Κάνε κουράγιο

Σε περιόδους απωλειών ή δυσκολιών ενός ανθρώπου, συνηθίζουμε να τον προτρέπουμε να κάνει κουράγιο. Τι εννοούμε όμως με την προτροπή «να κάνει κουράγιο»; Μπορεί να θέλουμε με τον τρόπο αυτό να τον προτρέψουμε να αντέξει τα συναισθήματα που βιώνει. Μπορεί να θέλουμε να του υπενθυμίσουμε ότι ο χρόνος θα περάσει και όλα θα πάνε καλά.

Τι σημαίνει όμως η λέξη κουράγιο;

Ως κουράγιο περιγράφουμε τη συναισθηματική ανθεκτικότητα που έχουμε για να αντεπεξέλθουμε σε δύσκολους καιρούς. Την ψυχική και σωματική μας δύναμη να κοιτάξουμε κατάματα τις δυσκολίες, τις απώλειες, τον κίνδυνο που έχουμε απέναντί μας και να κάνουμε το επόμενο σωστό βήμα για να υποστηρίξουμε τον εαυτό μας.

Είναι σημαντικό, τις στιγμές αυτές, να σκύψουμε μέσα μας και να αναρωτηθούμε τι έχουμε ανάγκη. Με ποιον τρόπο θέλουμε να φροντίσουμε το σώμα μας, τη ψυχή μας και το πνεύμα μας. Χρειάζεται, χωρίς να το αγνοήσουμε, να βάλουμε το συναίσθημα για λίγο στην άκρη και να επιλέξουμε το επόμενο σωστό βήμα για εμάς.

Για παράδειγμα, αν η ανάγκη μας σε μια μεγάλη απώλεια είναι να απομονωθούμε, χρειάζεται να πάμε ενάντια σε αυτό και, χωρίς να αποκλείουμε στιγμές με τον εαυτό μας, να βγαίνουμε προς τον κόσμο και να συνδεόμαστε με τη ζωή.

Επιλέγοντας να διαχειριστούμε τις δυσκολίες μας, κάνοντας το επόμενο σωστό βήμα για εμάς, δυναμώνουμε την ψυχική μας ανθεκτικότητα.

Και όταν η ζωή, με τους όρους της, μας φέρει αντιμέτωπους με τις δυσκολίες της, θα έχουμε τη γνώση πως όσο κι αν όλα γύρω μας μοιάζουν να καταρρέουν, θα μπορούμε να διαχειριστούμε αυτό που συμβαίνει.

Δημήτρης Κουτζαμάνης

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Μαθήματα Ζωής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *