fbpx

Άκης Τσαρούχης

Προπονεί στην ιστιοπλοΐα από το 1997.  Στην καριέρα του έχει ασχοληθεί τόσο με την προετοιμασία αθλητών και ομάδων σε υψηλό Ολυμπιακό ή Παραολυμπιακό επίπεδο αλλά και με το αρχικό στάδιο της εκμάθησης του αθλήματος σε αρχαρίους. Το έχει κάνει με επιτυχία για κάθε ηλικία ενώ έχει εργαστεί σε αρκετούς ομίλους, όπως Ναυτικός Όμιλος Ειρήνης και Φιλίας, Ναυτικός Όμιλος Καλαμακίου, Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος και Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιώς.

Έχει μακρά συνεργασία με την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, τόσο σαν εθνικός προπονητής αλλά και σαν μέλος επιτροπών και τεχνικός σύμβουλος.

Έχει διατελέσει συνεργάτης του ΤΕΦΑΑ στην πρακτική άσκηση των σπουδαστών ειδικότητας ιστιοπλοΐας.

Είναι από τους πρωτεργάτες της ανάπτυξης ιστιοπλοΐας ΑΜΕΑ στην Ελλάδα, ενώ αθλητές που προπονούσε έγιναν οι πρώτοι Παραολυμπιονίκες στο άθλημα στη χώρα μας. Είναι ο αρχιτέκτονας αρκετών διεθνών επιτυχιών, ενώ έχει διατελέσει μέλος παγκόσμιων επιτροπών για την ανάπτυξη ιστιοπλοΐας ΑΜΕΑ και έτσι έχει συμβάλει τόσο τοπικά όσο και παγκόσμια στην καλλιέργεια της ιστιοπλοΐας ΑΜΕΑ.

Διατέλεσε διευθυντής εκπαίδευσης του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς και υπεύθυνος συντονισμού ναυτικής δραστηριότητας του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος.

Το όνομά του έχει σχετιστεί με τα πιο καινοτόμα project εκπαίδευσης και αγώνων στη χώρα, ενώ σαν αθλητής έχει καταφέρει διακρίσεις σε παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο τόσο σε κατηγορίες τριγώνου όσο και την ανοικτή θάλασσα.

Παράλληλα με την προπονητική είναι διευθυντικό στέλεχος σε μεγάλους οργανισμούς στο marketing.

Από τα  7 σας χρόνια ασχολείστε με την αγωνιστική ιστιοπλοΐα και έχετε τρέξει με πολλούς τύπους σκαφών από Optimist μέχρι Maxi αναζητώντας συγκινήσεις και περιπέτειες. Αυτές οι εμπειρίες σας άνοιξαν νέους ορίζοντες;

Στη χώρα μας, «συγκινήσεις και περιπέτειες» ζεις από την ώρα που θα βγεις το πρωί από το σπίτι σου να πας στη δουλειά σου. Νομίζω η ενασχόληση αυτή, που συνεχίζει ευτυχώς και σήμερα, τόσο στην ανοικτή θάλασσα, όσο και σε κατηγορίες τριγώνου, περισσότερο έχει στόχο τη συλλογή εμπειριών, την ικανοποίηση που αντλεί κανείς κάνοντας αθλητισμό και τη δίψα φυσικά για νίκη. Τα ταξίδια σε όλες τις άκρες του πλανήτη για αγώνες, οι γνωριμίες και οι σχέσεις που κανείς δημιουργεί μέσα στον χώρο αυτό, καθώς και η συμμετοχή στις κορυφαίες διοργανώσεις, σίγουρα νιώθω ότι μου έχουν ανοίξει νέους ορίζοντες, τόσο σε ιστιοπλοϊκό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Το δεύτερο μάλλον θα το απέδιδα στη φύση του αθλήματος και το τερέν στο οποίο παίζεται, τη θάλασσα, που ως γνωστόν πλάθει χαρακτήρες και χτίζει από μικρή ηλικία πολλά εφόδια στον άνθρωπο.

Σε τι σας έχει βοηθήσει η ιστιοπλοΐα;

Νιώθω ότι είναι μεγάλη η λίστα. Αυτά που θα ξεχώριζα, έχουν να κάνουν με εφόδια που παίρνει κανείς σε προσωπικό επίπεδο από το άθλημα. Μαθαίνει να είναι καθαρός, τακτικός, να προσπαθεί να έχει τα πάντα στη ζωή του σε τάξη, όπως ακριβώς έχει μάθει να τα έχει στο σκάφος. Επίσης, το άθλημα εκπαιδεύει το μυαλό του αθλητή να μπορεί να επεξεργάζεται ταυτόχρονα πολλές παραμέτρους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο καλός ιστιοπλόος είναι πάντα, αν θέλει, και καλός μαθητής. Αυτό ειδικά με έχει βοηθήσει τόσο στη δουλειά μου, όσο και στη προσωπική μου ζωή. Είμαι πια σε μια ηλικία που έχοντας ξεκάθαρη εικόνα για τη βοήθεια που έχω πάρει από την ιστιοπλοΐα, ασχολούμαι ενεργά για το ανάποδο: το τι μπορώ να κάνω εγώ για να βοηθήσω το άθλημα.

Έχετε σημαντικές επιτυχίες ως προπονητής σε ολυμπιακούς αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα. Τι σας έκανε να θέλετε να εκπαιδεύετε μαθητές;

Νομίζω είναι ιδιοτελή τα κίνητρα. Η ικανοποίηση που παίρνει ένας προπονητής από μια νίκη αθλητών του σε αγώνες είναι μεγάλη, όμως προκύπτει όταν οι αθλητές θα αναμετρηθούν σε μια αθλητική διοργάνωση, όποτε αυτή προκύψει. Και προφανώς η ικανοποίηση έχει σχέση και από το αποτέλεσμα. Η εκπαίδευση στο πρώτο επίπεδο δίνει ικανοποίηση στον προπονητή σχεδόν σε κάθε προπόνηση που βλέπει τους μαθητές του να καταφέρνουν κάτι ή να βελτιώνονται σε κάτι. Σαν εκπαιδευτής, δουλεύω σε μια λογική που λέει ότι θα ήθελα να φτάσω τον μαθητή μου σε ένα επίπεδο που να τον ήθελα -και να με ήθελε- για πλήρωμα στους αγώνες. Το να χαρώ έναν αγώνα μαζί με μαθητές μου είναι μια ακόμα κινητήριος δύναμη για εμένα και ευτυχώς το κάνω ολοένα και πιο συχνά.

Ποια συμβουλή θα δίνατε σ’ ένα νέο παιδί που θέλει να ασχοληθεί με την ιστιοπλοΐα;

Να κάνει ιστιοπλοΐα για να τη χαίρεται και για τίποτε άλλο. Και θα ήθελα να ήταν και οι γονείς του κοντά να ακούνε. Προπονητές, μέλη των Δ.Σ. των ομίλων αλλά και γονείς πολλές φορές αντλούν αξία από τις επιτυχίες των παιδιών στους αγώνες. Το παιδί το καταλαβαίνει και προσπαθώντας να τους ευχαριστήσει σταματάει να περνάει καλά από την υπέρμετρη πίεση. Ας παίρνει το σκαφάκι του να αρμενίζει, να περνάει όμορφα και αν θέλει και αν προκύψει, χωρίς πίεση, τότε μόνο να συμμετέχει σε αγώνες. Αν περνάει καλά, με την ιστιοπλοΐα μπορεί να ασχολείται όλη του τη ζωή και θα μπορέσει, αν το θέλει, να φέρει την οποιαδήποτε νίκη, όποτε θέλει, σε όποια ηλικία θέλει, και σε όποια κατηγορία θέλει.

Τι σας έκανε να γράψετε το βιβλίο «…παίζουμε ιστιοπλοΐα»;

Οι λόγοι ήταν καθαρά πρακτικοί. Δίδασκα εκείνο το διάστημα σε παιδιά και ήθελα ένα βιβλίο για να με βοηθάει στο θεωρητικό κομμάτι, το οποίο θα περνούσε στα παιδιά τις βασικές έννοιες, χωρίς να τα μπλέκει με πολλές λεπτομέρειες ώστε να μην τρομάξουν. Ένα βιβλίο που θα τα προετοιμάζει όσο το δυνατόν καλύτερα για τη θάλασσα και που θα τους περνούσε το βασικότερο: ότι πρέπει να περιμένουν όλη την εβδομάδα να φτάσει το Σαββατοκύριακο για να πάνε στη θάλασσα να παίξουν με το σκαφάκι τους.

Το sailplus.academy είναι μια καινοτόμα και πρότυπη ιδέα που εισάγει το e-learning στον χώρο της ιστιοπλοΐας. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Σαν ιδέα ξεκίνησε μέσα στην πανδημία που έπρεπε με κάποιο τρόπο να συνεχίσει η εκπαίδευση στην ιστιοπλοΐα με οποιοδήποτε τρόπο. Το άθλημα της ιστιοπλοΐας έχει αρκετό διάβασμα και αρκετή θεωρία. Ειδικά για το μάθημα στην ανοικτή θάλασσα, το τι διδάσκεται από τις σχολές είναι αρκετά συγκεκριμένο και το e-learning προσφέρει αρκετά οφέλη με το κυριότερο την τυποποίηση: Όλοι οι μαθητές θα ακούσουν και θα διαβάσουν τα ίδια πράγματα. Η «κακή μέρα» του δασκάλου δεν υπάρχει. Ταυτόχρονα, είναι πολύ πιο κοντά στον σύγχρονο άνθρωπο που ξέρει πότε ο ίδιος μπορεί και συγκεντρώνεται για να μελετήσει. Τον βοηθάει να κερδίζει χρόνο και χρήματα αφού γλιτώνει διαδρομές στον όμιλο και του επιτρέπει να παρακολουθήσει το μάθημα όσες φορές χρειάζεται για να του γίνει κτήμα, πράγμα που δεν συμβαίνει με τη δια ζώσης παρακολούθηση. Η προσωπική επαφή θα συνεχίσει προφανώς να υπάρχει στα πρακτικά μαθήματα, όπου υπάρχει και η δυνατότητα να λυθούν απορίες.

Είστε από τους πρωτεργάτες της ανάπτυξης ιστιοπλοΐας ΑΜΕΑ στη χώρας μας και αθλητές σας έγιναν οι πρώτοι Παραολυμπιονίκες στο άθλημα στην Ελλάδα. Τι σημαίνει για εσάς η καλλιέργεια της ιστιοπλοΐας ΑΜΕΑ;

Το να γίνει το άθλημα προσβάσιμο σε όλους ήταν ίσως η  αρχική πρόκληση που με έκανε να ασχοληθώ και με κάνει να συνεχίζω. Προφανώς είναι ένα τεράστιο ξεχωριστό κεφάλαιο στον χώρο μας που για τους ομίλους που το καλλιεργούν αποτελεί καμάρι. Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία διαχρονικά είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή, που ομολογουμένως γίνεται σε ένα γήπεδο ανηφορικό. Για εμένα η επαφή με αυτόν το χώρο είναι σχολείο. Ιστιοπλοϊκά γιατί βάζεις το μυαλό σου να σκεφτεί πως μπορείς να κάνεις σκάφος και εγκαταστάσεις πιο προσβάσιμα, ανάλογα με την αναπηρία του άλλου και προσωπικά γιατί στη πράξη ζω το ότι, για ό,τι και να συμβεί, η ζωή συνεχίζεται.

Ποιο είναι το motto σας; 

Αυτό που σε άπταιστα Ελληνικά λέμε «Think out of the box». Κάνοντας τα ίδια ποτέ κανείς δεν κατάφερε κάτι που να μας πήγε μπροστά. Προσπαθώ να το εφαρμόζω στην εκπαίδευση και έτσι να κρατάω ζωντανό το ενδιαφέρον των μαθητών.

Τι είναι χαρούμενη ζωή για εσάς;

Λόγω χαρακτήρα, μια ζωή που καταφέρνω να έχω τα πάντα σε τάξη. Προφανώς αυτή η ζωή μακριά από τη θάλασσα, δεν θα μπορούσε να είναι χαρούμενη.

Τι θαυμάζετε περισσότερο στους ανθρώπους;

Για να κερδίσει κάποιος τον θαυμασμό μου νομίζω ότι θα τον κερδίσει με τα έργα του και το μυαλό του. Να δει κάτι που δεν έχω δει. Να σκεφτεί κάτι που δεν έχω σκεφτεί. Να κάνει κάτι που θα με κάνει να τον παραδεχτώ. Όμως το βασικότερο που θα θαύμαζα είναι το να ενσωματώνει ένα σύνολο ικανοτήτων και όχι απλά να έχει μια εξέχουσα δράση σε έναν μόνο τομέα. Αυτόν που πραγματικά θεωρώ «μάγκα» της ζωής, είναι κάποιον που έτσι όπως έχουν γίνει οι συνθήκες γύρω μας καταφέρνει να κάνει οικογένεια και να τη διατηρήσει.

Τι είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο ευτυχισμένο;

Νομίζω για τον κάθε άνθρωπο κάτι διαφορετικό. Παρονομαστής του κλάσματος είναι το να βρίσκεται «εκεί» που ο ίδιος θέλει. Να ζει εκεί που θέλει, να ασχολείται με αυτά που θέλει, να εργάζεται πάνω σε κάτι που αυτός θέλει, να έχει τον τους φίλους που αυτός θέλει και γενικότερα να βιώνει τη ζωή του όπως αυτός θέλει. Αριθμητής του κλάσματος να εισπράττει αγάπη και σεβασμό από αυτούς που έχουν σημασία για αυτόν.

Τι φοβάστε περισσότερο;

Το να κάνω ένα παιδί και αυτό να μεγαλώσει μόνο του. Κάνοντας μάθημα σε παιδιά για πολλά χρόνια έχω βιώσει στο πετσί μου τη διαφορά του παιδιού χωρισμένων γονιών από τα παιδιά που ζουν σ’ ένα μονιασμένο σπιτικό. Το ίδιο συμβαίνει φυσικά και με παιδιά που μέσα σε ένα φαινομενικά μονιασμένο σπιτικό, για διαφόρους λόγους, μεγαλώνουν μόνα τους, χωρίς επιμέλεια, αγάπη και φροντίδα. 

Έχεις μια γεμάτη ζωή όταν…

…όταν απλά τη ζεις! Δεν χάνεις το χρόνο σου. Δεν αφήνεις να περάσει μέρα χωρίς να κάνεις κάτι με θετικό πρόσημο για εσένα ή τους γύρω σου. Όταν τη περνάς με ανθρώπους που έχουν θετικά για εσένα συναισθήματα και το βασικότερο όταν εσύ κυρίως ακτινοβολείς θετικά συναισθήματα για όλους.

Καλοσύνη για εσάς είναι…

Καλοσύνη είναι το να βάζεις τον εαυτό σου σαν προτεραιότητα πίσω από αυτόν που έχεις απέναντί σου. Το να ενεργείς στη καθημερινότητά σου όπως θα ήθελες να σου φέρονται. Να είσαι πραγματικός yachtsman και στην καθημερινότητά σου. Να βλέπεις κάτι στραβό στο γειτονικό σου σκάφος και να ασχολείσαι να το φτιάξεις σα να ήταν δικό σου. Και δε χρειάζεται να του το πεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *