Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το αυξημένο άγχος

Μέρος Β’ (τελευταίο)

  • Κατανοήστε τις βασικές αιτίες

Αφιερώστε χρόνο για να προβληματιστείτε για την προσωπική σας οπτική, καθώς και για το ευρύτερο επιχειρηματικό και παγκόσμιο γίγνεσθαι, για να κατανοήσετε καλύτερα τις βασικές αιτίες και τους πιθανούς τρόπους για να αποφύγετε το μελλοντικό άγχος.

Για παράδειγμα, μεγαλώσατε σε μια οικογένεια ή μια κουλτούρα όπου αποφεύγονταν οι διαφωνίες ή οι συγκρούσεις; Αν ναι, αυτό είναι πιθανό να επιδεινώσει τη δυσφορία και το άγχος σας όταν προκύψουν συγκρουσιακές καταστάσεις. Ενημερωθείτε για τις συνήθειες και τις ενστικτώδεις αντιδράσεις σας και ενδεχομένως αναζητήστε πρόσθετη υποστήριξη για να δημιουργήσετε δεξιότητες για πιο άνετη αντιμετώπιση των συγκρούσεων.

 Πολλά από αυτά που συμβαίνουν παγκοσμίως, είτε οικονομικά, είτε πολιτικά, είτε κοινωνικά, είτε περιβαλλοντικά, επηρεάζουν την οπτική μας απέναντι στα πράγματα, αλλά και σε εμάς τους ίδιους.

«Είμαι εγώ, η ομάδα μου ή η επιχείρησή μου υπό πίεση από μια μεγαλύτερη τάση που επηρεάζει και άλλους στον κλάδο μου ή στην κοινότητά μου; Αν ναι, πρέπει να προσαρμόσω τα σχέδια και τις προσδοκίες μου; Υπάρχουν άλλοι που παρέχουν καλά παραδείγματα για το τι λειτουργεί σε αυτό το νέο πλαίσιο ή πώς να το μετατρέψω σε ευκαιρία»;

  • Συνδέστε τη μάθηση με τη δράση

Μπορούμε να επιλέξουμε να βλέπουμε τις δύσκολες συνθήκες ως ευκαιρίες μάθησης. Όταν αναρωτιόμαστε «τι μπορώ να μάθω από αυτό;», αντί για «γιατί εγώ;», μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την πρόκληση προς όφελός μας.

 Ξεκινήστε σημειώνοντας τρεις πιθανούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να μάθετε κάτι από το άγχος που βιώνετε. Μπορεί να σχετίζεται με τον εντοπισμό ή τη διαχείριση των συναισθημάτων σας ή με νέες διαπροσωπικές ή τεχνικές δεξιότητες. Αυτός ο προβληματισμός θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις διορθώσεις ή τις «επιλογές» που μπορεί να μειώσουν προσωρινά την ενόχλησή σας από το άγχος, αλλά δεν αντιμετωπίζουν τις βασικές αιτίες.

 Η ανάλυση, από μόνη της, δεν αρκεί. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ανάλυση χωρίς δράση οδηγεί σε συλλογισμό και ακόμη περισσότερο άγχος. Προσδιορίζοντας τις ενέργειες που μπορείτε να κάνετε, θα μπορέσετε να πειραματιστείτε με λύσεις και νέες συμπεριφορές και να ανακαλύψετε παραγωγικούς τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων και του άγχους.

 Κάνοντας συνειδητές επιλογές που βοηθούν να αναπτύξουμε αυτές τις δεξιότητες, θα είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι ώστε να μετατρέψουμε το άγχος και τις προκλήσεις που βιώνουμε σε ευκαιρίες. Με ισχυρότερη εσωτερική ανθεκτικότητα, θα είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία και άλλα εξωτερικά εργαλεία για να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας και της εργασίας μας και να βρούμε λύσεις στις επιχειρηματικές, κοινωνικές και παγκόσμιες πιέσεις.

Όσον αφορά τον χειρισμό του άγχους, ξεκινήστε από τον εαυτό σας: είμαστε ο πιο αποτελεσματικός, ισχυρός πόρος του εαυτού μας.

Συντάκτες: Ama Marston and Stephanie Marston

Πηγή: Harvard Business Review

Επιμέλεια: Άγγελος Χατζηδάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *