Αντιμετωπίστε τους καβγάδες

Κάθε ζευγάρι, όσο καλή σχέση αν έχει, θα ζήσει συγκρούσεις που μπορεί να προκύψουν, κάτι που μπορεί να φθείρει τη σχέση τους.

Βέβαια, κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του τρόπο να αντιμετωπίζει τους καβγάδες και δεν μπορούμε να μιλάμε για κάποιο γενικό κανόνα ή για έναν κατάλληλο τρόπο διαχείρισης. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί απλοί και αποτελεσματικοί τρόποι να διαχειριστείτε τους καβγάδες στη σχέση σας χωρίς να την φθείρετε.

  1. Αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε εποικοδομητικά μια σύγκρουση. Τον λόγο για τον οποίο έγινε και τι σας οδήγησε σε αυτό το σημείο.
  2. Τα παράπονα πρέπει να εκφράζονται, όμως το ιδανικό είναι να εκφράζονται και οι ανάγκες.
  3. Δώστε σημασία σε αυτό που προσπαθεί να σας εκφράσει ο σύντροφός σας.
  4. Μην διακόπτετε και αφού ολοκληρώσει τη σκέψη του πείτε του τι καταλαβαίνετε από αυτά που σας είπε και ρωτήστε τον αν παρεξηγήσατε κάτι.
  5. Θυμηθείτε ότι αγαπιέστε και μην αντιμετωπίζετε ο ένας τον άλλο ως εχθρό. 
  6. Η προσπάθεια να τον πείσετε ότι έχετε δίκιο ή ότι έχει άδικο δεν οδηγεί σε λύσεις. Αν έχετε διαφορά οπτικής, δεν χρειάζεται να συμφωνήσετε στο τέλος της συζήτησης. Αρκεί να καταλάβετε ο ένας τα όρια και τις ανάγκες του άλλου και να ανακαλύψετε συμβιβασμούς που δεν θα τα παραβλέπουν. 
  7. Αν η ένταση δεν σας επιτρέπει να δείξετε τον καλύτερό σας εαυτό, ζητήστε από τον σύντροφό σας να διακόψετε τη συζήτηση για λίγη ώρα ή ακόμη και μέχρι την επόμενη μέρα.
  8. Μάθετε να ζητάτε συγγνώμη.

Μαρία Βόλλη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *