Ανεκτίμητα κοστούμια

Στην έναρξη της νέας θεατρικής περιόδου το Εθνικό Θέατρο “πηγαίνει” στο Μετρό του Συντάγματος προσφέροντάς στους θεατές την ευκαιρία να δουν από κοντά 53 ιστορικά, μοναδικά κοστούμια.

Οι χειροποίητοι αυτοί θησαυροί, εκτίθενται δεκαοχτώ χρόνια μετά την έκθεση «Ένδυμα Θεάτρου» που είχε παρουσιάσει το Εθνικό στην Πινακοθήκη με ανεκτίμητα έργα από το μουσειακό και ιστορικό βεστιάριό του.

Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα Σάββατο και θα διαρκέσει έως και τις 18 Οκτωβρίου.

Το Εθνικό Θέατρο άνοιξε τις πόρτες του το 1932. Από τότε εκατοντάδες παραστάσεις κλασικού αλλά και σύγχρονου ρεπερτορίου ανέβηκαν στις σκηνές του με τη φροντίδα των σημαντικότερων καλλιτεχνών της χώρας. Μεγάλοι συγγραφείς, σπουδαίοι σκηνοθέτες, διακεκριμένοι καλλιτέχνες, ηθοποιοί-μύθοι εργάστηκαν στην πρώτη σκηνή της χώρας γράφοντας τη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού θεάτρου, συμπληρώνοντας τις ψηφίδες του παρελθόντος και χτίζοντας γέφυρες με το μέλλον, διδάσκοντας και εμπνέοντας.

Πολλοί και σημαντικοί ενδυματολόγοι συνεργάστηκαν με το Εθνικό Θέατρο στις παραστάσεις του και χιλιάδες κοστούμια βρίσκονται σήμερα προφυλαγμένα και διατηρημένα στο βεστιάριό του μαρτυρώντας την εικαστική γλώσσα, την καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία των δημιουργών τους, την ιστορία και την εξέλιξη του θεατρικού κοστουμιού αλλά συνάμα και της τέχνης του θεάτρου. Κρατώντας το νήμα της ιστορίας μερικά από τα κοστούμια αυτά, φτιαγμένα από το 1942 έως το 1982, από εκείνα του πρώτου μεγάλου δασκάλου Αντώνη Φωκά σε εκείνα του Σπύρου Βασιλείου και του Γιώργου Βακαλό, του  Χατζηκυριάκου-Γκίκα, του Βασίλη Βασιλειάδη, του Γιώργου Ανεμογιάννη, της Λίζας Ζαΐμη, του Βασίλη Φωτόπουλου παρουσιάζονται στην έκθεση Έργα χειρός.

Είσοδος ελεύθερη: Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα – Παρασκευή: 11:00-14:00 και 17:00-20:30 / Σάββατο – Κυριακή: 11.00-20.00

Η είσοδος του κοινού θα γίνεται σε γκρουπ των είκοσι ατόμων ανά δεκαπέντε λεπτά. Τα γκρουπ θα συνοδεύουν φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σημειώνεται ότι σε όλα τα σημεία του χώρου της έκθεσης θα τηρούνται τα πρωτόκολλα και οι κανόνες κατά της διασποράς του Covid 19.

Happy team


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *