«Αφροδίτη με τη γούνα»

Ο Θανάσης Κουρλαμπάς και η Αμαλία Νίνου μας παρασέρνουν στο πεδίο μάχης ενός εκρηκτικού έρωτα έτσι όπως τον έγραψε ο Λέοπολντ φον Μαζόχ στο μυθιστόρημα-σταθμό.

Μέχρι 27 Μαρτίου συνεχίζεται η “Αφροδίτη με τη γούνα” του Λέοπολντ φον Μαζόχ στο Θέατρο Άνεσις με τον Θανάση Κουρλαμπά σε ρόλο πρωταγωνιστή αλλά και σκηνοθέτη και την Αμαλία Νίνου να εξερευνούν τις σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και ψυχολογίας στη θεατρική μεταφορά του κλασικού έργου. 

Στην εκρηκτική ερωτική σχέση του γοητευτικού γαιοκτήμονα Σεβερίν με την εικοσιτετράχρονη χήρα Βάντα, οι οποίοι συναντιούνται σε ένα απομονωμένο θέρετρο των Καρπαθίων, επικεντρώνεται το μυθιστόρημα-σταθμός του λογοτέχνη που “δάνεισε” το όνομά του στη λέξη “μαζοχισμός” (προς έκπληξη και μάλλον προς δυσαρέσκειά του το 1893, όταν ο ψυχίατρος Ρίχαρντ φον Κραφτ-Έμπινγκ δημιούργησε τον όρο, έχοντας την “Αφροδίτη” στο επίκεντρο.

Στο έργο ο Σεβερίν φαντασιώνεται την Βάντα ως μια αυταρχική Αφροδίτη, αφιερωμένη στο κυνήγι της ηδονής. Έτσι, την παρασύρει σε ένα παιχνίδι ψυχολογικής και σωματικής βίας, ξυπνώντας μέσα της την επιθυμία για επιβολή. Σταδιακά και με δική του παρότρυνση μετατρέπεται σε πιστό υπηρέτη της, με αντάλλαγμα να τον κακοποιεί ψυχολογικά και να τον βασανίζει σωματικά.

Στην παράσταση χρησιμοποιείται η διασκευή των Νικολέτας Κοτσαηλίδου και Σπύρου Κυριαζόπουλου, σε μετάφραση της δεύτερης. Ο Γιάννης Μετζικώφ υπογράφει την εικαστική επιμέλεια και τα κοστούμια, ο Γιάννης Οικονόμου την πρωτότυπη μουσική σύνθεση και ο Αργύρης Θέου τους φωτισμούς.

Θέατρο Άνεσις. Λεωφ. Κηφισίας 14, Αθήνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *