Μέρος Α’ 7 βήματα για να ελευθερώσει κανείς τον εαυτό του από το να είναι και να νιώθει μόνος
Είχατε ποτέ την εμπειρία να νιώθετε μόνοι, σαν να μην υπάρχει κανείς τριγύρω, κανείς για να μιλήσετε, ενώ παράλληλα βυθίζεστε σε μια κατάσταση θλίψης και άγχους που φοβάστε ότι δεν θα ξεπεράσετε ποτέ; Νιώθετε μια αίσθηση κενού και παρόλο που υπάρχει η επιθυμία σας να συνδεθείτε με κάποιον, οποιονδήποτε ή ίσως κάποιον ξεχωριστό για εσάς, τη νιώθετε να σας συντρίβει κατά καιρούς;
Λοιπόν, αν έχετε αυτά τα συναισθήματα της μοναξιάς, δεν είστε οι μόνοι. Η μοναξιά είναι ένα από τα πιο κοινά, δυσάρεστα συναισθήματα που εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν. Για κάποιους, είναι ένα επαναλαμβανόμενο αίσθημα απόγνωσης και θλίψης. Για άλλους, μπορεί να είναι ένα περαστικό συναίσθημα που μπορεί να εμφανιστεί κατά καιρούς. Αλλά για όλους μας, αποτελεί μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης.
Η μοναξιά μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως κατάχρηση ουσιών, αλκοόλ και φαγητού, κατάθλιψη και μηρυκασμό σκέψεων, όπως «γιατί είμαι μόνος;» ή «δεν θα είμαι ποτέ ευτυχισμένος επειδή πάντα θα είμαι μόνος», οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να μας οδηγήσουν σε μια αίσθηση απόγνωσης. Το να έχει κανείς μια στρατηγική ενάντια στη μοναξιά, μπορεί να είναι μια σημαντική προστασία κατά της κατάθλιψης, της κατάχρησης ουσιών ή και της κακής επιλογής συντρόφων.
Ας δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματα της μοναξιάς:
1. Κανονικοποίηση της μοναξιάς
Ο ερευνητής JohnCacioppoέδειξε ότι η μοναξιά βρίσκεται σε άνοδο με το πέρασμα των ετών. Έτσι, δεν είστε μόνοι στο να νιώθετε μόνοι. Ίσως η κατάρρευση της σύνδεσης μεταξύ των ατόμων τα τελευταία 40 χρόνια μπορεί να σχετίζεται με την παρακμή του θεσμού της οικογένειας, τα υψηλότερα ποσοστά διαζυγίων, της συχνής μετακίνησης ανθρώπων στον κόσμο, τη μείωση της συμμετοχής των ανθρώπων σε διάφορες οργανώσεις κ.λπ. Όσο όμως αυξανόμενη κι αν είναι η συχνότητα εμφάνισης του αισθήματος μοναξιάς, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι χρειαζόμαστε στρατηγικές ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την εμπειρία.
2. Σύνδεση της μοναξιάς με τις αξίες σας για ανθρώπινη επαφή
Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο αλλά μια βοηθητική ερώτηση θα ήταν «για ποιο πράγμα θεωρείται καλή η μοναξιά;». Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μοναξιά μάς θυμίζει την αξία της ανθρώπινης επαφής, της οικειότητας ή απλώς του μοιράσματος εμπειριών με άλλους. Οι άνθρωποι συνήθιζαν να ζουν σε μικρότερες κοινότητες με καθημερινή, πρόσωπο με πρόσωπο, επαφή με άλλους ανθρώπους, πράγμα που έχει αλλάξει κατά πολύ τα τελευταία χρόνια για πολλούς ανθρώπους. Αλλά η μοναξιά μπορεί να μας υπενθυμίσει το γεγονός ότι εκτιμάμε τη σύνδεση με άλλους ανθρώπους και ότι αυτή η σύνδεση είναι ένα σημαντικό μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης. Θα πρέπει να μην τα παρατάμε στην αναζήτηση ανθρώπινης επαφής όταν νιώθουμε μοναξιά.
3. Ύπαρξη ενός σχεδίου
Το πρώτο μέρος της ανάπτυξης ενός σχεδίου είναι να εντοπιστούν οι «δύσκολες στιγμές» μοναξιάς. Θα μπορούσαν να είναι τα βράδια, τα Σαββατοκύριακα ή οι ημέρες των διακοπών. Έτσι, είναι καλό να έχουμε ένα σχέδιο εκ των προτέρων. Τι σκοπεύετε να κάνετε; Για παράδειγμα, τα Σαββατοκύριακα θα μπορούσατε να κάνετε σχέδια με τους φίλους ή την οικογένεια, μπορείτε να πάτε σε μουσεία, συναυλίες, βόλτες με ποδήλατο, ξεναγήσεις ή να συνδεθείτε με τους ανθρώπους, ακόμα κι αν είναι μέσω skype. Μετατρέψτε τον εαυτό σας σε έναν τουρίστα στην ίδια σας την πόλη για μία ημέρα ή νύχτα. Προγραμματίστε να δείτε κάποιες ταινίες, να ακούσετε συγκεκριμένη μουσική, να παρακολουθήσετε ένα μάθημα yoga, να ενταχθείτε σε μια εθελοντική ομάδα, να αρχίσετε ένα χόμπι. Έχουμε ακούσει περιπτώσεις ανθρώπων να ξεκινούν νέα πράγματα σε μεγάλη ηλικία, όταν έχουν πλέον συνταξιοδοτηθεί και έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο, π.χ. αρχίζουν μαθήματα κιθάρας, πηγαίνουν για κολύμπι κ.λπ. Εσάς ποιο είναι το σχέδιό σας;
(συνεχίζεται)
Θεοδώρα Αναστασίου
Ψυχολόγος