Αντιμέτωποι με το πένθος

Της Μαρίας Βόλλη

Κάθε άνθρωπος θα υποστεί απώλειες και θα βιώσει το πένθος. Για να περιορίσουμε αυτά τα συναισθήματα, είναι προτιμότερο να τα αναγνωρίσουμε,

να αποφύγουμε τη βεβιασμένη θετικότητα και να μην τα αντιμετωπίσουμε μόνοι μας. Το πένθος είναι μια φυσιολογική αντίδραση στην απώλεια. Είναι ο συναισθηματικός πόνος που νιώθουμε όταν φύγει κάποιος ή κάτι αγαπημένο μας. Όσο πιο σημαντική είναι η απώλεια, τόσο πιο έντονο είναι το πένθος.

Όταν υποφέρετε από το βάρος της απώλειας και του πένθους, ακόμα και οι απλές δραστηριότητες μπορεί να μοιάζουν δύσκολες και να απαιτούν προσπάθεια. Μπορεί να αντιμετωπίζετε προβλήματα που φαίνονται ανυπέρβλητα, όπως χρόνια ασθένεια ή την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Τέτοιες δύσκολες καταστάσεις μπορούν να κάνουν την απελπισία τρόπο ζωής. Τι μπορείτε να κάνετε όταν η απελπισία επιμένει;

Αντιμετωπίζοντας την απελπισία

Πρόσφατα, η μητέρα μου έφυγε από τη ζωή. Το σοκ ήταν μεγάλο. Για λίγο αποσύρθηκα από τον κόσμο, σταμάτησα να μιλάω σε φίλους και συγγενείς. Με τον καιρό, καθώς άρχισα να επικοινωνώ με άλλους ανθρώπους που βίωναν παρόμοιες καταστάσεις, αναγκάστηκα να αναγνωρίσω μια σκληρή αλήθεια: κάθε ζωή, κάποια στιγμή, έρχεται αντιμέτωπη με την τραγωδία. Σιγά σιγά, άρχισα να αντιλαμβάνομαι ένα όφελος της απελπισίας: τη βαθύτερη ενσυναίσθηση και κατανόηση για τα βάσανα των άλλων. Κατάλαβα ότι είμαστε όλοι ευάλωτοι και, αναγνωρίζοντας την ευάλωτη θέση μας, ανακαλύπτουμε τη βαθύτερη ουσία της ανθρώπινης κατάστασης.

Ζώντας με την απελπισία

Εύχομαι να μπορούσα να πω ότι ξεπέρασα την απελπισία που ένιωθα. Η αλήθεια είναι ότι έμαθα να ζω με αυτή. Αν και ίσως δεν είναι εφικτό να ξεπεράσετε εντελώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, υπάρχουν μερικά εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να αποδυναμώσετε την επίδραση της απελπισίας στη ζωή σας.

Πέντε τρόποι για να αντιμετωπίσετε την απώλεια

Δεν υπάρχει “σωστός” ή “λάθος” τρόπος για να πενθήσετε, όμως υπάρχουν υγιείς τρόποι για να διαχειριστείτε τον πόνο, να μειώσετε τη θλίψη και να προσαρμοστείτε στην απώλεια, να βρείτε νέο νόημα στη ζωή σας και να προχωρήσετε. Αναπόφευκτα, η διαδικασία του πένθος παίρνει χρόνο, η επούλωση συμβαίνει σταδιακά, δεν μπορεί να επιταχυνθεί και δεν υπάρχει ʺφυσιολογικόʺ χρονοδιάγραμμα για το πένθος. Μερικοί άνθρωποι ξεκινούν να νιώθουν καλύτερα σε μερικές εβδομάδες ή μήνες. Για άλλους, η διαδικασία του πένθους παρατείνεται και κρατά χρόνια, λόγω της κατάθλιψης που συνοδεύει την απώλεια.

1. Πηγαίνετε την απελπισία μία βόλτα
Μια φορά την ημέρα, προσπαθήστε να βγαίνετε από το σπίτι και να παίρνετε καθαρό αέρα. Το περπάτημα ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, αυξάνει τις ενδορφίνες και θα καθαρίσει το μυαλό σας από άσχημες σκέψεις. Η χαλάρωση από τη βόλτα και η παραγωγή βιταμίνης D με τη βοήθεια του ήλιου θα σας προσφέρουν επιπλέον ανακούφιση.

2. Βρείτε τις λέξεις για να εκφράσετε τη θλίψη σας
Όταν δεν μπορώ να βρω τις λέξεις για να εκφράσω τη λύπη μου, πάντα στρέφομαι στους ποιητές, που κατορθώνουν να συλλάβουν τα άπιαστα συναισθήματα. Το να βρείτε τις λέξεις για να περιγράψετε την απελπισία σας θα σας προσφέρει ανακούφιση και παρηγοριά.

3. Δείξτε σεβασμό στην απελπισία σας
Μην την αρνείστε. Μην την απωθείτε. Όταν αναγνωρίζετε την απελπισία σας, την αποδυναμώνετε.

4. Αναζητήστε τη συντροφικότητα
Η απομόνωση ενισχύει την απελπισία. Αναζητήστε τη συντροφιά ανθρώπων που έχουν κοινή εμπειρία με σας. Η συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης είναι δωρεάν και θα σας δώσει την ευκαιρία να συνδεθείτε με άλλους.

5. Αποφύγετε την τοξική θετικότητα
Φράσεις όπως «Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο» ή «Όλα θα φτιάξουν στο τέλος» δεν δείχνουν ευαισθησία προς τους ανθρώπους που υποφέρουν. Η θετική διάθεση ίσως βοηθήσει κάπως στα πραγματικά δύσκολα προβλήματα της ζωής αλλά δεν μπορεί να τα λύσει. Όταν κάποιος αντιμετωπίζει ανυπέρβλητη θλίψη, η τοξική θετικότητα από τους άλλους μπορεί να φανεί προσβλητική.

Η απελπισία μπορεί αρχικά να κόψει τα φτερά σας, αλλά αν την αποδεχτείτε και τη διαχειριστείτε κατάλληλα, μπορεί να σας οδηγήσει σε νέα ύψη. Όσο περνά ο καιρός μετά από μια σημαντική απώλεια, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου σας προσώπου, είναι φυσιολογικό η θλίψη, το μούδιασμα ή ο θυμός σταδιακά να υποχωρούν. Αυτά και άλλα πολλά επώδυνα συναισθήματα γίνονται λιγότερο έντονα όταν ξεκινάτε να αποδέχεστε την απώλεια και να προχωράτε στη ζωή σας. Αν όμως αυτά τα συναισθήματα δεν υποχωρούν με τον καιρό ή το πένθος σας γίνεται χειρότερο, ίσως να είναι σημάδι ότι το πένθος αρχίζει να μετατρέπεται σε κάτι πιο σοβαρό, όπως είναι το επιπλεγμένο πένθος ή η μείζονα κατάθλιψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twenty + fourteen =