημα.

Οι λύσεις

Ο χειρισμός δύσκολων συμπεριφορών προϋποθέτει να είμαστε ψύχραιμοι, να έχουμε επίγνωση των δικών μας «ευαισθησιών» (δηλ. να έχουμε αυτογνωσία) και να είμαστε διατεθειμένοι να βρούμε τις καταλληλότερες λύσεις, βλέποντας τα προβλήματα μέσα από τα μάτια του ατόμου που παρουσιάζει τη δύσκολη συμπεριφορά.

Απώτερος σκοπός μας πρέπει να είναι να βρεθούν λύσεις. Αν η δύσκολη συμπεριφορά δεν είναι αντικειμενικά δύσκολη (δηλ. δεν έχει επιπτώσεις σε άλλους) και απλά τη βλέπουμε εμείς ως δύσκολη, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να την αγνοήσουμε.

Αν έχουμε συμβάλει εμείς στη δύσκολη συμπεριφορά, πρέπει να το αναγνωρίσουμε και να το παραδεχτούμε. Δεν θα χαθεί η υπόληψή μας. Κανείς δεν είναι αλάνθαστος και πολύ περισσότερο τέλειος. Όλοι μας γινόμαστε κάποιες στιγμές δύσκολοι για άλλους. Πώς θα θέλαμε να μας αντιμετωπίσουν;

Αν τέλος έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και την καλή μας διάθεση και η όποια δύσκολη συμπεριφορά έχει επιπτώσεις σε άλλους (π.χ. συναδέλφους, επιχείρηση), τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια διαδικασία αναφοράς (στο άτομο που το αφορά) των επιπτώσεων που έχει η συμπεριφορά καταρχάς στο ίδιο το άτομο, αλλά και σε άλλους. Αν και αυτή η προσέγγιση δεν φέρει αποτελέσματα, τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε πειθαρχικές διαδικασίες, αρκεί και αυτές να είναι οι σωστές.

Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις, θα εκπλαγούμε για τα θετικά αποτελέσματα που θα επιτευχθούν, κάνοντας τους σωστούς χειρισμούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *