Αλατοπίπερο…στο σεξ: Και αν κάποι@ δεν θέλει;

Η ερωτική ζωή των συντρόφων απαιτεί να υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ τους. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να μιλούν ανοιχτά για τους τρόπους που απολαμβάνουν το σεξ, τι επιθυμούν αλλά και τι τους προκαλεί δυσφορία. Πέρα από αυτό, η ανοιχτή επικοινωνία είναι και ο τρόπος να εξερευνήσουν και να πειραματιστούν σε νέες ιδέες που, πέρα από την απόλαυση, θα τους επιτρέψει με ασφάλεια να εξερευνήσουν τα προσωπικά τους όρια. Να δοκιμάσουν και να ξεπεράσουν πιθανά στερεότυπα που έχουν για το σεξ και να παρατηρήσουν την επίδραση που έχει πάνω τους μια τέτοια στάση. 

Τι γίνεται όμως αν η επιθυμία για εξερεύνηση ή νέους τρόπους ερωτικού παιχνιδιού, συναντά τη σθεναρή άρνηση του άλλου συντρόφου; Τι πρόκειται να  συμβεί στη σχέση και στα άτομα αν υπάρχει δυσκολία στο  να «συμπορευτούν» σε νέους ορίζοντες;

Ας ξεκινήσουμε με την παραδοχή ότι το αλατοπίπερο της σεξουαλικής ζωής είναι οι φρέσκες ιδέες. Ας συμφωνήσουμε επίσης ότι μονογαμία δεν είναι για όλ@, η kinky πλευρά του σεξ χαρίζει σε πολλ@ όχι μόνο ικανοποίηση αλλά και τη σύνθεση της προσωπικότητας τους, ενώ η ενασχόληση με τo σημείο “P” (διέγερση του προστάτη) μπορεί να χαρίσει δυνατούς οργασμούς. Οι αλλαγές είναι απαραίτητες καθώς η επανάληψη  και η προβλεψιμότητα στερούν το στοιχείο της έκπληξης και μειώνουν τη χαρά του παιχνιδιού και τη διάθεση για σεξ.

Συχνά, πολλοί μακροχρόνια ερωτικοί σύντροφοι, πέφτουν σε αυτή την παγίδα, με αποτέλεσμα να χάνουν την σπίθα και την ορμή που χαρακτήριζε την ερωτική ζωή τους τον πρώτο καιρό. Και όταν ο ένας από αυτούς προσπαθεί να φέρει μια καινούρια ιδέα για να την αναζωογονήσει, μπορεί να συναντά την άρνηση του άλλου. Μπορεί η ερωτική ζωή να έχει περάσει για αυτ@ σε δεύτερη μοίρα και οποιαδήποτε καινοτομία να συναντά την άρνηση.  Μπορεί η νέα ιδέα που προτείνεται να είναι υπερβολικά καινοτόμα και να συναντά κάποιο όριο που δεν υπάρχει επιθυμία ή προθυμία να ξεπεράσει. Μπορεί με την πάροδο του χρόνου το σεξ από παιχνίδι να μετατράπηκε σε μια διεκπεραιωτική πράξη και να έχει χάσει κάθε ενδιαφέρον για αυτό. Μπορεί επίσης ηλικιακοί και ορμονικοί παράγοντες να παίζουν ρόλο στη διάθεση για σεξ. Μπορεί να μην αισθάνεται άνετα με το σώμα του αν έχει πάρει ή χάσει αρκετό βάρος.

Όποιοι και αν είναι οι λόγοι, μόνο η  ειλικρινής επικοινωνία θα βοηθήσει τους συντρόφους να κάνουν ξεκάθαρους τους λόγους που έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για το σεξ ή τις καινούριες εμπειρίες. Και  αφού τα αίτια γίνουν ορατά, μπορούν να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Μπορούν να αρχίσουν δοκιμάζοντας μικρές αλλαγές που θα τους επιτρέψουν να ξαναγνωριστούν με μια φρέσκια ματιά. Να εισάγουν στην ερωτική τους ζωή καινούρια παιχνίδια που θα κινήσουν το ενδιαφέρον για το σεξ ξανά.

Η διαδικασία της ανοιχτής επικοινωνίας  μπορεί να φέρει στην επιφάνεια χρόνια προβλήματα που υποβόσκουν μέσα στη σχέση, να δημιουργήσει συγκρούσεις και να τους τοποθετήσει σε μια ευάλωτη θέση. Σε αυτή την περίπτωση μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια από κάποιο ειδικό. Οι συναντήσεις αυτές θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να εξερευνήσουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον φόβους, ανεδαφικές προσδοκίες, στερεότυπα, επιθυμίες, μνησικακίες, ενοχές και να τους παρέχουν το χώρο για ένα εποικοδομητικό διάλογο. Μπορεί να τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα τόσο τον εαυτό τους όσο και τ@ σύντροφ@ τους ως σεξουαλικό ον.

Η μόνη προϋπόθεση για να λειτουργήσει η διαδικασία αυτή είναι η ειλικρινής επιθυμία τους για να κάνουν αλλαγές. Η ερωτική ζωή και το σεξ δεν σταματά στις μακροχρόνιες σχέσεις και με κοινή προσπάθεια μπορεί να ανάψει και πάλι η σπίθα της επιθυμίας, της χαράς και της ηδονής.

Δημήτρης Κουτζαμάνης
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Σύμβουλος Ζεύγους
www.vanillanot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *