Χαϊκίζοντας-Άναρχη Ιδεολογία

anarchiideologia

anarchiideologiaτης Νίκης Παπαθεοχάρη


Ακολουθώντας αυστηρά την ιαπωνική ποιητική φόρμα χαϊκού, η Νίκη Παπαθεοχάρη παρουσιάζει τη νέα της ποιητική συλλογή Χαϊκίζοντας-Άναρχη Ιδεολογία, από τις εκδόσεις Ποντίκι.


Τι είναι τα ποιήματα Χαϊκού;

Το χαϊκού είναι ιαπωνική ποιητική φόρμα, η πιο σύντομη στον κόσμο της ποίησης, από τρίστιχα των 5-7-5 συλλαβών (ή και από μία ακόμα στροφή 7-7 συλλαβών όταν πρόκειται για ερωταπόκριση). Είναι η κατ’ εξοχήν στιχουργική άσκηση λιτότητας και ευφυΐας. Πρόκειται για ένα συμπυκνωμένο παιχνίδι εξέλιξης με τις λέξεις και τις εικόνες.


Η Νίκη Παπαθεοχάρη αναφέρει για το βιβλίο Χαϊκίζοντας-Άναρχη Ιδεολογία

«Στις ρωγμές μου φύτρωσε μια στάση θυελλικής αντίστασης. Σελίδες, σταγόνες αυθεντικής ζωής, επικαιροποιούνται και υποκλίνονται –χωρίς ούτε μία παρέκκλιση– στην απλή και αυστηρή λόγια δομή, αυτής της ποίησης. Πειθαρχία, αμεσότητα, αφαιρετική διάσταση, πυκνότητα, δυναμογόνος μηχανισμός ενστίκτου και θεραπότοπος. Ευχαριστώ εσάς τους αποδέκτες, που μέσα σ’ αυτό το βιβλίο, συντροφικά νιώθω κοντά μου ίχνη».


Λίγα λόγια για τη Νίκη Παπαθεοχάρη

Η Νίκη Παπαθεοχάρη είναι γλύπτρια, στιχουργός και ποιήτρια. Πτυχιούχος της Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, με εξειδίκευση στη Λατινική Λογοτεχνία (Maîtrise, UFR-Letters Latin, Paris IV). Επίσης, είναι Διπλωματούχος της Σχολής Ξεναγών (με επάρκεια στην αγγλική, γαλλική και ιταλική) και αθλήτρια στίβου (ακόντιο και σφαίρα) με πολλές διακρίσεις. Εργάστηκε ως αεροσυνοδός στην Ολυμπιακή Αεροπορία.


Εκδόσεις
«Το Ποντίκι»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

1 × four =