Τι μπορώ να κάνω για να ενισχύσω την ευτυχία μου;

της Μαρίας Βόλλη

Η ευτυχία είναι μια πολυδιάστατη έννοια, ένας σύνθετος όρος που έχει γίνει αντικείμενο μελέτης, ώστε να γίνει κατανοητή τόσο η σημασία της όσο και ο ρόλος της στην ψυχολογία και τη ζωή των ανθρώπων. 

Η ευτυχία για κάθε άνθρωπο είναι διαφορετική και δεν είναι πάντα παρούσα στις ζωές μας. Και τι συμβαίνει όταν η ευτυχία είναι απούσα; Νιώθουμε θυμό, θλίψη, φόβο, πόνο… Αν πιστεύετε ότι απουσιάζει από τη ζωή σας, συνεχίστε να διαβάζετε.

Παρακάτω θα δούμε πολύτιμες συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να φέρετε την ευτυχία στη ζωή σας:

1. Ιεραρχήστε τις ανάγκες σας

Πώς θα οικοδομήσουμε τις σωστές δεξιότητες αν δεν γνωρίζουμε για ποιες πρέπει να αγωνιστούμε; Γι’ αυτό είναι χρήσιμο να διερευνήσουμε τι είναι αυτό που θα μας κάνει ευτυχισμένους. Γνωρίστε καλύτερα τις ανάγκες σας και δείτε πώς θα βελτιώνετε τις αδυναμίες σας χτίζοντας τις «δυνάμεις της ευτυχίας σας».

2. Εμπιστευθείτε τον εαυτό σας

Είναι σημαντικό να οικοδομήσετε την αυτο-αποτελεσματικότητά σας, να αποδείξετε στον εαυτό σας ότι μπορείτε να αυξήσετε την ευτυχία σας. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε είναι να ξεκινήσετε με εύκολες πρακτικές, όπως να δίνετε προτεραιότητα στο να διασκεδάζετε. Δώστε στον εαυτό σας μικρές χαρές και να είστε σίγουροι ότι μπορείτε πραγματικά να αλλάξετε τη ζωή σας.

3. Ενισχύστε την πρόοδό σας μαθαίνοντας πώς να αισθάνεστε καλύτερα

Πιθανότατα θα σημειώσετε μεγαλύτερη πρόοδο εστιάζοντας στις δεξιότητες που συνδέονται περισσότερο με την ευτυχία σας. Φανταστείτε τον καλύτερο δυνατό εαυτό σας, σημειώνοντας τις θετικές σας ιδιότητες και εντοπίστε τα δυνατά σας σημεία.

4. Βρείτε ισορροπίες

Πώς θα βρείτε την ενέργεια να είστε πιο ευτυχισμένοι αν είστε εξαντλημένοι και δυστυχισμένοι από την εργασία σας; Γι’ αυτό είναι χρήσιμο πρώτα να δημιουργήσετε μια καλύτερη ισορροπία εργασίας-ζωής.

5. Δημιουργήστε μια «νοοτροπία ανάπτυξης» για την ευτυχία

Να έχετε πεποίθηση ότι μπορείτε να αλλάξετε τον εαυτό σας. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί αν δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να αυξήσουμε την ευτυχία μας, δεν θα ασχοληθούμε, ούτε καν θα προσπαθήσουμε.

6. Δημιουργήστε θετικές αναμνήσεις

Αν ο εγκέφαλός μας είναι πραγματικά καλός στο να θυμόμαστε τα αρνητικά πράγματα που συμβαίνουν, θα ήταν χρήσιμο να ενισχυθούν οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για να θυμούνται τα θετικά.

7. Αλλάξτε τρόπο σκέψης

Όλα όσα βιώνουμε μπορεί να είναι άσχημα αν επιλέξουμε να τα δούμε έτσι. Αλλά όταν ψάχνετε για τα οφέλη στη ζωή σας, μπορεί να εκπλαγείτε που ανακαλύψατε πολλά καλά. Αυξήστε τα θετικά και μειώσετε τα αρνητικά για να καλλιεργήσετε την ευτυχία. 

9. Ξοδέψτε πιο έξυπνα

Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τα χρήματά μας έχει μεγάλο αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας. Αν επιλέξουμε ένα λιγότερο «φανταχτερό» αυτοκίνητο, θα έχουμε περισσότερα χρήματα να ξοδέψουμε για ταξίδια ή δώρα σε φίλους, πράγματα που πραγματικά μας κάνουν πιο ευτυχισμένους.

10. Επικοινωνήστε με ευγένεια

Όταν είμαστε ευγενικοί προς τους άλλους, νιώθουμε καλύτερα με τους εαυτούς μας. Μπορούμε να κάνουμε ωραία πράγματα για τους άλλους και μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον με σεβασμό.

11. Σταματήστε να σκέφτεστε αρνητικά

Ας το παραδεχτούμε: Μερικές φορές είμαστε αυτό που μας κάνει κακό. Απλώς δεν μπορούμε να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε πόσο οι άλλοι μας αδίκησαν ή πως η ζωή μας δεν αποδείχθηκε αυτή που ελπίζαμε. Οι αρνητικές σκέψεις, όπως η ανησυχία, η κατάρρευση, η κακή κριτική και ο φόβος για την απόρριψη μάς κρατούν μίζερους και δεν μας αφήνουν να προχωρήσουμε. Όταν βλέπετε ότι σκέφτεστε αρνητικά, κάντε παύση και αναπροσανατολίστε τις σκέψεις σας. Με τον καιρό, ο εγκέφαλός σας θα είναι σε θέση να το κάνει πιο εύκολα από μόνος του.

Σίγουρα, μερικές φορές η ζωή είναι δύσκολη. Αλλά δίνοντας την προσοχή σας στο καλό, θα είστε πιο ανθεκτικοί. Όταν ζείτε κάτι καλό, απολαύστε τη στιγμή και κρατήστε τη για να διατηρήσετε την ευτυχία ακόμη και σε δύσκολους καιρούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *