Άγχος και ζώα συναισθηματικής υποστήριξης

της Μαρίας Βόλλη Όλοι περνάμε περιόδους άγχους και κάποιοι από εμάς μπορεί να βιώνουν μια βαριά κατάσταση μελαγχολίας, ανίας

ή και δυστυχίας, που μας ωθεί να απομονωθούμε από το περιβάλλον μας. Και υπάρχουν επίσης και αυτοί που παλεύουν με την κατάθλιψη και με τις κρίσεις πανικού.

Υπάρχει μια εναλλακτική «θεραπεία» για την αντιμετώπιση αρκετών εντάσεων στη ζωή μας, στις καθημερινές μεταπτώσεις στη διάθεση, αλλά και σοβαρότερων προβλημάτων που χρησιμοποιείται πια όλο και συχνότερα. Πρόκειται για τη χρήση ζώων συναισθηματικής υποστήριξης, τα οποία μας βοηθούν να ξεπεράσουμε κρίσεις άγχους.

Μπορεί τα κατοικίδια να χρησιμοποιούνται εδώ και εκατοντάδες χρόνια, η έννοια όμως του ζώου συναισθηματικής υποστήριξης είναι σχετικά καινούργια. Πρόκειται για ένα κατοικίδιο που έχει συστήσει ένας ψυχολόγος, ψυχίατρος ή κάποιος άλλος ειδικός σε έναν ασθενή ως μέρος της διαδικασίας βελτίωσης της ψυχικής του ευεξίας.

Ο στόχος είναι η παροχή παρηγοριάς στον πάχοντα, ένα θετικό στοιχείο που σταματά την κρίση και στρέφει αλλού την προσοχή του. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση για το πώς ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να βοηθήσει κάποιον με μια συγκεκριμένη πάθηση. Εάν ο στόχος είναι να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα τότε θα χρειαστείτε έναν σκύλο, για να περπατάτε μαζί του αρκετές φορές την ημέρα. Εάν ο στόχος σας είναι η μείωση του άγχους, μερικές φορές η παρακολούθηση ψαριών να κολυμπούν μπορεί να οδηγήσει σε ένα αίσθημα ηρεμίας.

Δεν υπάρχει κανένας τύπος ζώου που να ταιριάζει σε όλους. Σχεδόν κάθε ζώο μπορεί να παρέχει ψυχολογική βοήθεια σε έναν άνθρωπο. Φυσικά μιλάμε για κατοικίδια, αλλά συνήθως οι σκύλοι είναι οι πιο κατάλληλοι σε αυτόν τον ρόλο λόγω της ιδιαίτερα ανεπτυγμένης ενσυναίσθησης που έχουν.

Τα ζώα συναισθηματικής υποστήριξης μάς βοηθούν όταν υποφέρουμε, προσφέροντάς μας μια συναισθηματική διέξοδο. Αν και τα ζώα δεν μπορούν να μιλήσουν ή να κατανοήσουν πλήρως τι περνάμε, μάς παρέχουν μια πολύτιμη βοήθεια όταν κανείς άλλος δεν είναι δίπλα μας εκείνη τη στιγμή. Αυτό που κάνει τη βοήθεια τόσο ιδανική, είναι ότι ένα ζώο ποτέ δεν κρίνει εκεί που κάποιος άνθρωπος θα έσπευδε να δώσει μια ανεπιθύμητη συμβουλή την πιο ακατάλληλη στιγμή.

“Ένας σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, επειδή κουνάει την ουρά του και όχι τη γλώσσα του” είπε ο Dr. Samuel Corson και είναι αλήθεια πως τα σκυλιά έχουν τη «μαγική» ικανότητα να αποδιώχνουν συναισθήματα άγχους μέσω της παροχής μιας ξεχωριστής τρυφερότητας. Η άνευ όρων αγάπη ενός κατοικίδιου ζώου προσφέρει πολλά περισσότερα από το να μας κρατήσει συντροφιά.

Η αλληλεπίδραση με τα ζώα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη που σχετίζεται με το στρες) και της αρτηριακής πίεσης. Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα ζώα μπορούν να ενισχύσουν τη συντροφικότητα, να αυξήσουν τα συναισθήματα κοινωνικής υποστήριξης και να βελτιώσουν τη διάθεσή μας. Ακόμη, τα κατοικίδια μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς, αλλά και να βοηθήσουν τα παιδιά στις συναισθηματικές και κοινωνικές τους δεξιότητες.

Τα σκυλιά μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με ΔΕΠΥ να εστιάσουν την προσοχή τους, γιατί ξέρουν πως να υπομένουν, να βοηθούν και να αγαπούν. Η προσοχή τους επικεντρώνεται στο άτομο όλη την ώρα. Τα θεμέλια της προσοχής περιλαμβάνουν την πρόθεση, τη συμπόνια και την ευαισθητοποίηση. Όλα αυτά είναι πράγματα που τα ζώα έχουν έμφυτα, ενώ οι άνθρωποι πρέπει να τα μάθουν.

Το να μεγαλώνουμε με έναν χνουδωτό, τρυφερό φίλο είναι ένα σημαντικό κομμάτι της παιδικής ηλικίας των περισσότερων ανθρώπων. Πολλές από τις ικανότητές μας για τη διαμόρφωση υγιών, ενήλικων σχέσεων μπορεί να προέρχονται από τις πρώτες ευχάριστες εμπειρίες με κατοικίδια.

Σε πολλές μελέτες, σχεδόν το σύνολο των ιδιοκτητών κατοικίδιων είπαν ότι το κατοικίδιό τους ήταν «εξαιρετικά σημαντικό» ή «πολύ σημαντικό» γι’ αυτούς. Σημαντικό ποσοστό θεωρούν το κατοικίδιό τους μέλος της οικογένειας, σε μια εποχή όπου οι παραδοσιακές οικογένειες εξαφανίζονται, ενώ πολλοί ιδιοκτήτες θεωρούν ότι μερικές φορές το κατοικίδιό τους είναι ο στενότερος σύντροφός τους. Τα κατοικίδια έχουν συχνά περιγραφεί ως μη απειλητικοί και μη επικριτικοί σύντροφοι.

Πώς τα ζώα συναισθηματικής υποστήριξης βοηθούν τους ανθρώπους:

  1. Τα εξαρτώμενα ζώα μπορούν να προσφέρουν στους ανθρώπους ανιδιοτελές ενδιαφέρον και μπορεί να λειτουργήσουν ως καταλύτες στην κοινωνική συναναστροφή και ως γέφυρες στη διαπροσωπική επικοινωνία. Σε μια εποχή όπου ο άνθρωπος έχει χάσει την επαφή του με τη φύση, η σχέση του με τα ζώα τον βοηθάει να αποκαταστήσει τη σχέση του μαζί της, με τους συνανθρώπους του και με τον ίδιο τον εαυτό του.
  2. Προσθέτουν μια αίσθηση ασφάλειας και προστασίας.
  3. Ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα, την κοινωνική συναναστροφή με τους γείτονές μας και προσφέρουν ευκαιρίες για ομαδικά ενδιαφέροντα.
  4. Γίνονται το υποκατάστατο των απόντων παιδιών.
  5. Η παρουσία κατοικίδιων σε ένα σπίτι συμβάλλει στην ανάπτυξη της εμπιστοσύνης και της αυτοεκτίμησης των παιδιών. Τα κατοικίδια μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν τις υπευθυνότητες της καθημερινής ζωής, την αξία της φιλίας, τη συμπόνια για άλλα πλάσματα τα οποία μοιράζονται τον πλανήτη μαζί μας και τους κύκλους της ζωής και του θανάτου. Επίσης, μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία της αυτοπεποίθησης.
  6. Τα ζώα μπορεί να είναι ανεκτίμητοι φίλοι με τους οποίους τα παιδιά μπορούν να μοιραστούν τα πιο κρυφά τους όνειρα και τη συντροφικότητα κατά τη διάρκεια μοναχικών ή γεμάτων στρες περιόδων.
  7. Είναι πολύτιμοι σύντροφοι για τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Τους βοηθούν να διατηρήσουν τα ενδιαφέροντα, τη ζωτικότητα και την οξύτητα του πνεύματός τους, και να αντιμετωπίσουν τη μελαγχολία που πολλές φορές εμφανίζεται σε αυτές τις ηλικίες.
  8. Τέλος, ειδικές συναισθηματικές σχέσεις αναπτύσσονται μεταξύ ζώων και ανθρώπων με ειδικές ανάγκες. Τα ζώα γίνονται η παρηγοριά τους, γίνονται οι πολύτιμοι συμπαραστάτες τους, γίνονται κάποιες φορές, το φως τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *