Τι είναι ευτυχία;

Φαίνεται περίεργη ερώτηση, αλλά είναι; Ξέρετε πώς να ορίσετε την ευτυχία; Πιστεύετε ότι η ευτυχία είναι το ίδιο πράγμα για εσάς και για τους άλλους; Υπάρχει νόημα σε όλα αυτά; Έχει σημασία για τη ζωή μας;

Στην πραγματικότητα, η ευτυχία έχει έναν αρκετά σημαντικό ρόλο στη ζωή μας και μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο που ζούμε τη ζωή μας.

Περισσότερο από μια απλή θετική διάθεση, η ευτυχία είναι μια κατάσταση ευημερίας, που περιλαμβάνει μια καλή ζωή, μια ζωή με αίσθηση νοήματος και βαθιάς ικανοποίησης.

Το να αισθάνεστε χαρούμενοι έχει και οφέλη για την υγεία σας. Έρευνες αναφέρουν ότι η ευτυχία μπορεί να βελτιώσει τη σωματική σας υγεία: τα συναισθήματα θετικότητας και ικανοποίησης φαίνεται να ωφελούν την καρδιαγγειακή υγεία, το ανοσοποιητικό σύστημα, τα επίπεδα φλεγμονής και την αρτηριακή πίεση, μεταξύ άλλων. Η ευτυχία έχει συνδεθεί ακόμη και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καθώς και με υψηλότερη ποιότητα ζωής και ευημερία.

Η κατάκτηση της ευτυχίας είναι μια παγκόσμια επιδίωξη. Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι οι άνθρωποι από κάθε γωνιά του κόσμου αξιολογούν την ευτυχία ως πιο σημαντική από άλλα επιθυμητά προσωπικά αποτελέσματα, όπως η απόκτηση πλούτου και η απόκτηση υλικών αγαθών.

Πώς να είστε ευτυχισμένοι

Η ευτυχία δεν είναι το αποτέλεσμα της μετάβασης από τη μια χαρά στην άλλη –οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι η επίτευξη της ευτυχίας συνήθως περιλαμβάνει περιόδους σημαντικής δυσφορίας. Οι συνθήκες ζωής, τα επιτεύγματα, η οικογενειακή κατάσταση, οι κοινωνικές σχέσεις, ακόμη και οι γείτονές σας, όλα επηρεάζουν το πόσο ευτυχισμένοι είστε. Ή μπορεί να είστε. Το ίδιο και ο ατομικός τρόπος σκέψης και έκφρασης των συναισθημάτων. Οι έρευνες καταλήγουν στο ότι μεγάλο μέρος της ευτυχίας βρίσκεται στον προσωπικό έλεγχο.

Η τακτική απόλαυση μικρών απολαύσεων, η απορρόφηση σε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, ο καθορισμός και η επίτευξη στόχων, η διατήρηση στενών κοινωνικών δεσμών και η εξεύρεση σκοπού πέρα από τον εαυτό σας, όλα αυτά αυξάνουν την ικανοποίηση από τη ζωή. Δεν είναι η ευτυχία αυτή καθαυτή που προάγει την ευημερία, το κλειδί είναι η πραγματική επιδίωξή της.

Χαρακτηριστικά ευτυχισμένων ανθρώπων

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι ζουν με σκοπό. Βρίσκουν χαρά στις μόνιμες σχέσεις, εργάζονται για την επίτευξη των στόχων τους και ζουν σύμφωνα με τις αξίες τους. Ο ευτυχισμένος άνθρωπος δεν είναι ερωτευμένος με τα υλικά αγαθά ή τις πολυτελείς διακοπές. Απολαμβάνει τις απλές χαρές της ζωής, όπως το να χαϊδεύει έναν σκύλο ή να απολαμβάνει ένα φλιτζάνι τσάι.

Γιούλη Μπούρα

Πηγή: https://www.psychologytoday.com/us/basics/happiness

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *