Άννα Παπαδημητρίου

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και παρακολούθησε πολλά σεμινάρια για τις πωλήσεις. Από το 1986 μέχρι σήμερα είναι υπεύθυνη Marketing και Δημοσίων Σχέσεων, Editorial Right Manager & Key Account Manager του εκδοτικού οίκου «Άγκυρα». Παράλληλα, τη διετία 1997-9 άνοιξε τα δικά της φτερά και ξεκίνησε τον δικό της χώρο, το αναψυκτήριο «Bucomania», όπου μεταξύ άλλων ήταν υπεύθυνη για την επιλογή προμηθευτών και για το στήσιμο. Από το 1999 έως και το 2012 ήταν γενική διευθύντρια του «Candia House Hotel». Με δυναμισμό, ευελιξία, προσαρμοστικότητα και συνέπεια ανέλαβε από το 2003 έως και το 2013 τον Πολυχώρο ΑΓΚΥΡΑ (Βιβλιοπωλείο, Καφέ, Live Stage) ως Project manager οργανώνοντας εκδηλώσεις και συναντήσεις. Από το 2015 έως το 2017 με γρήγορους και πιεστικούς ρυθμούς συνεργάστηκε και πάλι ως Project manager με το θεματικό εστιατόριο TBL.

Η οικογένειά σας πέρυσι έκλεισε 130 χρόνια δημιουργικής πορείας με τον Εκδοτικό Οίκο «Άγκυρα». Σήμερα, διευθύνεται από  την τέταρτη γενιά. Μιλήστε μας για τη δική σας διαδρομή.

Η μνήμη μου συχνά με γυρίζει στην ηλικία των  τεσσάρων-πέντε χρόνων και θυμάμαι τις φορές που η μητέρα μου  με έπαιρνε μαζί της στις τότε εγκαταστάσεις του εκδοτικού μας οίκου, όπου, εκτός των άλλων, διέθετε τυπογραφείο και βιβλιοδετείο.  Δε θα ξεχάσω ποτέ τις ντάνες των φρεκοτυπωμένων φύλλων χαρτιού που μόλις είχε ξακρίσει η κοπτική μηχανή κι εγώ τις χρησιμοποιούσα δήθεν για κρυψώνες από τους δράκους και τις κακές μάγισσες των παραμυθιών που ήξερα έως τότε απ’ όσα παραμύθια μου είχαν διαβάσει.  Η μυρωδιά του μελανιού και του χαρτιού έχουν χαραχθεί στη μνήμη των αισθήσεών μου. Όσο για τους ήχους των εκτυπωτικών μηχανών δε θα τους ξεχάσω ποτέ…  Το πρώτο μου επαγγελματικό βάφτισμα ήταν στα δεκατρία μου χρόνια όταν βρέθηκα στη θέση του ταμία στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων ΑΓΚΥΡΑ, που βρισκόταν τότε στην οδό Πειραιώς 18,  για έναν ολόκληρο μήνα. Στα δεκαοχτώ μου πια ξεκίνησα  την επαγγελματική μου δραστηριότητα σε καθημερινή βάση στον οικογενειακό εκδοτικό οίκο παράλληλα με τις σπουδές μου. Από τότε είμαι παρούσα καθημερινά και σχεδόν αδιάλειπτα.

Πέρασα από όλα τα στάδια της δουλειάς. Από την αποθήκη, τον έλεγχο και συσκευασία των παραγγελιών, την τιμολόγηση, τις πωλήσεις… Εδώ και πολλά χρόνια ανέλαβα το τμήμα που αφορά την εξεύρεση και αξιολόγηση ξένων τίτλων που έχουν εκδοθεί από εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού. Σχεδόν παράλληλα ανέλαβα και το τμήμα προώθησης και  ξεκίνησα τα πρώτα βήματα, αγγλιστή στο τμήμα Marketing της εταιρείας.

Η «Άγκυρα», από τα πρώτα χρόνια της, ήταν επικεντρωμένη σε εκδόσεις που αφορούσαν κλασικούς τίτλους. Ποιες είναι όμως οι εκδόσεις που σηματοδοτούν την πορεία της;

Η αλήθεια είναι πως ένα μεγάλο ποσοστό αναγνωστών μας γνωρίζουν από σειρές όπως: “Τα Κλασικά της Άγκυρας”, τις ποικίλες σειρές παραμυθιών και κλασικών ιστοριών, διάφορες σχολικές εκδόσεις κ.ά.  Η εκδοτική διαδρομή μας σηματοδοτείται από αυτές τις σειρές. Ωστόσο, τα τελευταία είκοσι χρόνια και πλέον ο εκδοτικός οίκος “Άγκυρα” έχει εκδώσει και κυκλοφορήσει εκατοντάδες τίτλους λογοτεχνικών βιβλίων γύρω από τις αξίες ζωής καθώς τη συναισθηματική και κοινωνική αγωγή που απευθύνονται σε παιδιά και νέους. Ιδιαίτερο επίσης βάρος έχουμε δώσει σε σειρές που αφορούν τη Μυθολογία και την Ιστορία της χώρας μας. Μία ακόμη σειρά που ξεκίνησε πριν περίπου είκοσι χρόνια και έχει τύχει θερμής αποδοχής από τους αναγνώστες είναι η σειρά των βιογραφιών, που αφορούν μεγάλους και αγαπημένους καλλιτέχνες από διάφορους χώρους των τεχνών. 

Η «Άγκυρα» είναι ένας παραδοσιακός οίκος, ο οποίος έχει μια έντονη παρουσία. Πού οφείλεται αυτή η καλή σχέση με το κοινό;

Η έκφραση: «Με αυτές έχουμε μεγαλώσει» εννοώντας τις εκδόσεις «Άγκυρα», είναι η πιο συνήθης και για μας σημαίνει πως το κοινό αναγνωρίζει και εκτιμάει το γεγονός ότι είμαστε δίπλα του εδώ και 131 χρόνια αδιάλειπτα και παρ’ όλες τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσαμε κατά καιρούς, σταθήκαμε δίπλα του με την ίδια αγάπη και φροντίδα που μας κληροδοτήθηκε. Κύριο μέλημά μας ήταν και είναι η έκδοση και κυκλοφορία ποιοτικών βιβλίων που εμπλουτίζουν τις γνώσεις του αναγνώστη και τον διαπαιδαγωγούν σε όλα τα πεδία ζωής.

Οι Έλληνες διαβάζουν βιογραφίες;

Διαβάζουν τις βιογραφίες καλλιτεχνών ή προσωπικοτήτων που γνώρισαν και αγάπησαν μέσα από το έργο τους αλλά και τη ζωή τους. Οι καλλιτέχνες που αγαπιούνται περισσότερο είναι όσοι εμπνέουν το κοινό να ταυτιστεί μαζί τους είτε μέσα από το έργο τους, είτε μέσα από τη ζωή τους.

Τι σας ώθησε να εκδώσετε την αυτοβιογραφία του Λάκη Γαβαλά;

Ο Λάκης Γαβαλάς είναι μία πολυδιάστατη προσωπικότητα, που έζησε και ζει πληθωρικά σ΄όλα τα πεδία ζωής. Το κύριο στοιχείο της προσωπικότητάς του που μας κέντρισε το ενδιαφέρον είναι η αγωνιστικότητά του και η αισιοδοξία του. Έζησε τη χλιδή και την επαγγελματική επιτυχία στο έπακρο. Ήρθε όμως η ώρα που σπρώχτηκε και έπεσε. Το αξιοθαύμαστο είναι πως όχι μόνο κατάφερε να σηκωθεί, αλλά να ξεκινήσει έναν νέο κύκλο ζωής με περισσότερο κέφι χαμογελώντας μέσα στη μέρα δεκάδες φορές…  

Το βιβλίο ήταν αντίδοτο στην κρίση και την καραντίνα;

Σπουδαία συντροφιά!!! Μέσα στην καραντίνα πουλήθηκαν πολλά βιβλία για όλες τις ηλικίες και από όλα τα είδη. Ίσως ο κύριος λόγος ήταν ότι ο ελεύθερος χρόνος περίσσευε σ΄όλους μας. Από τη μία η κλεισούρα και από την άλλη η ανάγκη για διαφυγή στον κόσμο της φαντασίας όπου κανείς δεν μπορεί να σε εμποδίσει να ζήσεις ό,τι ονειρεύεσαι…

Οι ψηφιακές τεχνολογίες υπάρχουν στην αλυσίδα του βιβλίου εδώ και πολύ καιρό, αλλά η αληθινή αγορά ηλεκτρονικού βιβλίου αναδύθηκε πραγματικά μόνο πρόσφατα, μια που η τεχνολογία δεν ήταν ακόμα έτοιμη να προσφέρει στον αναγνώστη μια πλήρως ικανοποιητική αναγνωστική εμπειρία. Από τότε, το μερίδιο των ψηφιακών βιβλίων στην αγορά αυξήθηκε;

Η τεχνολογία έχει εισχωρήσει πια πολύ έντονα σε πολλά πεδία ζωής.  Η μυρωδιά και το άγγιγμα του χαρτιού βέβαια δεν μπορούν να υποκατασταθούν από καμία ηλεκτρονική συσκευή. Πιστεύω ότι η ιστορία γράφεται μέρα τη μέρα, αλλά το έντυπο βιβλίο έχει χρόνια ακόμη μπροστά του. Η «απειλή» που ένιωθαν οι παραδοσιακοί εκδότες τα τελευταία χρόνια πιστεύω πως έχει ξεπεραστεί. Οι πωλήσεις των έντυπων εκδόσεων ανεβαίνουν. Αυτό που θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο είναι τα audiobooks.

Ποιο είναι το motto σας;

Προχώρα, δεν έγινε και τίποτα!

Τι είναι χαρούμενη ζωή για εσάς;

Χαρούμενη ζωή είναι όταν μπορώ και αγκαλιάζω τον γιο μου, όταν είμαι μαζί με την οικογένειά μου, όσο ακόμα μπορώ και χορεύω τη μουσική που με συγκινεί και όταν επιτρέπω στον εαυτό μου να χάνει την αίσθηση του χρόνου.

Τι θαυμάζετε περισσότερο στους ανθρώπους;

Την αισιοδοξία, το γέλιο, την αγάπη που νιώθουν για τους συνανθρώπους τους και την αξιοπρέπεια, όταν αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις.

Τι είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο ευτυχισμένο;

Όταν κανείς καταφέρνει και ευθυγραμμίζεται με τον αληθινό του ευατό. Τότε βρίσκει την ευτυχία!

Τι φοβάστε περισσότερο;

Φοβάμαι μη δεν μου φτάσει ο χρόνος…

Έχεις μια γεμάτη ζωή όταν…

Καταρχάς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ζούμε τη δική μας ζωή. Πιστεύω ότι έχεις γεμάτη ζωή, όταν έχεις το κουράγιο να τη ζήσεις όπως εσύ επιλέγεις και όχι όπως οι άλλοι επιθυμούν.

Πόση σημασία έχουν τα υλικά αγαθά για μια ευτυχισμένη ζωή;

Οι καλύτερες στιγμές της ζωής μου ήταν όταν στην παρέα υπήρχε κιθάρα, τραγούδι, κρασάκι, ελιές και τυρί.

Καλοσύνη για εσάς είναι…

Να μην ξεχνάμε πως η αγάπη πρέπει να εκφράζεται σε κάθε στιγμή της ζωής μας. Να προσφέρουμε την αγκαλιά μας σε όσους την έχουν ανάγκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *