Άγχος της Κυριακής

Από τα μαθητικά μας χρόνια μετά από ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο το άγχος για την νέα εβδομάδα μάς χαλούσε τη διάθεση και το απόγευμα της Κυριακής ήταν γεμάτο μελαγχολία και ένταση.

Κάτι που δυστυχώς μάς ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή μας όσο και αν αγαπάμε τη δουλειά μας. Η Lua Baños, από το Mundopsicologos.com υπογραμμίζει ότι τα απογεύματα της Κυριακής μάς αναγκάζουν να έρθουμε αντιμέτωποι με τον εαυτό μας. «Αυτή η στιγμή λειτουργεί σαν ένας καθρέφτης που αντανακλά τη σκοτεινή μας πλευρά, κάτι που περνά απαρατήρητο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Οι σκέψεις μας πολύ συχνά οδηγούν σε μελαγχολία για το παρελθόν ή άγχος για το μέλλον», λέει η Baños. Κατά τη γνώμη της, το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι μια βαθιά θλίψη που αυξάνεται όσο προχωρά το απόγευμα.

Χρησιμοποιούμε τους όρους Sunday blues ή Sunday scaries για να περιγράψουμε αυτό το αίσθημα ανησυχίας που νιώθουμε, καθώς η Κυριακή πλησιάζει στο τέλος της. Πρόκειται για ένα είδος προληπτικού ή προκαταβολικού άγχους. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να μην μείνουμε ξάγρυπνοι καθώς σκεφτόμαστε όλα όσα έχουμε να κάνουμε την εβδομάδα που έρχεται;

Βγαίνουμε βόλτα και απολαμβάνουμε τον ήλιο. Η έκθεση στο φυσικό φως ενισχύει τη διάθεση.

Δεν καταναλώνουμε junk food.

Αποφεύγουμε τον μεσημεριανό ύπνο και προσπαθούμε να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας κάποια σωματική δραστηριότητα.

Προσπαθούμε να κάνουμε εκείνες τις δουλειές που συνέχεια αναβάλλουμε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Οργανώνουμε το πλάνο μας για τις επόμενες ημέρες νωρίς το απόγευμα για να μην το σκεφτόμαστε όλο το βράδυ στο κρεβάτι μας.

Προσπαθούμε να ξαπλώσουμε νωρίς.

Τέλος, βάζουμε όρια ως προς τον χρόνο που αφιερώνουμε στη δουλειά μας, ξεκινώντας από το να αφήνουμε το κινητό όταν βλέπουμε ότι πάμε να απαντήσουμε σε επαγγελματικά e-mail στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Μαρία Βόλλη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *