Ο Γιάννης Τσουμπρής είναι γονέας παιδιού με αυτισμό και προπονητής μπάσκετ. Μέσα από την προσωπική του εμπειρία εμπνεύστηκε και ίδρυσε το Τζάμπολ Αγάπης με στόχο τη δημιουργία μίας αθλητικής-μπασκετικής συντροφιάς,
για να κερδίσουν τα παιδιά που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα, τα ομορφότερα συναισθήματα. Να μοιραστούν στιγμές με παιδιά τυπικής ανάπτυξης κι επίσης γονείς με ΑμεΑ και χωρίς να γίνουν ΕΝΑ!
Το 2016 η Ειδική Καλαθοσφαιρική Αγωγή ξεκίνησε με στόχο τα παιδιά των Ειδικών Σχολείων να παίξουν μπάσκετ μαζί με παιδιά Ακαδημιών Καλαθοσφαίρισης. Το 2018 άρχισε η διδασκαλία του μπάσκετ σε Ειδικά Σχολεία της περιφέρειας Πειραιά. Το 2020 Τζάμπολ Αγάπης ξεκίνησε να ταξιδεύει σε πόλεις της Ελλάδας.
Αυτός ο αγώνας της συμπερίληψης και κοινωνικής ένταξης θα έπρεπε χρόνια τώρα να έχει κερδηθεί. Οι γονείς με ΑμεΑ όμως έχουν κουραστεί κάνοντας υπομονή και τώρα αρχίζουν και παίρνουν πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες όμορφες, δημιουργικές αλλά και αναγκαίες …
Η συνύπαρξη παιδιών με αναπηρία και χωρίς, μόνο θετικά μπορεί να προσφέρει και στις δύο πλευρές. Από τη μία τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης εξελίσσονται κοινωνικά, ωριμάζουν… και από την άλλη τα παιδιά με αναπηρία γεμίζουν με χαρά την αθώα ψυχή τους μέσω της κοινωνικοποίησης.
Το ίδιο θα παρατηρούσε κάποιος σε μία συνάντηση γονέων με και χωρίς ΑμεΑ. Πόσο ενδιαφέρουσα είναι η συνειδητοποίηση πως και οι δύο ομάδες γονέων μοιράζονται τα ίδια άγχη και έννοιες ως γονείς… σε διαφορετικό βαθμό δυσκολίας φυσικά!
Ψυχολογικά όμως βιώνουν κοινά συναισθήματα, θετικά και αρνητικά. Αυτό δηλαδή που γίνεται κατανοητό είναι πως όλοι οι πολίτες μαθαίνουμε ο ένας δίπλα στον άλλον κι όχι ”απέναντι”.
Και πως το χάσμα που πολλές φορές νομίζουμε πως υπάρχει δεν είναι αληθινό, αρκεί να κάνουμε το πρώτο βήμα της επαφής, να ανατρέψουμε τα λανθασμένα πρότυπα και ιδέες που έχουν εγκατασταθεί χωρίς ουσία και αποτέλεσμα.
Υπάρχουν κράτη-μέλη που από πολλές δεκαετίες πριν είχαν εφαρμόσει τη συνεκπαίδευση στη ζωή της χώρας τους και αναπόφευκτα η συμπερίληψη στον αθλητικό τομέα ήταν δεδομένη.
Στην Ελλάδα μας το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης έχει αρχίσει να εφαρμόζεται τις τελευταίες δύο δεκαετίες κι ακόμα δεν έχουμε φτάσει αποτελεσματικά στον τομέα της άθλησης. Χρειάζεται χρόνος. Όμως ο ρόλος, η συμμετοχή των ίδιων των γονέων είναι χρήσιμη και απαραίτητη. Γι΄αυτό πρέπει να καλωσορίζουμε με ζεστασιά και θετικότητα πρωτοβουλίες σαν αυτή του κυρίου Τσουμπρή διότι μας βοηθά να εξελισσόμαστε και σαν κοινωνία.
Ο ιδρυτής του Τζάμπολ Αγάπης τονίζει: “Οφείλω να κάνω την προσπάθειά μου μεγαλύτερη. Διότι δεν είμαι μόνος εγώ και το παιδί μου. Είναι και άλλα παιδιά, είναι και άλλοι γονείς. Παιδιά που έχουν το δικό τους διαφορετικό χαμόγελο. Έχουν την παιδική ευτυχία σε κάθε βιολογικό επίπεδο της ζωής τους. Είναι βλέπετε πάντα παιδιά. Ενώ μεγαλώνουν βιολογικά και αλλάζει το σώμα τους, η ψυχή τους παραμένει πάντα παιδική. Μία ψυχή αγγελική. Μπορεί να αγκαλιαστεί και να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια και να μεγαλώσει;“
Στεφανία Βενιέρη
Κοινωνιολόγος
Για περισσότερες πληροφορίες: www.tzampolagapis.gr