Ένα από το πιο αρωματικά αφεψήματα του κόσμου είναι το τσάι από ιβίσκο.
Ο ιβίσκος είναι ένα φυτό γνωστό για τα μεγάλα, πολύχρωμα λουλούδια του και προσφέρει πραγματικά μοναδικά οφέλη στον οργανισμό, που έχουν εκτιμηθεί από την αρχαιότητα σε όλο τον κόσμο. Από τα αποξηραμένα λουλούδια, τα φύλλα και τους κάλυκες της κόκκινης ποικιλίας φτιάχνεται το τσάι, που ονομάζεται και ξινό τσάι λόγω της ιδιαίτερης γεύσης του, ενώ φτιάχνονται και εκχυλίσματα, που χρησιμοποιούνται για διάφορες θεραπείες.
Ο ιβίσκος είναι το εθνικό λουλούδι της Αϊτής, της Χαβάης, της Νότιας Κορέας και της Μαλαισίας. Προέρχεται από την τροπική Αφρική, αλλά σήμερα καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές σε όλο τον κόσμο με κύριες χώρες παραγωγής την Τζαμάικα και το Μεξικό. Τα όμορφα λουλούδια του έχουν λευκό, κίτρινο, κόκκινο, μωβ και πορτοκαλί χρώμα.
Το κόκκινο και πικρό αυτό τσάι φτιάχνεται από βρασμένα κομμάτια ιβίσκου και το επιστημονικό του όνομα είναι Hibiscus sabdariffa. Μπορούμε να το απολαύσουμε ζεστό ή κρύο και το άρωμά του θυμίζει κράνμπερι. Έχει ένα εντυπωσιακό ρουμπινί χρώμα, άλλοτε βαθύ κι άλλοτε πιο διαυγές, ανάλογα με την πυκνότητα και ξεχωρίζει για την αρωματική του ένταση και τον γευστικό του χαρακτήρα. Επιπλέον, είναι ρόφημα με αντιοξειδωτική δράση, πλούσιο σε βιταμίνη C και μεταλλικά στοιχεία.
Ιστορικά, ο ιβίσκος έχει χρησιμοποιηθεί από διαφορετικούς πολιτισμούς ως φάρμακο για διάφορα προβλήματα. Οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν για να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματος, να θεραπεύσουν καρδιακές και νευρικές ασθένειες και ως διουρητικό. Σε άλλα μέρη της Αφρικής χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας, της ηπατικής νόσου και για τα κρυολογήματα, ενώ ο πολτός από τα φύλλα του απλωνόταν στο δέρμα για να θεραπεύσει τις πληγές.
Σήμερα, τόσο το τσάι όσο και το εκχύλισμα του φυτού είναι δημοφιλή για την ικανότητά τους να μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Μια μελέτη που αφορούσε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο, διαπίστωσε ότι η λήψη ενός εκχυλίσματος ιβίσκου σε σκόνη είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης και ολικής χοληστερόλης στο αίμα. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι ανθοκυανίνες που περιέχει μπορεί να παρουσιάζουν αντικαρκινική δράση. Πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα του ιβίσκου μπορεί να έχει επίδραση στον μεταβολισμό, αποτρέποντας την παχυσαρκία και την συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Παράλληλα, μπορεί να προωθήσει την επούλωση πληγών και έχει γενικά αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες λόγω των πολυφαινολών που περιέχει, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.
Εξαιρετικά διαδεδομένο στην Αίγυπτο, με το όνομα karkadé, όπου σερβίρεται ζεστό ακόμη και το καλοκαίρι που το θερμόμετρο φλερτάρει τους 40° C και άνω, το τσάι του ιβίσκου στην κρύα εκδοχή του είναι μια πραγματική απόλαυση.
Πώς να το φτιάξετε: Βράστε 2-4 φλιτζάνια νερό σε ένα κατσαρολάκι και αφού βράσουν, κατεβάστε από τη φωτιά και προσθέστε ½ φλιτζάνι τσάι ιβίσκου. Ανακατέψτε και σκεπάστε για 10 λεπτά κι έπειτα στραγγίστε σε μια κανάτα. Βάλτε το στο ψυγείο και όταν το καταναλώσετε χρησιμοποιήστε 1/3 αφέψημα, παγάκια, ζάχαρη και λίγο νερό.
Για ζεστό αφέψημα, ρίξτε σε 1 κουτ. του γλυκού ξηρό βότανο, 1 φλιτζάνι βραστό νερό, σκεπάστε για 10 λεπτά, σουρώστε και πιείτε το.
Μπορείτε να προσθέσετε μια κοφτή κουταλιά της σούπας δυόσμο και προαιρετικά -αν δεν θέλετε ζάχαρη- λίγο μέλι ή αγαύη. Στην Καμπότζη, συνηθίζουν να προσθέτουν και χυμό από μοσχολέμονα (λάιμ).