Αδριανή Ζουναλή

Ήρθε στην Αθήνα από την Κύπρο. Έστησε τον ραδιοφωνικό σταθμό Galaxy και με την εταιρεία της είχε την εμπορική διεύθυνση των 7 ραδιοφώνων του Ant1. Επίσης, δημιούργησε το περιοδικό Elegant Travel Greece (μια πολυτελή έκδοση στα Αγγλικά και τα Κινέζικα), ενώ το νέο της εγχείρημα το δημιούργησε με το πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή της: την εγγονή της, Αδριανή jr. Οι δυο τους δημιούργησαν μια μοναδική πλατφόρμα αφιερωμένη στα παιδιά (προσχολικής και μεγαλύτερης ηλικίας) και στους γονείς, η οποία παράλληλα λειτουργεί και ως εξαιρετικό εκπαιδευτικό υλικό για δασκάλους. 

Έχετε μια μεγάλη και επιτυχημένη καριέρα στον χώρο της επικοινωνίας και των μέσων ενημέρωσης. Το happykidsradio.gr είναι το νέο σας εγχείρημα. Τι σας ώθησε στη δημιουργία του;

Η διαπίστωση ότι υπήρχε ένα κενό στην ελληνική γλώσσα ενός εκπαιδευτικού και συνάμα διασκεδαστικού εργαλείου για γονείς και παιδιά. Αυτό το διαπίστωσα στο lockdown, όταν με την Ανδριανή Jr ψάχναμε τρόπους δημιουργικούς να περνά όμορφα και να μαθαίνει. Όλη η έμπνευση για το happykidsradio.gr είναι η Ανδριανή Jr. Και το πιο σημαντικό, έγινε η καλύτερη βοηθός μου. Είχα τον αποδέκτη για να βλέπω αντιδράσεις αφενός και αφετέρου με βοήθησε καθοριστικά να διαλέξουμε τα τραγούδια και το περιεχόμενο των δύο ραδιοφώνων της πλατφόρμας μας, του Junior και του Family. Τώρα είναι 6 χρονών η Ανδριανή Jr.

Ποιος είναι ο βασικός στόχος του happykidsradio.gr

O πρώτος στόχος είναι να βοηθήσει το happykidsradio.gr τους γονείς στο μεγάλωμα ευτυχισμένων και ευγενικών παιδιών με καλοσύνη και αποδοχή των διαφορετικών ανθρώπων που υπάρχουν γύρω μας. Ο δεύτερος στόχος είναι να βοηθήσει στο τρίπτυχο Διατροφή-Υγεία-Περιβάλλον. Όλα τα άρθρα μας, τα podcasts και τα ραδιοφωνικά spots, έχουν βάση επιστημονική και εκπαιδευτική. Γι’ αυτό εκτός από τους γονείς απευθυνόμαστε και στους δασκάλους που ήδη επικοινωνούν μαζί μας και χρησιμοποιούν podcasts μας για εκπαιδευτικούς λόγους.

Τι θέλετε να αποκομίσουν τα παιδιά από την επαφή τους με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα;

Θέλουμε να μάθουν αφενός να ζουν ευτυχισμένα, να μάθουν την καλοσύνη, τη φιλία και την αποδοχή, αφετέρου τον σεβασμό στο περιβάλλον που ζούμε μέσα από τις καθημερινές συνήθειες διατροφής και πόσο συνδεδεμένα είναι η υγεία, η διατροφή και το περιβάλλον.

Πώς βλέπετε εσείς τα παιδιά σήμερα που οι οθόνες αποτελούν ένα πολύ σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς τους;

Οι οθόνες ήρθαν στη ζωή όλων και θα μείνουν και πολύ περισσότερο στα παιδιά που είναι μια digital generation. Άρα το να ξορκίζεις τις οθόνες δεν έχει κανένα νόημα. Πρέπει πρακτικά οι γονείς να οργανώνουν τη ζωή των παιδιών από νωρίς και εκτός οθόνης με παιδική χαρά, συνάντηση με φίλους στο σπίτι, να παίζουν οικογενειακά παιχνίδια με τα παιδιά, π.χ. επιτραπέζια, να μαγειρεύουν μαζί ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Έτσι θα δώσουν στα παιδιά τον σωστό χρόνο στην οθόνη, γιατί ήδη θα έχουν μάθει να οργανώνουν τη ζωή τους και εκτός οθόνης. Θα αποκτήσουν αυτό το υπέροχο ελληνικότατο «μέτρον άριστον».

Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής των θεμάτων και του περιεχομένου της πλατφόρμας;

Τα θέματα και της πλατφόρμας https://happykidsradio.gr και των ραδιοφώνων Junior https://happykidsradio.gr/happykidsradio-junior/ και Family https://happykidsradio.gr/happykidsradio/ έχουν πρώτο και βασικό κριτήριο την επιστημονική βάση, γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με πλατφόρμες του εξωτερικού που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Δεύτερο μέλημά μας είναι να τα δώσουμε με έναν τρόπο που να είναι ευχάριστα και στο άκουσμα αλλά και στο διάβασμα. Οι παραγωγές μας είναι με επαγγελματικά κριτήρια στημένες  και οι  υπέροχες παιδικές μουσικές και φωνές τους δίνουν αυτή την παιδική φρεσκάδα. Έχουμε τη μικρή μας Μαριλίνα -η prima φωνή, την Ανδριανή Jr και τη Χρυσηίδα να δίνουν με τις φωνές τους όλο το στίγμα του happykidsradio.gr. Να στείλω όλη την αγάπη μου στα μικρά μας αστεράκια και το μεγαλύτερο ευχαριστώ μου στον Βασίλη, αγαπημένο μου συνεργάτη πολλών ετών, τη φωνή του happykidsradio.gr.

Πώς επιλέγετε τη μουσική του σταθμού; 

Εκτός από τη μουσική, δίνω μεγάλη σημασία και στους στίχους. Θέλω οι στίχοι να μην προωθούν κάτι που είναι έξω από τις αρχές μας. Δηλαδή το τραγούδι που λέει «σταματά το τραμ και μπαίνει μια χοντρή και σπάει η μηχανή» δεν το έβαλα. Γιατί μετά ένα παιδί έτσι θα συμπεριφερθεί σε ένα υπέρβαρο παιδάκι. Όλα τα τραγούδια τα επιλέξαμε μαζί με την Ανδριανή Jr και χωρίς τη δική της γνώμη, θα ήταν πολύ δύσκολο για μένα. Είχα δηλαδή, την άμεση αντίδραση σε ένα τραγούδι του κατάλληλου αποδέκτη. Γι’ αυτό δηλώνω ότι το κάναμε όλο το project μαζί και αυτό μας έχει κάνει ακόμα πιο πολύ δεμένες στις συνενοχές!!!

Ποιο είναι το motto σας;

Έχω φτιάξει το motto μου από τα μηνύματα που μου έστελνε ο πατέρας μου μέσω του Ερυθρού Σταυρού, εγκλωβισμένος στην Αμμόχωστο μετά την εισβολή. «Να κάνεις ό,τι δουλειά να’ ναι στη ζωή σου, αρκεί να μην πουλήσεις το σώμα σου, την ψυχή σου και να μην κάνεις τη ζωή αποφάι σε κανέναν γύρω σου» και το δεύτερο «Αν είσαι σε ένα χώρο που εσύ νιώθεις μπριγιάν και οι άλλοι σε αντιμετωπίζουν σαν ένα κομμάτι γυαλί, φύγε! Δεν είναι δικό σου το πρόβλημα, αλλά δικό τους που δεν γνωρίζουν από πολύτιμες πέτρες». Αυτό με βοηθά γιατί δεν επιτρέπω σε κανέναν να με αδειάζει με τη γνώμη του ούτε προσωπικά ούτε επαγγελματικά. Ακολουθώ κάθε φορά τον δρόμο που επιλέγω και ακούω μόνο τα θέλω μου!

Τι είναι χαρούμενη ζωή για εσάς;

Μια ερώτηση λίγο παρεξηγημένη, αλλά για μένα ευδαιμονία είναι η ψυχική ηρεμία και η απουσία πόθου και πόνου. Αταραξία και απονία κατά τους Επικούρειους.

Τι θαυμάζετε περισσότερο στους ανθρώπους;

Την εντιμότητα, γιατί εξασφαλίζει στους ανθρώπους αυτή την παιδικότητα που τους κρατά «νέους».

Τι είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο ευτυχισμένο;

Αν υπήρχε κάτι που κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους, τότε όλοι οι πλούσιοι του κόσμου θα το αγόραζαν και θα ήταν ευτυχισμένοι. Ευτυχισμένος-ευδαίμων είναι για μένα, όποιος μπορεί να μη θεωρεί τίποτα δεδομένο και να είναι ευγνώμων για όλα. Σημειώστε εδώ όμως, αυτό που έλεγε ο Αριστοτέλης «Άνευ των αναγκαίων αδύνατον και ζην και ευ ζην».

Τι φοβάστε περισσότερο;

Δεν έχω φόβο μέσα μου, τον ξερίζωσα και βρήκα τη γαλήνη στην ψυχή μου. Μακρύς ο πόλεμος και σκληρός αντίπαλος ο φόβος. Όμως ο φόβος μαζί με τις ενοχές, σου καταστρέφουν την ποιότητα της ζωής σου, γι’ αυτό αξίζει τον κόπο να κηρύξει ο καθένας από εμάς τον πόλεμο στον φόβο και να το παλέψει μέχρι να τον κερδίσει.

Έχεις μια γεμάτη ζωή όταν…

Όταν έχεις ζωή με υγεία, αυτό ισχύει για μένα. Γιατί έχω τη δυνατότητα να γεμίζω με ό,τι μου αρέσει αυτή τη ζωή. Και όχι με λόγια αλλά κατακτώντας κάθε φορά ό,τι με κάνει χαρούμενη. Με λίγα λόγια, με έχω εκπαιδεύσει να ακολουθώ τα όνειρά μου και να τα κάνω πράξη. Αυτό μου δίνει μια αίσθηση ελευθερίας και «γεμάτης ζωής». Το https://happykidsradio.gr είναι κι αυτό ένα από τα όνειρα που πραγματοποίησα!

Πόση σημασία έχουν τα υλικά αγαθά για μια ευτυχισμένη ζωή;

Είναι θέμα εκπαίδευσης του καθενός. Εγώ όταν βλέπω την πρώτη αμυγδαλιά ανθισμένη π.χ. μου δίνει πολλή χαρά, άλλος δεν την βλέπει καθόλου και άλλος την βλέπει αλλά δεν του κάνει καμιά εντύπωση.

Καλοσύνη για εσάς είναι…

«Δεν ξέρω άλλα σημάδια της ανωτερότητας πέρα από την καλοσύνη» Λούντβιχ Μπετόβεν.
Η φίλη μου η Μαλβίνα μου έλεγε ότι είμαι καλός άνθρωπος γιατί μπαίνω στα παπούτσια των άλλων!

Photo: Στάθης Μαμαλάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *