Αρχαίο πνεύμα με σύγχρονη αισθητική

Η Χάρις Απέργη είναι Ελληνίδα αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ και αργυροχρυσοχόος από την Τήνο, με μαθητεία στα μαρμαρογλυφεία Φιλιππότη και στο

εργαστήριο γλυπτικής τού Δ. Αρμακόλα, και σχεδιάζει κοσμήματα εμπνευσμένα από την αρχαία Ελληνική κληρονομιά, τη φύση και την ελληνική γλώσσα.

Τα έργα της είναι συγκερασμός του αρχαίου πνεύματος με τη σύγχρονη αισθητική και την αρχιτεκτονική σκέψη, ένας μοναδικός συνδυασμός που την οδηγεί σε μονοπάτια αισθητικής απάτητα.

Σκέπτεται πρακτικά ως μηχανικός και πλάθει τους όγκους ως γλύπτης, χειριζόμενη τον κενό χώρο ως το έτερον ήμισυ του πλήρους, δίνοντάς του το σωστό μέγεθος, όπως ορίζει η χρυσή αναλογία της αρχαιοελληνικής ναοδομίας, που είναι το δικό μας φενγκ σούι.  

Μέσα από ένα παιχνίδι αντιθέσεων, συνθετικών αρχών και οπτικών διορθώσεων και μέσω της παράθεσης ανόμοιων και αντιτιθεμένων στοιχείων, παράγεται η αρμονία. Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι πρωτοποριακό, καινοτόμο, λειτουργικό αλλά κυρίως, ωραίο. Το ωραίο είναι εκείνο άλλωστε, που στη θέασή του, μας κάνει να νοιώθουμε αγαλλίαση, άρα το κόσμημά της είναι άγαλμα και γλυπτό ταυτοχρόνως.

Οι δημιουργίες της Χάρις Απέργη συνδυάζουν τις παραδοσιακές τεχνικές της χρυσοχοΐας με μία avantgarde αισθητική, που δεν υπακούει στους νόμους του εμπορίου περί χαμηλού βάρους και αναλογίας πετρών ως προς το βάρος τού αντικειμένου.

Η γλυπτική τέχνη διόλου δεν προάγεται αν ελαχιστοποιούμε την ποσότητα του  μετάλλου, αλλά όταν χειριστούμε τον λίθο ως διακοσμητικό στοιχείο, που προσφέρει λάμψη και χρώμα στη σύνθεση. Τα μέταλλα που χρησιμοποιεί είναι το ασήμι (925˚) και ο χρυσός (750˚-K18), ενώ οι λίθοι που επιλέγει είναι πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι. Πεποίθησή της είναι ότι το ντιζάιν πρέπει να είναι προσιτό σε όλο τον κόσμο. Αυτό ακριβώς την οδήγησε σε ευέλικτες παραλλαγές στο ίδιο θέμα, ώστε ο χρήστης να έχει τη δυνατότητα επιλογής του ποσού που θα διαθέσει και τη δυνατότητα να πραγματοποιεί αγορές κατά παραγγελία (custom made), προσαρμοσμένες στο προσωπικό του γούστο.

Οι λέξεις με τις οποίες ονοματίζει τα έργα της, έχουν ελληνική ρίζα και είναι πάντα κατανοητές από τον αλλόφωνο, αφού είναι καμωμένες από συνθετικά οικεία σε αυτόν. Η ελληνική γλώσσα δίνει τη δυνατότητα να ακριβολογούμε, γι’ αυτόν τον λόγο και χρησιμοποιήθηκε από τους βοτανολόγους περασμένων αιώνων, όταν χρειάστηκε να ονοματίσουν τις αμέτρητες ποικιλίες φυτών που έφερναν με τα πλοία από τα ταξίδια τους σε εξωτικές νήσους. Με άριστη γνώση των αρχαίων ελληνικών, η ονοματοδοσία ήταν μία ευχάριστη απασχόληση. Spathopsis macrystemon, pachyphyton κ.λπ. είναι μερικά από τα ονόματα φυτών που δημιούργησαν.

Κατά τον ίδιο τρόπο, τα κοσμήματα της Απέργη ονομάζονται xerophyllon chrysopsis, oleipherous, melancholy antidote, thalassolatry, polychrome κ.λπ., λέξεις που παρακινούν τον ξενόγλωσσο αγοραστή να μην καταναλώσει απλώς το προϊόν, αλλά να αντιληφθεί τη δύναμη και την ομορφιά τής ελληνικής γλώσσας, που, δεν είναι ικανή μόνον να προβλέπει τις λέξεις τού μέλλοντος, αλλά και να οδηγεί σε νέα σχήματα και τεχνικές. Το κόσμημα εδώ λειτουργεί σαν δούρειος ίππος, αφού μέσω της κατανάλωσης βοηθά στο να πλησιάσει ο κόσμος και να αγαπήσει την ελληνική γλώσσα και κατ’ επέκτασιν τη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, το παιχνίδι με τα συνθετικά των λέξεων δημιούργησε την ευφάνταστη λέξη diaphanophyllon, η οποία έδωσε την ιδέα για ένα φύλλο τόσο διάφανο, ώστε το επίπεδο των λίθων τού pavee (χαλί με κολλητά καρφωμένους λίθους) να αποδεσμευτεί από το σχέδιο τού φύλλου, χαρίζοντας έτσι στο δακτυλίδι μεγαλύτερη σταθερότητα, κατασκευαστική αρτιότητα, υψηλότερη αισθητική, καθώς επίσης και αναγνωρισιμότητα, αφού αυτή η τεχνική αποτελεί καινοτομία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα κοσμήματα της Χ. Απέργη είναι εργονομικά, ανατομικά κι ευχάριστα κατά τη χρήση, καθώς γίνονται ένα με τον ιδιοκτήτη τους, δίνοντάς του την αίσθηση ότι φορά μία σύγχρονη εκδοχή τής απαράμιλλης αρχαίας ελληνικής τέχνης, ποτισμένης με το πνεύμα των πανάξιων προγόνων μας. Ο ίδιος ο λογότυπος τού Apergi brand δημιουργήθηκε ως φόρο τιμής στον μεγαλύτερο γλύπτη όλων των εποχών, τον Φειδία, που χρησιμοποίησε στα γλυπτά τού Παρθενώνα τη χρυσή αναλογία για πρώτη φορά στην Ιστορία της Τέχνης. Η χρυσή γραμμή τέμνει τον εσωτερικό κύκλο στη μέση σχηματίζοντας το αρχικό γράμμα τού ονόματός του, ενώ τον εξωτερικό στη μαγική αυτή αναλογία της αρμονίας και της ομορφιάς.

Instagram apergi.jewelry

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *