Το γιορτινό ποτό των Χριστουγέννων

Καλό κόκκινο κρασί, εσπεριδοειδή και μυρωδικά αποτελούν τη βασική συνταγή για το περίφημο ζεστό ποτό των Χριστουγέννων.

Στη Γερμανία το αποκαλούν Glühwein, που σε μια απόλυτα κυριολεκτική μετάφραση της λέξης σημαίνει το κρασί που φωσφορίζει, όμως η εν λόγω συνταγή είναι διαδεδομένη σε μια σειρά από χώρες της βόρειας Ευρώπης και της σκανδιναβικής χερσονήσου.

Μυστικά της συνταγής

Αρχικά, πρέπει να χρησιμοποιήσετε καλής ποιότητας κρασί. Ένα άλλο κρίσιμο στάδιο για τη συνταγή είναι να ξεφλουδίσετε ευλαβικά το πορτοκάλι με το οποίο θα αρωματίσετε το κρασί. Όσο λιγότερο από το λευκό μέρος αφήσετε πάνω στη φλούδα, τόσο πιο αρωματικό (και όχι πικρό) θα γίνει το κρασί. Τέλος, το ότι το κρασί είναι ζεστό δεν σημαίνει πως θα βράσετε το ποτό, κάτι που όπως καταλαβαίνεται θα οδηγήσει στην εξάτμιση του αλκοόλ.

Υλικά
1 μικρό φρέσκο πορτοκάλι
¾ του φλιτζανιού νερό
¼ του φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
10 καρφάκια γαρίφαλο
2 ξύλα κανέλας
2 αστεροειδείς γλυκάνισους
1 μπουκάλι ξηρό κόκκινο κρασί
Ρούμι ή λικέρ αμαρέτο για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε το πορτοκάλι προσεκτικά, να μην μείνει στη φλούδα το λευκό μέρος. Στίβουμε το φρούτο και κρατάμε τον χυμό του.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και αφήνουμε να πάρουν μια βράσει ώστε να λιώσει η ζάχαρη. Μην ανακατεύετε το σιρόπι γιατί θα αφήσει κρυστάλλους. Χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε την κανέλα, τον γλυκάνισο, τα γαρίφαλα, τον χυμό και τη φλούδα πορτοκαλιού και αφήνετε το σιρόπι να μειωθεί και να δέσει για 1-2 λεπτά.
Μειώνετε ακόμη περισσότερο τη φωτιά και προσθέτετε το κρασί. Αφήνετε σε πολύ χαμηλή φωτιά στο μάτι για 20 λεπτά, να πάρει θερμοκρασία και μετά βίας να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Δεν θέλετε να κοχλάσει, απλά να αχνίσει και να ενωθούν τα αρώματα. Στραγγίζετε από τα μυρωδικά και τη φλούδα πορτοκαλιού και σερβίρετε με ένα σφηνάκι ρούμι η αμαρέτο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *