Animasyros 2021

Λίγες μέρες μένουν για το Animasyros 2021 Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, το οποίο θα παρουσιαστεί από τις 22 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021, για δεύτερη χρονιά, σε phygital μορφή. 

Προβολές, εκπαιδευτικά εργαστήρια, αγορά, ανοιχτές συζητήσεις και πολλές ακόμη εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν για 14η χρονιά σε φυσικούς χώρους στο νησί της Σύρου και μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας, διαθέσιμης μέσω της ιστοσελίδας www.animasyros.gr, ενώ οι εργασίες της Αγοράς, που επιστρέφει για 7η χρονιά, θα αναμεταδίδονται ζωντανά μέσω του Καναλιού YouΤube του Animasyros.

Ξεπερνώντας κάθε προηγούμενη συμμετοχή, η φετινή διοργάνωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», συγκέντρωσε περισσότερες από 4000 ταινίες καταξιωμένων και νέων δημιουργών. 180 ταινίες από κάθε γωνιά του πλανήτη, επτά διαγωνιστικά προγράμματα, δυο μεγάλα αφιερώματα, και παραδοσιακά το διεθνές πανόραμα είναι έτοιμα να υποδεχθούν το κοινό στο κορυφαίο στην Ελλάδα κι ένα από τα 20 μεγαλύτερα φεστιβάλ του είδους στον κόσμο.

Οι προβολές του Animasyros, εκτός από τη ζωντανή τους μετάδοση μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, θα πραγματοποιούνται σε εμβληματικούς χώρους της Σύρου, όπως το θέατρο Απόλλων, ο θερινός κινηματογράφος Παλλάς, σε υπαίθριους χώρους όπως η Πλατεία Φοίνικα, η παραλία του ξενοδοχείου Καμέλο στην παραλία Βάρης και η αυλή της Μονής Πατέρων Καπουκίνων στην Άνω Σύρο. 

Αφιερώματα

Η ετήσια θεματική του Animasyros 2021, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, είναι αφιερωμένη στην έννοια της Ελευθερίας. Το Αφιέρωμα Ελευθερία διοργανώνεται σε συνεργασία με το 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και μας ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, από την Κίνα μέχρι τη γειτονική μας Τουρκία. Βραβευμένες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, υποψήφιες για Όσκαρ, προβεβλημένες στα μεγαλύτερα φεστιβάλ ανιμέισον του κόσμου, όπως το Annecy  International Animated  Film Festival, θα παρουσιαστούν στην πλειοψηφία τους για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αντλώντας έμπνευση από καίριες θεματικές και προσεγγίζοντας την έννοια της ελευθερίας σε φυσικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο: από τη φυλάκιση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, την πολιτική ελευθερία σε απολυταρχικά καθεστώτα, την αστυνομική καταστολή έως την κοινωνική επανάσταση, τον αγώνα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, την ισότητα των φύλων, την αναπαραγωγική ελευθερία, ακόμη και την ελευθερία των ζώων και την ανεξαρτητοποίηση από την οικογένεια. 

Το κοινό του φεστιβάλ θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα animated ταξίδι από τον πόλεμο της Μογγολίας στον Μεσαίωνα μέχρι τον πόλεμο της Αλγερίας στα 50s, ταινίες για τις συνέπειες του πολέμου στο Βιετνάμ και το Κόσοβο, για τις μοναδικές πράξεις αντίστασης στο Ιράν αλλά και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για τον αγώνα για τα γυναικεία δικαιώματα, από την αναγνώριση του διαζυγίου και την απελευθέρωση από τα «δεσμά» του γάμου, για την αναπαραγωγική ελευθερία και το δικαίωμα της επιλογής. Ταινίες για την επανάσταση στο πλαίσιο της σχέσης, τη διαφυγή από μια καταπιεστική οικογένεια, την ελευθερία που νιώθει κανείς στο γυμνό του κορμί.

Στο πλαίσιο του Αφιερώματος Ελευθερία θα παρουσιαστούν και τρεις μεγάλου μήκους ταινίες, μια εκ των οποίων είναι προτεινόμενη για Όσκαρ: το WOLFWALKERS πραγματεύεται την ιστορία ενός κοριτσιού που κάνει την επανάστασή του, για να σώσει μια αγέλη λύκων. Αλλά και η ταινία My Favorite War, που κέρδισε το βραβείο Contrechamp στο Annecy Film Festival 2020, θα προβληθεί παρουσία της σκηνοθέτιδος Ilze Burkovska Jacobsen.

Το δεύτερο μεγάλο Αφιέρωμα του Animasyros, το MedAnima, παρουσιάζει μέσα από σχεδόν 30 ταινίες από όλο το δημιουργικό φάσμα των animator της Μεσογείου, συνθέτοντας μια κοιτίδα καλλιτεχνικής ζύμωσης και ανάπτυξης. Αναδεικνύοντας την πολυμορφία του μεσογειακού animation, προβάλλει ταινίες από την Ισπανία και το Γιβραλτάρ μέχρι το Λίβανο, ενώ στο πλαίσιο της Αγοράς, προσφέρει την ευκαιρία στους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τα έργα τους, να αναπτύξουν σχέσεις δικτύωσης, μεταξύ τους αλλά και με εκπροσώπους του τομέα της δημιουργικής βιομηχανίας, και να βρουν πρόσφορο έδαφος αναζήτησης συμπαραγωγών. Στο MedAnima περιλαμβάνονται έργα όπως τα “How my grandmother became a chair” (Nicolas Fattouh, Γερμανία, Λίβανος, Κατάρ), “Have a Nice Dog!” (Jalal Maghout, Σύριος που ζει στο Βερολίνο) και “Mosaic” (Imge Özbilge & Sine Özbilge, Τουρκάλες που ζουν στο Βέλγιο), καθώς και animated documentaries όπως το “Souvenir Souvenir” του Bastien Dubois, που προσπαθεί επί 10 χρόνια να φτιάξει μία ταινία με τα σουβενίρ του παππού του από τον πόλεμο στην Αλγερία. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα δούμε ταινίες παρουσία των επίσημων προσκεκλημένων του φεστιβάλ, όπως της Kim Noce (Book of Man: Chapter 1), της Sophia El Khyari (Ayam & The Porous Body), του Bruce Caetano (The Peculiar Crime of Oddball Mr Jay), του Stav Levi (Head), του Φωκίωνα Ξένου (Heatwave), του Michael Kalopaidis (The Parrot Lady), της Hélène Frire (The Last Hair) και του Nicolas Fattouh (Have a Nice Dog!).

Θεματικές Προγράμματος

Το περιβάλλον απασχολεί ολοένα και περισσότερο τους animators. Το λιώσιμο των πάγων στο Stars on the Sea από την Ν. Κορέα, η μετανάστευση λόγω κλιματικής αλλαγής στο Migrants, η μόλυνση της θάλασσας στο Packing a Wave και η αλόγιστη χρήση των πλαστικών στο The Present Problem είναι μόνο μερικά από τα θέματα που αναδεικνύουν οι δημιουργοί, στοχεύοντας στην περεταίρω ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Η φετινή διοργάνωση αποτελεί και πάλι γυναικεία υπόθεση. Μέσα από τις σχεδόν 100 ταινίες προβάλλεται μια πληθώρα εξαιρετικά ενδιαφέροντων θεμάτων: η βασανισμένη καλλιτέχνιδα στο Affairs of the art της Joanna Quinn, η δυσλειτουργική οικογένεια στο Trona Pinnacles, μια οικογενειακή βιογραφία δια χειρός της Regina Pessoa, μια πριγκίπισσα με πατίνια στην παιδική ταινία Princess and the Bandit, μια εκκεντρική ιστορία αδερφών στο Sisters, η αγάπη των κοριτσιών για το ποδόσφαιρο στο Girls talk about football, ο γυναικείος ακρωτηριασμός στο Amayi, το τρυφερό Scalp Deep από την Ουγκάντα, η αλληγορική ταινία για το date rape στο All at sea, το δικαίωμα της άδειας μητρότητας στο Career Limiting, η πολυγαμία στο Polyamory, η αναπαραγωγική ελευθερία στο Icon, η διαφορετικότητα στο You are not a Kiwi κ.ά.

Η μουσική δεν θα μπορούσε ούτε φέτος να λείπει από τις θεματικές του φεστιβάλ, το οποίο περιλαμβάνει animated μουσικά βιντεοκλίπ από πασίγνωστους καλλιτέχνες, όπως η St Vincent και ο Paul McCartney, ένα μουσικό animation για τη δυσφορία φύλου στο Tryin’ to be a girl, στο πλαίσιο του Animapride, το νέο animation της πολυβραβευμένης Martina Scarpelli, αλλά και μουσικά έργα καλλιτεχνών από τη Χιλή, τη Νότιο Κορέα και την Πορτογαλία.

Διαγωνιστικά τμήματα

22 ταινίες απαρτίζουν το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ, περιλαμβάνοντας ταινίες από καταξιωμένους σκηνοθέτες από τη Νότια Κορέα μέχρι την Κολομβία. Ταινίες από σκηνοθέτες όπως η Joanna Quinn, που θα τιμήσει τη φετινή διοργάνωση με την παρουσία της, και η Regina Pessoa, με διεθνείς διακρίσεις, κοινωνικά μηνύματα για το μεταναστευτικό και την οικολογία, ταινίες πειραματικές, ποιητικές και ρηξικέλευθες, για τον δυσλειτουργικό πυρήνα της οικογένειας, και ταινίες με κεντρικό άξονα την ελευθερία.

Το Φοιτητικό Διαγωνιστικό Τμήμα αποτελείται από 24 ταινίες από τη νέα γενιά animators που προσφέρουν πρωτότυπες τεχνικές και θεματικές από μερικές από τις μεγαλύτερες σχολές animation του κόσμου όπως η Bezalel, Gobelins, FAMU κ.ά. Ιστορίες φαντασμάτων από τη Γαλλία, έργα για τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων από την Ινδία, για έναν άνθρωπο με ψυχαναγκαστικές συνήθειες από την Πορτογαλία, μια διαφορετική ιστορία σούπερ ηρώων από τη Ρωσία, για την αγάπη των κοριτσιών για το ποδόσφαιρο από την Ιταλία, ενώ στο πλαίσιο της ελληνικής συμμετοχής, μια ιστορία για το τι κάνουμε όταν βρεθούμε μόνο μας σε ένα ασανσέρ.

Τηλεοπτικά επεισόδια, διαφημιστικά σποτ, βιντεοκλίπ είναι ο πυρήνας του διαγωνιστικού τμήματος Τηλεοπτικών & Κατά Παραγγελία Ταινιών, που μέσα από 22 ταινίες θα αναδείξει τη δουλειά των επαγγελματιών animators. Στις ταινίες περιλαμβάνονται διαφημιστικά σποτ για την Visa, μηνύματα για τη διαφθορά από το γερμανικό κράτος, κ.ά.

Το παιδικό πρόγραμμα K.ID.S γίνεται φέτος διαγωνιστικό, με θεματολογία που περιλαμβάνει μοντέρνα παραμύθια, ιστορίες για πριγκίπισσες, ταινίες για το περιβάλλον, αλλά και ξεχωριστές θεματικές, όπως η αναβλητικότητα που χαρακτηρίζει πολλά παιδιά. Την καλύτερη ταινία, από τις 15 που συμμετέχουν, θα επιλέξουν μαθητές από τη Σύρο.

Το Ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα αποτελείται από 14 ταινίες. Έλληνες animators, καταξιωμένοι και ανερχόμενοι παρουσιάζουν στο Animasyros μερικά από τα καλύτερα ανιμέισον, που έχει να προσφέρει, αυτή τη χρονιά, η ελληνική σκηνή. 

Διαγωνιστικό γίνεται φέτος και το Animapride. Μέσα από 12 ταινίες, από τη Βραζιλία και το Περού μέχρι το Ιράν, θα αναδειχθούν σημαντικές πτυχές του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος・Από το στίγμα του HIV και τα τρανς δικαιώματα μέχρι το πώς ένας πατέρας επαναπροσδιορίζει την έννοια της αρρενωπότητας.

Τέλος, στο πλαίσιο του #thisIsEU – Ευρωπαϊκές αξίες τμήμα, θα προβληθούν έξι ταινίες ομώνυμης θεματικής, για το περιβάλλον, το μεταναστευτικό, την ισότητα των φύλων, τη διαφθορά και τη διαφορετικότητα.

Μη Διαγωνιστικό Τμήμα

Το διεθνές Πανόραμα αποτελείται από 26 ταινίες από το Μεξικό, την Αυστραλία, τη Σαουδική Αραβία, την Ταϊβάν κ.α. Πρωτότυπες τεχνικές, με θεματικές που περιλαμβάνουν από ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία μέχρι video art.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Τετάρτη 22.09 έως Σάββατο 25.09 
Ποσειδωνία- Έπαυλη Τσιροπινα|18:00-21:00
Έκθεση: «Μορφές Ελευθερίας»

Με αφορμή τα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Animation του τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής παρουσιάζει την Έκθεση Σπουδαστικών Εργασιών 3D Modeling προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του, στην Επαυλη Τσιροπινά, με τίτλο “Μορφές Ελευθερίας”. Οι σπουδαστικές δημιουργίες παρουσιάζονται ως περιεχόμενο επαύξησης 20 έξυπνων αφισών, που εκτίθενται σε φυσικό χώρο και το οποίο ενεργοποιείται μέσω ειδικής σηματοδότησης στις αφίσες που οδηγούν στην εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας.

Σάββατο 25.09 
Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης|16:30-18:00 
Ανοικτή Συζήτηση Open Discussion: Τι έχει κάνει η Ευρώπη για μένα;

Στην 40η επέτειο από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κώστας Τσουτσοπλίδης συνομιλεί με τον Φωκίωνα Ξένο, animator και σκηνοθέτη καθώς και νέους εκπροσώπους της ανιμέισον κοινότητας, προκαλώντας τις απόψεις και τη δημιουργικότητά τους και θέτοντας την ερώτηση “Τι έχει κάνει η Ευρώπη για μένα;”. Η δράση έχει στόχο έχει να δώσει έναυσμα στην ελληνική κοινότητα ανιμέισον να δημιουργήσει μια πολύ σύντομη ταινία (30 ́ ́) κινουμένων σχεδίων για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, μέσω ενός διαγωνισμού- animation Challenge.

Σάββατο 25.09 
Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης|12:30
Βραβείο CIFEJ Lifetime 2021

Το CIFEJ Lifetime Award 2021 θα απονεμηθεί φέτος σε έναν από τους πιο αξιοσέβαστους και αξιόλογους κινηματογραφιστές και διοργανωτές φεστιβάλ, τον δημιουργό της βραβευμένης ταινίας «Ο Ψύλλος» (1990),  Δημήτρη Σπύρου.

Κυριακή 26.09 
Ερμούπολη Θέατρο Απόλλων |12:00 
Κάνε Παιχνίδι!: Μαθητικός Διαγωνισμός Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Παιχνιδιού του ΕΚΟΜΕ

Το σχολικό έτος 2020-21 το ΕΚΟΜΕ διοργάνωσε τον 1ο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Παιχνιδιού. Μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα και την Κύπρο βρήκαν στον διαγωνισμό αυτόν την ευκαιρία να δουν τα μαθήματά τους με άλλα μάτια, ως αφορμή για παιχνίδι. Επιπλέον, έλαβαν το έναυσμα να φτιάξουν οι ίδιοι τα παιχνίδια που θα ήθελαν να παίξουν, αναπτύσσοντας δικές τους ιδέες, γράφοντας με κέφι δικά τους σενάρια, κατασκευάζοντας ταμπλό, εξαρτήματα και μηχανισμούς γεμάτα πρωτοτυπία. Φέτος ο διαγωνισμός επιστρέφει και καλεί ακόμα περισσότερες μαθητικές ομάδες να δηλώσουν συμμετοχή και να κάνουν (το δικό τους) παιχνίδι!

Pre festival event 

Η επίσημη παρουσίαση του Animasyros 2021 θα πραγματοποιηθεί ως pre-festival event στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 20 Σεπτεμβρίου, αμέσως πριν την έναρξη του φεστιβάλ στη Σύρο. Θα προβληθούν επιλεγμένες ταινίες από τα διαγωνιστικά τμήματα της διοργάνωσης. Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας η κράτηση θέσης με αποστολή email στο [email protected] είναι απαραίτητη.

Η ηλεκτρονική κράτηση θέσης, μέσω του ιστοτόπου Εventbrite.com είναι απαραίτητη για τις προβολές στο Θέατρο Απόλλων.

Η ψηφιακή πλατφόρμα προβολών, καθώς και το livestream για τις εκδηλώσεις της Αγοράς είναι διαθέσιμα στην κεντρική σελίδα του www.animasyros.gr.

Happy team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *