Αυτό το καλοκαίρι…

Μπορεί να ετοιμάζεις βαλίτσες, μπορεί και όχι. Πάρε μαζί σου και αυτά…

Και το «μπορώ» και το «δεν μπορώ» είναι αλήθεια, όταν το λες. Τις περισσότερες φορές είναι επιλογή. Ξόδεψε χρόνο για να μάθεις και δοκίμασε.

Κάποιοι άνθρωποι έρχονται στη ζωή σου για να σου «θυμίσουν», άλλοι για να σου «μάθουν». Κι εσύ αντίστοιχα στις δικές τους ζωές. Κάποιοι έρχονται και θα μείνουν, κάποιοι έρχονται και θα φύγουν. Όλοι είναι ξεχωριστοί και μοναδικοί, κανένας δεν είναι αναλώσιμος.

Ζήσε τη ζωή στο τώρα και σταμάτα να ξοδεύεις χρόνο για να σκέφτεσαι και να συζητάς ξανά και ξανά για ό,τι και όποιον σε άφησε πίσω του ή ό,τι και όποιον άφησες εσύ πίσω σου.

Οι άνθρωποι που σε αγαπούν θέλουν να σε βλέπουν να ανθίζεις, να προχωράς και να λάμπεις. Όσοι σπεύδουν να κόψουν το μπουμπούκι πριν ανθίσει, βάζουν χίλια εμπόδια στον δρόμο σου και σε σπρώχνουν σε σκοτεινά δωμάτια, για να σε αποκλείσουν από το φως, είναι αυτοί που σε βλέπουν ως απειλητικό σενάριο.

Ο σύντροφός μας είναι επιλογή μας κι εμείς δική του επιλογή. Όταν οι επιλογές μας ταυτίζονται είναι μια υπέροχη στιγμή στον χωροχρόνο. Τα πράγματα αλλάζουν και εξελίσσονται. Στο “μαζί” και στο “χώρια” δεν χωράει καμία βία, υποχρέωση και φοβέρα.

Αν έσπασες σε χίλια κομμάτια, νιώθεις εξουθενωμένος, χωρίς αντοχή, καλωσόρισες στον κόσμο των κανονικών ανθρώπων. Μέτρησε αντίστροφα πότε θα ξανασηκωθείς, γιατί θα ξανασηκωθείς.

Οι σχέσεις – συνεργασίες, φιλίες, ζευγάρια – μετριούνται σε αξία, όχι σε χρόνο και εργατοώρες. Επένδυσε στην αξία και άσε τους άλλους να παιδεύονται με τα χρονόμετρα.

Ο χρόνος σού δείχνει με όλους τους τρόπους αν κάτι μπορεί να μείνει ή πρέπει να φύγει. Μην επιμένεις, μην εκβιάζεις, μην ‘σώζεις’. Ξέρει αυτός. Εσύ μπορεί να μην ξέρεις ακόμη. Θα μάθεις.

Σύντροφος δεν είναι αυτός που μας συμπληρώνει. Σύντροφος είναι αυτός που χαρίζει -και δεν δανείζει- τη δύναμή του, αυτός που του αρέσει να βλέπει μαζί σου τον κόσμο, αυτός που βλέπει φως στο σκοτάδι, αυτός που ξέρει ότι τα βάρη μοιράζονται – μερικές φορές μπορεί να σηκώσει και παραπάνω από το μισό- αυτός που ενθαρρύνει, δεν κρύβεται πίσω από την κριτική, σε βλέπει σαν ένα βάζο που εκεί θα αφήσει τα λουλούδια του και όχι σαν ένα σκουπιδοντενεκέ που θα αδειάσει τα άχρηστά του.

Σέξι δεν είσαι επειδή χτυπιέσαι στο γυμναστήριο και έχεις κάτω από 10% λίπος. Σέξι είσαι επειδή το μυαλό σου είναι δημιουργικό, επειδή οι κινήσεις σου είναι αισθαντικές, επειδή η καρδιά σου ξέρει να ανοίγεται, επειδή μπορείς να κάνεις τους άλλους να χαμογελούν ή να ξεκαρδίζονται, επειδή η καλοσύνη σου μοιάζει με ανεπιτήδευτο χάδι, επειδή μπορείς να κομματιάζεσαι από λύπη, χαρά, πάθος. Στα υπερεργαστήρια της ανθρώπινης ύπαρξης συμβαίνουν χημείες, που παράγουν έρωτες, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, κιλών, μισθού.

Δεν υπάρχει αυτή η “κάποια μέρα” για να γίνεις ο άνθρωπος που θέλεις. Γίνεσαι κάθε μέρα. Κι αν μια μέρα δεν είσαι, αποφάσισε ότι αύριο θα (ξανα)είσαι.

Η πιο καλοπληρωμένη δουλειά είναι να φροντίζεις τον εαυτό σου. Όλες οι άλλες δουλειές αφορούν την επιβίωση.

Να μην φοβάσαι να φοβάσαι. Κάνε ό,τι θέλεις να κάνεις με φόβο.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που μας μαθαίνει ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς περιττά. Χωρίς περιττές σχέσεις, χωρίς περιττές σκέψεις, χωρίς περιττές συζητήσεις, χωρίς περιττά ρούχα. Το καλοκαίρι κουβαλάει μια αφοπλιστική απλότητα που καίει σαν ήλιος.

Να λουστείς με ήλιο. Να πλυθείς με θαλασσινό νερό. Να κλείσεις τα μάτια και να ονειρευτείς. Να πας βόλτες. Να ακούσεις μουσική. Να γελάσεις δυνατά. Να κλάψεις (κι αυτό αλμύρα είναι). Να πάρεις πολλές βαθιές ανάσες. Να είσαι παρών.

Καλό καλοκαίρι!

Ελένη Χριστοδούλου
Personal Coach
www.liveyourwords.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *