Άραγε είμαστε ελεύθεροι;

Από μικρή ηλικία μας μαθαίνουν τι να λέμε, πώς να το λέμε, τι να κάνουμε, πώς να το κάνουμε, πώς να σκεφτόμαστε, τι θα πει ο κόσμος.

Και όλα αυτά, φυσικά, επηρεάζουν την οντότητά μας ως ύπαρξη και διαμορφώνουν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά μας, με συνέπεια να μην μπορούμε να αφήσουμε το μυαλό μας, τη σκέψη μας και την ψυχή μας να σκέφτεται και να εκφράζεται ελεύθερα.

Κατά την πορεία της ζωής μας, ασυνείδητα, κρατάμε κρυφά και σιωπηλά διάφορες σκέψεις, όνειρα, επιθυμίες και ανάγκες. Οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε αγκυλωμένοι και μας είναι αδύνατον να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να τις υλοποιήσει ή να τις εκφράσει, μόνο και μόνο γιατί είμαστε εγκλωβισμένοι στο μοτίβο και στο πλαίσιο εκείνο στο οποίο μας μεγάλωσαν ή που μας «φύτεψαν» στο μυαλό οι γονείς, οι παππούδες μας ή οι συγγενείς μας.

Μπορούμε να είμαστε και να νιώθουμε εσωτερικά απελευθερωμένοι, ελεύθεροι; Κι όμως, μπορούμε. Μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι, άρα αυθεντικοί, δημιουργικοί, ευτυχισμένοι και ολοκληρωμένοι. Για να γίνει αυτό πρέπει, πρώτα από, όλα να έχουμε πλήρη επίγνωση, συνείδηση και θέληση για την αλλαγή προς την απελευθέρωση. Η αλλαγή αυτή έρχεται μόνο όταν αποφασίσουμε να «βουτήξουμε» βαθιά στον εσωτερικό μας κόσμο και να ανακαλύψουμε την άβυσσο της ψυχής μας.

Όταν τα παραπάνω τα ζήσουμε και τα ανακαλύψουμε, τότε το μόνο που χρειάζεται είναι να ακούσουμε τη φωνή της καρδιάς μας, να εμπιστευτούμε το ένστικτό μας και με πειθαρχία και αφοσίωση να επιδιώξουμε την αποδοχή, την αυτοβελτίωση και την εξέλιξη του εαυτού μας.

Από τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μας είναι η προσωπική εξέλιξη. Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο, αλλά ούτε και ακατόρθωτο. Οι καθημερινές υποχρεώσεις και οι ευθύνες μάς δεσμεύουν, με αποτέλεσμα εμείς οι ίδιοι να στερούμε από τον εαυτό μας τη χαρά, την ικανοποίηση, την απόλαυση και να κάνουμε τη ζωή μας πιο δύσκολη.

Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε την προσωπική μας ελευθερία;

  • Έχοντας αυτεπίγνωση, μπορούμε να διατηρήσουμε τις αξίες μας, τον σεβασμό και τις επιθυμίες μας. Θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα σε αυτό που σκεφτόμαστε, σε αυτό που νιώθουμε και σε αυτό που πράττουμε.
  • Θέτοντας προτεραιότητες σε αυτά που έχουν ιδιαίτερη σημασία και παίζουν ρόλο στην καθημερινότητά μας.
  • «Καθαρίζοντας» τον περίγυρό μας από αυτούς που εμείς οι ίδιοι επιτρέπουμε να μας στερούν την ελευθερία μας. Μπορεί να είναι φίλοι, συνεργάτες ή μέλη της οικογένειας.
  • Να απομονωθούμε από τους εξωτερικούς παράγοντες και να εστιάσουμε στο «μέσα» μας, σε αυτό που πραγματικά θέλουμε εμείς.
  • Να μη σκεφτόμαστε τι θα πουν οι γύρω μας, οι άνθρωποί μας. Αν μας αγαπούν πραγματικά, θα χαρούν με την ευτυχία μας (ελευθερία του «μέσα» μας).
  • Να αποδεσμευτούμε από κάθε είδους προκαταλήψεις, από «ταμπέλες», από τα «πρέπει», από τις γνώμες των άλλων και να ξεκινήσουμε να ζούμε αυθεντικά.
  • Να ζούμε ελεύθερα, χωρίς πίεση, χωρίς φόβο, χωρίς υποκρισία, αλλά με ελευθερία έκφρασης και με την ευθύνη των πράξεών μας.
  • Να κάνουμε αυτό που αισθανόμαστε, αλλά χωρίς να βλάπτουμε τρίτους.
  • Να μην επαναπαυόμαστε στο «σήμερα» ή στο «τώρα». Να μας υπενθυμίζουμε συχνά τα όνειρά μας, τα ιδανικά μας.
  • Να μην κοιτάμε έξω από εμάς, αλλά να κοιτάμε εμάς και να ψάξουμε να βρούμε τον αληθινό μας εαυτό, τον πυρήνα και τον σκοπό της ύπαρξής μας. Να αναζητήσουμε τη σωτηρία της ψυχής μας και να αποφασίσουμε ελεύθερα πώς θέλουμε να είναι η ζωή μας.

Μόνο από εμάς εξαρτάται και από κανένα άλλον. Να θυμόμαστε επίσης πάντα ότι ο καθένας μας είναι μοναδικός, ότι έχουμε δύναμη και ότι η ζωή είναι σύντομη. Αν σε αυτά προσθέσουμε θάρρος, τόλμη και θέληση, όλα αυτά μαζί αρκούν για να συντελέσουν στην αλλαγή προς την ελευθερία μας, στην υλοποίηση των προσωπικών μας επιθυμιών, στην ψυχική μας ηρεμία, άρα και στην ολοκλήρωση της δικής μας προσωπικής ευτυχίας.

Να επιλέγουμε να νιώθουμε, να εκφραζόμαστε και να πράττουμε ελεύθερα. Η ελευθερία ξεκινά από το «μέσα» μας, από την ψυχή μας. Δεν είναι εγωιστικό να θέλουμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα, αλλά ούτε και να θέλουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Είναι ακόμη πολύ σημαντικό να αισθανόμαστε ελεύθεροι για να επιλέγουμε αυτό που χρειαζόμαστε, αυτό που θέλουμε ή αυτό που δεν θέλουμε. Οι επιλογές μας είναι η ζωή μας και εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τον εαυτό μας.

Άραγε τι θα γινόταν αν όλοι εμείς αφήναμε το «μέσα» μας ελεύθερο; Τι μας εμποδίζει από το να είμαστε ο εαυτός μας;

«Ελευθερία είναι η θέληση να είναι κανείς υπεύθυνος απέναντι στον εαυτό του», Φρίντριχ Νίτσε

Καλλιόπη Ευσταθίου
My Mindful Journey

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *