Πώς θα συνηθίσουν τα μικρά παιδιά τη μάσκα;

Μέσα στα νέα μέτρα που αφορούν στην έναρξη των σχολείων, προβλέπεται η χρήση της μάσκας

από το εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και από τους μαθητές όλων των τάξεων.

Κάτι τέτοιο για πολλούς φαντάζει δύσκολο έως αδύνατο, ειδικά όσον αφορά στους μαθητές νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του δημοτικού. Ωστόσο, πέρα από τη σύμπραξη των εκπαιδευτικών, που κρίνεται αναγκαία, μπορούν και οι γονείς να δείξουν στα παιδιά τη σημασία της μάσκας.

Αρχικά, τα παιδιά πρέπει να ξέρουν τι είναι αυτό που καλούνται να φορέσουν, γιατί τη φορούν και πώς λειτουργεί. Μιλήστε ανοιχτά στα παιδιά για τον ιό και κάντε τα να νιώσουν ήρωες, εξηγώντας τους πως θα σώσουν τον κόσμο αν τις φοράνε. Τα παιδιά αγαπούν να τα βλέπουμε ως μεγάλους και υπεύθυνους ανθρώπους, γι’ αυτό και θα ακούσουν πιο εύκολα ό,τι τους πούμε, αν τους εξηγήσουμε και συζητήσουμε μαζί τους.

Στη συνέχεια, καλό θα είναι να απαντήσουμε σε ερωτήσεις που μπορεί να έχουν με ειλικρίνεια, όσο απλοϊκές και αν μας ακούγονται. Επίσης, θα τα βοηθήσει πολύ αν κάνουμε αρκετή εξάσκηση, φορώντας τις μάσκες μαζί τους, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς, δημόσιους χώρους. Πρέπει να δοθεί έμφαση στο να μάθουν φορούν σωστά, δηλαδή καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα και χρησιμοποιώντας αντισηπτικό πριν και μετά την εφαρμογή της. Τα παιδιά είναι εξαιρετικοί παρατηρητές και ιδιαίτερα σε πράγματα που τους φαίνονται περίεργα και καινούργια! Αφήστε τα να σας μιμηθούν και δείξτε τους τη σωστή εφαρμογή της.

Ακόμη, τα παιδιά μαθαίνουν να εκτιμούν μια κατάσταση βλέποντας τις αντιδράσεις των ενηλίκων σε αυτές. Ας μην δείχνουμε μπροστά τους τη δυσαρέσκειά μας κάθε φορά που εφαρμόζουμε τη μάσκα , γιατί το παιδί, ιδιαίτερα των μικρών ηλικιών, θα το ερμηνεύσει ως κάτι άσχημο.

Στην προσπάθεια να μάθουν τη χρήση της μάσκας ως μέτρο προστασίας, καλό θα είναι να σημειώσουμε πόσο χρόνο άντεξαν να φορούν τη μάσκα την πρώτη φορά, πριν αρχίσουν να δείχνουν ενόχληση. Έτσι την επόμενη φορά θα αφαιρέσουμε τη μάσκα πριν ολοκληρωθεί το διάστημα, που είχαμε μετρήσει και θα τα επιβραβεύσουμε με κάτι που θα τα χαροποιήσει. Για παράδειγμα, αν την πρώτη φορά το παιδί αντέξει επτά λεπτά πριν αρχίσει να την τραβάει ,τότε τη δεύτερη φορά θα βγάλουμε τη μάσκα στα πέντε λεπτά και θα του δώσουμε την επιβράβευσή του. Ως αποτέλεσμα, θα έχουμε τη θετική συσχέτιση ανάμεσα στη μάσκα και στο όμορφο συναίσθημα από την επιβράβευση.

Είναι σημαντικό να αφαιρεθεί πριν αρχίσουν να ενοχλούνται από τη μάσκα, ώστε να μην το συνδέσουν με άσχημα συναισθήματα. Παράλληλα, στον χρόνο που φορούν τη μάσκα, μπορούμε να τα απασχολήσουμε παίζοντας παιχνίδια, βλέποντας την αγαπημένη τους παιδική σειρά ή παίζοντας το αγαπημένο τους ηλεκτρονικό παιχνίδι. Αυτό θα τα κάνει να ξεχαστούν και να την κρατήσουν περισσότερη ώρα συνδυάζοντας τη χρήση αυτής με κάτι διασκεδαστικό και ευχάριστο.

Οι καιροί μπορεί να είναι δύσκολοι και απαιτητικοί αλλά μέσα σε κάθε δυσκολία πρέπει να μάθουμε να εντοπίζουμε τα θετικά σημεία και να οδηγήσουμε και τους μικρούς μας φίλους προς αυτήν την κατεύθυνση. Τα παιδιά θα μάθουν εμπράκτως τον σεβασμό απέναντι στη ζωή τη δική μας αλλά και των άλλων, τη χαρά της προσφοράς και της αλληλεγγύης και τη σημασία του να βοηθάμε και να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον.

Μαρίλια Γιακουμή
Φιλόλογος, Ειδική παιδαγωγός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *