Συμβουλές για να βοηθήσουμε έναν ασθενή με Alzheimer

Η ρουτίνα δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στον ασθενή με Alzheimer.

Είναι σημαντικό η ζωή του ασθενούς και της οικογένειάς του να συνεχίζεται όσο πιο φυσιολογικά γίνεται. Εξίσου σημαντικό είναι να παραμείνει ο ασθενής ανεξάρτητος για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα. Εμπιστευθείτε τον και αναθέστε του απλές εργασίες και καθήκοντα. Οι απλές δραστηριότητες ενισχύουν το αίσθημα αξιοπρέπειας και αυτοεκτίμησης του ασθενούς, δίνοντας στόχο και νόημα στη ζωή του. Επιβραβεύστε τον για ό,τι κάνει, βοηθώντας τον να διατηρήσει τον αυτοσεβασμό του και μειώνοντας και το δικό σας φορτίο.

Αποφύγετε τις συγκρούσεις. Προκαλούν περιττό στρες στον ασθενή. Ο θυμός απλώς χειροτερεύει την κατάσταση. Θυμηθείτε ότι φταίει η νόσος και όχι ο ασθενής.

Απλοποιήστε τα πράγματα. Συγκεκριμένες εντολές και οδηγίες βήμα – βήμα διευκολύνουν την ανταπόκριση του ασθενούς.

Γελάστε μαζί με τον ασθενή και όχι εις βάρος του. Το χιούμορ μπορεί να αμβλύνει θεαματικά τις εντάσεις. Επίσης, μη μιλάτε γι’ αυτόν μπροστά του σαν να λείπει ή σαν να μην ακούει.

Ασφαλίστε το σπίτι. Η απώλεια ελέγχου των κινήσεων και η απώλεια μνήμης αυξάνουν τις πιθανότητες τραυματισμού.

Ενθαρρύνετέ τον να γυμνάζεται. Η καλή φυσική κατάσταση βοηθά να διατηρηθούν οι υπάρχουσες σωματικές και νοητικές ικανότητές του. Το ποια άσκηση είναι κατάλληλη εξαρτάται από την κατάστασή του. Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Διευκολύνετε τη μεταξύ σας επικοινωνία. Βεβαιωθείτε ότι σας προσέχει πριν του μιλήσετε. Να μιλάτε καθαρά, αργά, πρόσωπο με πρόσωπο, με μικρές προτάσεις και κοιτώντας τον ασθενή στα μάτια. Να δίνετε προσοχή στη στάση του σώματος και στην έκφραση του προσώπου του. Οι ασθενείς με προχωρημένη άνοια επικοινωνούν με μη λεκτικά μηνύματα. Να προσέχετε παράλληλα και τη δική σας στάση του σώματος και έκφραση προσώπου, γιατί πολλές φορές εκφράζουν ασυναίσθητα επιθετικότητα και εκνευρισμό. Προσπαθήστε να ανακαλύψετε συγκεκριμένους συνδυασμούς λέξεων, λέξεις – «κλειδιά» ή ειδικούς χειρισμούς που διευκολύνουν την επικοινωνία με τον ασθενή. Βεβαιωθείτε ότι η όραση και η ακοή του δεν έχουν πρόβλημα.

Στα πρώιμα στάδια της νόσου τα βοηθήματα μνήμης διευκολύνουν τον ασθενή να θυμηθεί, οργανώνουν τις δραστηριότητές του και προλαμβάνουν τη σύγχυση (π.χ. λίστες κάθε είδους, φωτογραφίες συγγενών με ονόματα γραμμένα εμφανώς, απλοί χάρτες κ.λπ.)

Να εκφράζετε αγάπη, ενθάρρυνση και στοργή με χειρονομίες, αγκαλιές ή χάδια, εφόσον ο ασθενής αισθάνεται άνετα με αυτό.

Θεοδώρα Αναστασίου
Ψυχολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *