Όπως η φλούδα ενός μήλου…

Ένας εύκολος τρόπος για να κατανοήσουμε τη σημασία της λειτουργίας του δέρματός μας ως φραγμού, είναι να σκεφτούμε ότι το σώμα μας είναι ένα μήλο. Το δέρμα – η φλούδα του μήλου – διατηρεί υγρό το σφιχτό περιεχόμενο που βρίσκεται από κάτω και το προστατεύει από την έκθεση στον αέρα και στο περιβάλλον για να μην αφυδατωθεί.

Το ανώτερό στρώμα λοιπόν του δέρματός μας είναι ένα υδατοστεγές κάλυμμα που κρατάει τον αέρα έξω και την υγρασία μέσα, έτσι ώστε τα κύτταρα να παραμένουν γεμάτα με νερό.

Όταν η φλούδα ενός μήλου κόβεται ή τραυματίζεται, το εσωτερικό του μήλου αρχίζει να στεγνώνει και το μέρος που εκτίθεται στο περιβάλλον γίνεται καφέ. Έτσι λοιπόν, μικρά σπασίματα στην επιφάνεια του δέρματος επιτρέπουν να διαφύγει η υγρασία και να εισχωρήσουν βακτήρια, ενεργοποιώντας τη δράση των ελεύθερων ριζών. Πρέπει λοιπόν να σκεφτούμε την ενυδάτωσή μας με 2 τρόπους:

Α) Παροχή αρκετής ποσότητας νερού στα βαθύτερα στρώματα μέσω της διατροφής έτσι ώστε να ενυδατώνονται οι ιστοί και να τροφοδοτούνται τα αναπτυσσόμενα κύτταρα.

Β) Παρεμπόδιση της εξάτμισης στην ατμόσφαιρα του ήδη υπάρχοντος εσωτερικού νερού, ισχυροποιώντας τις εξωτερικές κυτταρικές μεμβράνες με συστατικά όπως λινολεΐκό οξύ, λεκιθίνη, αντιοξειδωτικά και ελεύθερα λιπαρά οξέα.

Προστατεύστε λοιπόν το δέρμα σας τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά!

Καλή σας μέρα!

Αγγελική Αργύρη
Αισθητικός Msc Miami FCNH

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *