Αναστασία Παπαδημητρίου

Από μικρή έμαθε ν΄ αγαπά τα βιβλία και τη μουσική. Η οικογένειά της τα «τελευταία» 130 χρόνια είναι άρρηκτα δεμένη με το χαρτί και το μελάνι και τον Εκδοτικό Οίκο «Άγκυρα». Από τα πέντε της χρόνια ξεκίνησε μαθήματα πιάνου έχοντας ιδιαίτερη κλίση στη σύνθεση. Ωστόσο, δεν κατάφερε να μάθει όσα ήθελε, όμως όπως λέει η ίδια: «τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα»… Έχει γράψει πάνω από διακόσια τραγούδια και μελωδίες, που τα περισσότερα κυκλοφορούν σε cd.

Τα τελευταία χρόνια έγραψε μουσική στα αφιερώματα που προβλήθηκαν από την εκπομπή «Παρασκήνιο» για τους ποιητές Κική Δημουλά, Τίτο Πατρίκιο και τον ζωγράφο και ποιητή Νίκο Εγγονόπουλο. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο Αγίας Παρασκευής και στη συνέχεια σπούδασε δημοσιογραφία στη Σχολή του Σπύρου Μελά. Στον οικογενειακό εκδοτικό οίκο άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά από πολύ νεαρή ηλικία. Το ίδιο και οι δύο αδελφές της.

Σήμερα, ο εκδοτικός οίκος «ΑΓΚΥΡΑ» διευθύνεται από την τρίτη και την τέταρτη γενιά μαζί. Μιλήστε μας για την εκδοτική του διαδρομή.

Η οικογένεια Παπαδημητρίου συμπληρώνει φέτος 130 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στον χώρο του βιβλίου. Γενάρχης της εκδοτικής οικογένειας είναι ο Δημήτριος «Δράκος» Παπαδημητρίου. Γεννήθηκε το 1859 στο χωριό Βλαχόραφτη Γορτυνίας. Παππούς του ήταν ο Γεώργιος Μακρής, μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Πατέρας του ήταν ο Δημήτριος Μακρής, ιερέας. Γύρω στο 1870 ο  Δράκος, παιδί ακόμα, ξεκίνησε ανυπόδητος και πεζοπορώντας να αναζητήσει την τύχη του στην Αθήνα. Ανάμεσα στα πολλά επαγγέλματα που εξάσκησε είναι και αυτό του εφημεριδοπώλη. Όμως είχε φιλοδοξίες για κάτι που θα ήταν ολότελα δικό του. Το 1890 ίδρυσε το «Κεντρικόν Βιβλιοπωλείον»  και το 1894 ξεκίνησε η εκδοτική του δραστηριότητα με την έκδοση της «Θείας Κωμωδίας» του Δάντη. Τα εκδοτικά ενδιαφέροντά του τον καθιέρωσαν στην αγορά με εκδόσεις κυρίως για τον πολύ κόσμο. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 8 Φεβρουαρίου του 1940. Τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά του ακολούθησαν τον δρόμο του. Ο μικρότερος γιος του Απόλλων ξεκίνησε την προσωπική του δραστηριότητα από το τέλος της δεκαετίας του ΄30, με την επωνυμία Εκδόσεις «Άγκυρα».  Το 1968 ο Απόλλων «έφυγε» και τα ηνία της Άγκυρας ανέλαβε ο γιος του Δημήτρης Παπαδημητρίου ξεκινώντας μια νέα εποχή για τον εκδοτικό οίκο με εκδόσεις που καλύπτουν όλες τις ηλικίες. Πλάι του στάθηκε και η γυναίκα του Χαρά. Και φθάνουμε στην τέταρτη γενιά. Τη δική μας γενιά: τις τρεις κόρες του Δημήτρη και της Χαράς Παπαδημητρίου. Μία, μία και όλες από την ηλικία των 18 χρόνων περίπου, αρχίζουμε να εργαζόμαστε στον εκδοτικό οίκο παράλληλα με τις σπουδές μας. Βιώσαμε και βιώνουμε αμέτρητες δημιουργικές, όμορφες αλλά και πολύ δύσκολες στιγμές. Μέχρι σήμερα όμως καταφέραμε να κρατήσουμε ψηλά τους στόχους μας. Ωριμάσαμε επαγγελματικά αλλά και συναισθηματικά. Το 2013 ο πατέρας μας «έφυγε»… Η απουσία του είναι τόση έντονη, που ορισμένες στιγμές τρομάζουμε. Κυρίως σε συναισθηματικό επίπεδο. Δεν ήταν απλά ένα πρότυπο δίκαιου και έντιμου ανθρώπου αλλά ένα πρότυπο Καλού Ανθρώπου. Όσο για την εκδοτική του διαδρομή, έχει αποδείξει το πόσο ταλαντούχος ήταν σε αυτό που επέλεξε να κάνει με τόση αφοσίωση και μεράκι.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι συγγραφείς των παιδιών, που «έριξαν Άγκυρα» στις εκδόσεις σας;

Οι αγαπημένοι συγγραφείς των παιδιών είναι όσοι διεγείρουν και ενεργοποιούν το συναίσθημά τους. Η πρώτη επαφή των παιδιών με το βιβλίο είναι συνήθως μέσα από τις ιστορίες κλασικών παραμυθιών. Οι ήρωες αυτών των παραμυθιών, που όλοι γνωρίσαμε και αγαπήσαμε, είναι οι πρώτοι τους αγαπημένοι ήρωες. Η Άγκυρα, από τα πρώτα χρόνια εκδοτικής διαδρομής της, ήταν επικεντρωμένη σε εκδόσεις που αφορούσαν τα κλασικά παραμύθια δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην παρουσίασή τους μέσα από καλές και θελκτικές εικονογραφήσεις. Οι εκδόσεις που σηματοδοτούν όμως την εκδοτική της πορεία είναι γύρω από την Κλασική Λογοτεχνία. Επίσης, οι σειρές λογοτεχνικών έργων γύρω από τις αξίες ζωής για παιδιά από σύγχρονους Έλληνες και Ξένους συγγραφείς. Γενιές και γενιές έχουν μεγαλώσει και μεγαλώνουν με τα βιβλία της. Ωστόσο, η Άγκυρα έχει συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς και αγαπημένους συγγραφείς όπως: η Αγγελική Βαρελλά, ο Μάνος Κοντολέων, η Γαλάτεια Γρηγοριάδου Σουρέλη και πολλοί άλλοι. Ο Νίκος Μιχαλόπουλος είναι ένας από τους νέους συγγραφείς μας, που τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από τα παιδιά μέσα από τα βιβλία του αλλά και μέσα από τις δεκάδες παρουσιάσεις του στα σχολεία και όχι μόνο. Πρόκειται για έναν συγγραφέα ιδιαίτερα χαρισματικό και ως προσωπικότητα, που περνάει το μήνυμα στους νεαρούς αναγνώστες του για τη σημαντικότητα του να ονειρευόμαστε και να παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για τα όνειρα και τους στόχους μας. Ένας ακόμα νεότερος και χαρισματικός συγγραφέας είναι ο Χρήστος Δασκαλάκης.

Με ποιο τρόπο στηρίζετε τη διάδοση της φιλαναγνωσίας και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες;

Οργανώνουμε εκδηλώσεις και παρουσιάσεις βιβλίων  σε σχολεία, σε δήμους, σε βιβλιοπωλεία και όχι μόνο. Ακόμη θεατρικές παραστάσεις που τα σενάριά τους βασίζονται σε έργα συγγραφέων μας, κ.ά. Πολύ σημαντικό εργαλείο είναι επίσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η σωστή αξιοποίησή τους συντελεί σε μεγάλο βαθμό ώστε να γνωστοποιηθεί το έργο μιας εταιρείας και μάλιστα όταν αφορά ένα τόσο σημαντικό προϊόν για την ανέλιξη του πολιτισμού ενός τόπου. Είναι όμως πολύ σημαντικό οι δημιουργοί να επικοινωνούν διά ζώσης με το αναγνωστικό κοινό. Δύο από τις εκδηλώσεις που έχουν χαραχθεί ανεξίτηλα στη μνήμη μου είναι αυτές που πραγματοποιήθηκαν σε ένα αναμορφωτήριο θηλέων και στις φυλακές Κορυδαλλού ανηλίκων, πριν πολλά χρόνια. Εκτός από τους συγγραφείς που μίλησαν και στη συνέχεια συζήτησαν με τα παιδιά οργανώθηκε και μία έκθεση βιβλίου. Κάθε παιδί μπορούσε να επιλέξει όποιο βιβλίο επιθυμούσε και να το κρατήσει ως δώρο. Δεν γνωρίζω πόσα παιδιά διάβασαν το βιβλίο που επέλεξαν. Είμαι σίγουρη όμως ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία ενεργοποιήθηκαν μέσα τους πρωτόγνωρα συναισθήματα, που ίσως ως ένα σημείο να τα επηρέασαν θετικά.

Για τους ενήλικες εκδίδονται και επιλεγμένοι τίτλοι ψυχολογίας. Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού στα βιβλία αυτογνωσίας;

Ζούμε σε καιρούς που οι ιδέες και τα οράματα νοσούν. Κυρίως όμως νοσούν οι ανθρώπινες σχέσεις. Ο τρόπος ζωής και το ξέφρενο τρέξιμο για να  καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας ή να εξασφαλίσουμε υλικά αγαθά που πιστεύουμε ότι έχουμε ανάγκη μάς πνίγουν συναισθηματικά και κοινωνικά. Ζούμε μία αξιακή παρακμή κυρίως, γιατί το συναίσθημά μας δεν τροφοδοτείται από τα απλά καθημερινά αλλά τόσο σημαντικά πράγματα όπως: η επικοινωνία χωρίς άγχος με τους ανθρώπους που αγαπάμε, η θετικότητα στη σκέψη, η ελπίδα και η πίστη ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες μόνο αν παραμερίσουμε τον εγωισμό μας και ωριμάσουμε συναισθηματικά, κ.λπ. Το γεγονός ότι έχουμε φθάσει να ασφυκτιούμε ψυχικά από τον τρόπο που διαβιώνουμε οδηγεί πολλούς από μας να ψάξουμε τη γνώση που θα μας βοηθήσει να βρούμε διεξόδους και να βελτιώσουμε τις σχέση πρώτα απ’ όλα με τον εαυτό μας, και στη συνέχεια με τους ανθρώπους στο άμεσο και ευρύτερο περιβάλλον μας. Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που τα βιβλία αυτογνωσίας και γενικότερα ψυχολογίας έχουν όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση στο αναγνωστικό κοινό.   

Τι είναι χαρούμενη ζωή για εσάς;

Χαρούμενη ζωή σημαίνει ότι νιώθω γεμάτη συναισθηματικά σε όλα τα επίπεδα ζωής, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε δυσκολία. Με την οικογένειά μου, τους φίλους, τους συνεργάτες μου αλλά ακόμα και με όποιον ανταλλάξω μόνο μια «καλημέρα» με χαμόγελο.

Τι σας κινητοποιεί δημιουργικά όλα αυτά τα χρόνια;

Αυτό που κύρια με κινητοποιεί είναι ότι ζω μια δεύτερη ζωή μέσα από τα όνειρά μου. Δεν σταματώ να ονειρεύομαι όσα θα ήθελα ακόμα να πραγματοποιηθούν. Είμαι όμως απόλυτα συνειδητοποιημένη ότι τα όνειρα πραγματοποιούνται μόνο όταν προσπαθείς και αγωνίζεσαι για αυτά.

Τι θαυμάζετε περισσότερο στους ανθρώπους;

Θαυμάζω περισσότερο αυτούς που είναι ψυχικά έντιμοι, υγιείς και παλεύουν να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους.

Τι θεωρείτε ότι φέρνει ισορροπία στον άνθρωπο;

Η αγάπη και η αυτοεκτίμηση.

Τι είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο ευτυχισμένο;

Να εκτιμά τον εαυτό του και να αφήνει ελεύθερο το συναίσθημά του. Να μην γίνεται δέσμιος του παρελθόντος του αλλά να μαθαίνει και να βελτιώνεται μέσα απ΄ αυτό. Να μην απαξιώνει την προσωπικότητά του, όταν σκέφτεσαι τα λάθη που έκανε, αλλά να προσπαθεί να την εξελίξει θετικά.

Πώς μπορούμε να επικοινωνούμε καλύτερα με τον εαυτό μας;

Βρίσκοντας χρόνο να κοιτάξουμε τον εαυτό μας σαν σε καθρέφτη κρίνοντάς τον από απόσταση, χωρίς όμως να σταματήσουμε να «μας αγαπάμε».

Τι φοβάστε περισσότερο;

Περισσότερο φοβάμαι μήπως σταματήσω να έχω τη δύναμη να παλεύω τους φόβους μου.

Έχεις μια γεμάτη ζωή όταν…

…έχεις πάρει αγάπη. Αν έχεις πάρει αγάπη, μπορείς και να δώσεις. Είσαι πλούσιος εσωτερικά και δεν φθονείς. Ο άνθρωπος χωρίς αγάπη τσαλακώνεται πολύ εύκολα και φθονεί ακόμα ευκολότερα. Αποκτά διάφορες αναπηρίες που τον οδηγούν να νιώθει συνεχώς ανασφαλής, να μην πιστεύει στα καλά που του συμβαίνουν, να νιώθει μόνο τα άσχημα. Εξίσου σημαντικό είναι να πράττεις στη ζωή σου δημιουργικά. Η «τακτοποιημένη» ζωή είναι πολλές φορές εχθρός της δημιουργίας και της αλλαγής σε οποιοδήποτε επίπεδο ζωής.

Πόση σημασία έχουν τα υλικά αγαθά για μια ευτυχισμένη ζωή;

Τα υλικά αγαθά είναι ένα μέσον για να πραγματοποιείς κάποιες επιθυμίες σου ή να βιώσεις αξιοπρεπώς κάποια δύσκολη περίοδο στη ζωή σου, όπως είναι ένα πρόβλημα υγείας. Δεν υποτιμώ τα υλικά αγαθά, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι δεν είναι αυτά που θα προσφέρουν την εσωτερική πληρότητα και ευτυχία.

Καλοσύνη για εσάς είναι…

… η ευγένεια και η θετική προαίρεση απέναντι στον οποιοδήποτε συναντώ στη ζωή μου, ανεξάρτητα από την κοινωνική του θέση, την ακαδημαϊκή μόρφωσή του, την οικονομική του κατάσταση. Να δίνω ίσες ευκαιρίες σε όλους μέχρι να κριθούν εκ του αποτελέσματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *