Προσοχή στη γλώσσα!

Η γλώσσα είναι μια ηχητική προβολή συναισθημάτων. Έτσι ξεκίνησε. Αποτελεί μια αντιδρώσα κωδικοποιημένη ηχητική προβολή.

Αυτό κοντολογίς σημαίνει πως πρέπει να συνομιλούμε με τρόπο ώστε ο ένας να καταλαβαίνει τον άλλον. Η κατανόηση αυτή είναι σχετική, γιατί συναισθήματα, έστω όπως η αγάπη, σημαίνουν κάτι διαφορετικό στον καθένα. Για εμένα, ως παράδειγμα, συνδέεται με το ¨άγω-πως¨, το πώς δηλαδή κάποιος κουβαλάει κάποιον στην πλάτη του, για κάποιον άλλο κυριαρχεί το εγωκεντρικό – εγωιστικό ¨θέλω¨.

Στους αγγλοσαξονικούς λαούς η αγάπη σχετίζεται και με άψυχα (π.χ. I love my bicycle), ενώ στους Έλληνες πάντα με το έμψυχο. Ως εκ τούτου η ¨κιβδηλοποίηση¨ της γλώσσας είναι ο υπ. αριθμ. 1 κίνδυνος σε όποια λεκτική συναλλαγή.

Δεν θα αναλύσουμε ούτε την ¨Βιντγκενσταϊνική¨ ούτε τη ¨Ρασελική¨ καταβολή και διαμόρφωση της γλώσσας, αλλά θα σταθούμε μόνο στην εννοιολογική προσέγγιση του Σωκράτη. Κατά τον Αριστοτέλη, στον Σωκράτη μπορούμε να αποδώσουμε με σιγουριά 2 πράγματα: Ότι υπήρξε δημιουργός της επαγωγικής μεθόδου και ο πρώτος εννοιολόγος. Έπιανε κάποιον που του έλεγε κάτι και από την ανάλυση τον έκανε να αισθανθεί τουλάχιστον πως είναι λάθος, πράγμα που επέφερε την αντιπάθεια πολλών κι εν μέρει οδήγησε στο θάνατό του. Οπότε, ας προσέξουμε τη γλώσσα. Το κλειδί της κατανόησης του κόσμου και της φύσης μας πλάθεται από τη γλώσσα.

Συνήθως λέμε ¨πριν μιλήσεις βούτα τη γλώσσα στο μυαλό σου¨. Αν όμως θέλεις να καταλάβεις, ¨βούτα το μυαλό σου στη γλώσσα¨. Ανοίγει δρόμους. Και δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερο ουσιαστικές και δημιουργικές λέξεις έχουν ρίζα ή με κάποιο τρόπο σχετίζονται με φως. Το φως και η γλώσσα ταυτόσημα είναι μεταξύ τους.

Σωτήρης Γλυκοφρύδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *