13 σημάδια που πρέπει να προσέξετε στην αρχή της σχέσης

Ο έρωτας μπορεί να είναι τυφλός, όμως αυτό δε σημαίνει ότι εμείς δεν πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά.

Γιατί κάποιες φορές λίγη προσοχή στην αρχή της σχέσης μπορεί να μας προφυλάξει από πολλούς «μπελάδες» στο μέλλον.

Όταν ερωτευόμαστε και ξεκινάμε μια σχέση, όλα είναι τέλεια!
Ή τουλάχιστον έτσι θέλουμε να πιστεύουμε. Όμως δεν είναι πάντα έτσι. Συχνά παραβλέπουμε πράγματα που είναι μπροστά μας και που στην πορεία της σχέσης θα μπορούσαν να μας στοιχίσουν. Καλό είναι λοιπόν, να έχουμε το νου μας για τα σημάδια που ίσως πρέπει να μας προετοιμάσουν ότι η κατάληξη ίσως δεν είναι αυτή που ελπίζουμε.

 1. Δεν έχει σταθερή συμπεριφορά
  Τη μία μέρα είναι γλυκός και τρυφερός και την άλλη εξαφανίζεται ή είναι απόμακρος. Παρότι αρκετοί άνθρωποι στην αρχή μιας σχέσης ίσως θέλουμε να είμαστε πιο επιφυλακτικοί και να μην «πέφτουμε» με τα μούτρα, η ασυνεπής συμπεριφορά δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος. Το «μία ζέστη, μία κρύο» από τη μεριά του νέου σας συντρόφου, μπορεί να σας γεμίσει ανασφάλεια, να σας κάνει να μην ξέρετε πώς να φερθείτε και να φοβάστε να προτείνετε οτιδήποτε, και να ρίξει την αυτοεκτίμησή σας. Και σίγουρα αυτό δεν είναι το ζητούμενο από μία σχέση είτε φρέσκια είτε με περισσότερα χιλιόμετρα.
 2. Αλλάζει τα σχέδιά σας συχνότερα απ’ ότι θα ‘πρεπε
  Είχατε πει να πάτε σινεμά αλλά αρρώστησε ο σκύλος του. Είχατε πει να πάτε μια εκδρομή αλλά τελικά έχει πολλή δουλειά. Είχατε πει να βρεθείτε το Σάββατο αλλά έπρεπε να βοηθήσει έναν φίλο του να μετακομίσει… Φυσικά και κάποιες φορές λόγοι ανωτέρας βίας δεν μας επιτρέπουν να μείνουμε πιστοί στα πλάνα μας όμως αν αυτό «παραγίνεται» ίσως υπάρχει κάτι άλλο από πίσω. Ίσως ο σύντροφός σας βαριέται πολύ εύκολα και σκέφτεται «πού να τρέχουμε τώρα;» ή είναι αναβλητικός ή σας αποφεύγει γιατί προτιμά να κάνει κάτι άλλο. Αν παρ’ όλες τις προσπάθειές σας, βλέπετε ότι αυτή η συμπεριφορά δεν αλλάζει, ίσως πρέπει να ζυγίσετε αν αυτό είναι κάτι με το οποίο μπορείτε να συνεχίσετε ή όχι.
 3. Δεν κατανοείτε τον θυμό του
  Αν ο σύντροφός σας συχνά πυκνά θυμώνει και σας μιλάει απότομα χωρίς να ξέρετε γιατί ή ξέρετε τον λόγο αλλά σας φαίνεται ασήμαντος, ίσως δεν είναι κατάλληλος για εσάς. Τα αδικαιολόγητα ξεσπάσματα θυμού, ειδικά αν είναι συχνά, μπορεί να κρύβουν επιθετικότητα που δεν είναι απίθανο να εξελιχθεί σε ακόμα χειρότερες καταστάσεις. Προσπαθήστε να εντοπίσετε την πηγή τους κάνοντας μία ουσιαστική συζήτηση και δείχνοντας το ενδιαφέρον σας αν όμως βρίσκετε «τοίχο», σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αποχωρήσετε από αυτή τη σχέση νωρίτερα απ’ ότι υπολογίζατε.
 4. Έχει αρκετές «προβληματικές» σχέσεις
  Ο σύντροφός σας φαίνεται να μην έχει έμπιστους φίλους ή σας μιλάει για πρώην συντρόφους του με άσχημα λόγια και υπερβολική πικρία, δεν φαίνεται να τα πηγαίνει καλά με κανέναν στη δουλειά του, οι σχέσεις με την οικογένειά του είναι διαταραγμένες ή είναι υπερβολικά προσκολλημένος σε αυτήν κ.ο.κ… Σαφώς και δεν μπορείτε να γνωρίζετε εξαρχής που μπορεί να οφείλεται αυτό και μπορεί όντως να είναι απλές συγκυρίες, όμως έχετέ το στο νου σας.
 5. Είναι πολύ επικριτικός
  Ακόμα κι αν δεν είναι με εσάς αλλά μόνο με άλλους ανθρώπους (μέχρι στιγμής τουλάχιστον), μια τέτοια συμπεριφορά θα πρέπει να σας απασχολήσει. Αν π.χ. σχολιάζει όποιον περνάει από μπροστά του και έχει π.χ. μερικά παραπάνω κιλά ή ένα διαφορετικό χτένισμα ή πιο «εκκεντρικό» στυλ. Ή αν πάλι κρίνει υπερβολικά τις επιλογές των άλλων και πάντα φαίνεται να πιστεύει ότι μόνο αυτός έχει δίκιο. Εκτός του ότι είναι τρομερά κουραστικό και αγενές, είναι και ένα χαρακτηριστικό που μπορεί πολύ εύκολα να στραφεί και εναντίον σας με ιδιαίτερα δύσκολες συνέπειες.
 6. Δεν σας αρέσει η συμπεριφορά του απέναντι στους άλλους
  Είναι αγενής απέναντι στους σερβιτόρους όταν βγαίνετε; Οδηγεί επιθετικά; Δεν λέει «ευχαριστώ» στα ταμεία του σούπερ μάρκετ; Ακόμα και αν σε εσάς φέρεται τέλεια, μην αγνοήσετε αυτές τις συμπεριφορές.
 7. Μιλάει συνέχεια για τον/την πρώην του
  Ίσως αυτό είναι ένα σημάδι ότι ακόμα δεν έχει ξεπεράσει αυτή τη σχέση. Αν γίνεται σε βαθμό που να σας κάνει να αισθάνεστε άβολα ή σας δημιουργεί ανασφάλεια, συζητήστε το μαζί του. Αν, ωστόσο, δείτε ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν, όσο κι αν πονάει, σκεφτείτε μήπως κάτι τέτοιο δεν σας αξίζει.
 8. Γίνεται πολύ πιεστικός
  Επιμένει να βρεθείτε ενώ κάνατε σαφές ότι είσαστε «κομμάτια» από τη δουλειά, σας ρωτάει συνέχεια πότε θα γνωρίσει τους φίλους σας, έχει απαιτήσεις στο σεξ στις οποίες δεν θέλετε να ενδώσετε, σας κάνει να νιώθετε ενοχές επειδή είπατε όχι σε κάτι… Αν αισθανθείτε πίεση, μικρή ή μεγαλύτερη, που βλέπετε ότι δεν εξομαλύνεται, μην κάνετε ότι δεν ακούτε το καμπανάκι που χτυπάει στο βάθος του μυαλού σας.
 9. Έχετε διαφορετικές αξίες και θέλω
  Εσείς θέλετε να γυρίσετε όλον τον κόσμο, αυτός δεν έχει καμία τέτοια όρεξη. Εσείς δεν πιστεύετε πουθενά, αυτός πηγαίνει εκκλησία κάθε Κυριακή. Δεν έχετε κανένα απολύτως πρόβλημα με τη σεξουαλικότητα οποιουδήποτε ανθρώπου, αυτός το θεωρεί «αφύσικο». Για εσάς το χιούμορ είναι βασικό στοιχείο σε μια σχέση, αυτός το θεωρεί χάσιμο χρόνου… Όσο και αν νιώθετε ότι έλκεστε από άλλα πράγματα, ένας άνθρωπος με τον οποίο δεν ταιριάζετε σε βασικές συνισταμένες, ίσως είναι κόκκινη γραμμή.
 10. Έχει «κολλήσει» πάνω σας
  Ναι, στην αρχή μιας σχέσης δεν χορταίνουμε ο ένας τον άλλον, υπάρχει όμως ένα λεπτό όριο για τον καθένα μας, πέρα από το οποίο ο όποιος ενθουσιασμός μοιάζει υπερβολικός. Αν αισθάνεστε ότι ξαφνικά γίνατε το επίκεντρο της ζωής του συντρόφου σας και ότι όλα περιστρέφονται γύρω από εσάς και αυτό δεν σας αρέσει, καλό είναι να το ξεκαθαρίσετε το συντομότερο δυνατό.
 11. Δεν τον ενδιαφέρει η γνώμη σας
  Συζητάτε ένα θέμα και αμέσως σας διακόπτει για να πει τα δικά του ή σας λέει ότι λέτε «χαζομάρες». Η έλλειψη σεβασμού στη γνώμη σας ακόμα και αν αυτή είναι «αφελής» ή «παιδική», είναι ένα σημάδι που θα πρέπει να σας κινητοποιήσει.
 12. Είναι νάρκισσος
  Όλα στρέφονται γύρω από τον εαυτό του. Ξέρει τους πιο «κουλ» ανθρώπους, είναι ο καλύτερος στη δουλειά του, όλοι όσοι τον έχουν στη ζωή τους πρέπει να αισθάνονται «ευγνωμοσύνη», του λέτε ότι έκανε κάτι που σας ενόχλησε και αρχίζει και σας αραδιάζει όλα τα «λάθη» που έχετε κάνει εσείς… Ένας άνθρωπος τόσο απορροφημένος από τον εαυτό του, μάλλον δύσκολα θα ήταν κατάλληλος για σχέση.
 13. Προσπαθεί να σας απομονώσει από άλλους ανθρώπους
  Μπορεί να θέλετε να περνάτε κάθε λεπτό μαζί αλλά αν βλέπετε ότι από τη μεριά του υπάρχει κάτι παραπάνω σε αυτό, προσπαθήστε να το οριοθετήσετε. Μήπως δείχνει ενοχλημένος αν έχετε κανονίσει να δείτε τους φίλους σας; Μήπως η συμπεριφορά του κρύβει επιθετικότητα ή ζήλια απέναντι σε κάποιον δικό σας άνθρωπο;

Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν προδικάζουν απαραίτητα την πορεία μιας σχέσης, καθώς οι άνθρωποι συχνά εξελισσόμαστε και προσαρμοζόμαστε στα δεδομένα της συνύπαρξής μας με τον άλλον. Ωστόσο, καλό είναι να τα αξιολογήσουμε. Γιατί έτσι θα δούμε κατά πόσο μπορούμε να συμβιβαστούμε μαζί τους χωρίς ωστόσο να χάνουμε τον εαυτό μας, την αυτοεκτίμησή μας και την αίσθηση της ουσιαστικής δέσμευσής μας με τον σύντροφό μας.

Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος
www.akappatou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *