Σίσσυ Στρανομίτη

Η Σίσσυ σπούδασε νομικά, δημοσιογραφία και hotel management και μέσα απ’ την Delitopia, την εταιρία της, δημιουργεί εδώ και μια δεκαετία ιδιαίτερες γαστρονομικές εμπειρίες και projects θεματικού τουρισμού.

Έχοντας κληρονομήσει το μικρόβιο του χαρισματικού πατέρα της, που απλωνόταν παντού, δεν σταματάει να εκπαιδεύεται σε διάφορους τομείς. Μόλις πιστοποιήθηκε ως coach, γιατί θέλει να διευκολύνει τους ανθρώπους να ξεπερνούν τις περιοριστικές τους πεποιθήσεις, να αποκτούν επίγνωση και να ανοίγονται σε νέες εκδοχές και πιθανότητες. Να βρίσκουν λύσεις και να μη φοβούνται. Πιστεύει πολύ στο νέο κόσμο που έρχεται.

Ποια είναι η μεγάλη δύναμη του coaching;

Πιστεύω ότι το coaching είναι η καλύτερη “τεχνολογία” για τη δημιουργία αλλαγών σήμερα, επειδή διευρύνει τον τρόπο που οι άνθρωποι βλέπουν και σκέπτονται, έτσι ώστε να μπορούν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να πάνε προς τις επιθυμίες τους και να κρατήσουν τις υποσχέσεις, που κάποτε έδωσαν στους εαυτούς τους.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ coach-coachee; Τι προσφέρει ένας coach στον πελάτη του και τι ικανότητες χρειάζεται να έχει για να είναι αποτελεσματικός;

Ο coach συνδημιουργεί με τον πελάτη του, σε μια απολύτως ισότιμη συνεργασία μαζί του, γιατί ο coachee είναι ένας ευφυής, φυσιολογικός, δημιουργικός, επινοητικός και ολόκληρος άνθρωπος που απλώς δεν μπορεί να δει μέσα στην “ομίχλη” των θεμάτων του και χρειάζεται να συνειδητοποιήσει γιατί σκέφτεται, όπως σκέφτεται. Βλέποντας, με τη βοήθεια του coach, τις διαφορετικές πιθανότητες, ουσιαστικά ξεπερνάει τον εγκλωβισμό του, μετατοπίζεται και δεσμεύεται στην αλλαγή.

Τι κάνει δηλαδή ο coach;

Ο coach δεν τον βοηθάει να πάρει αποφάσεις ούτε του δίνει απαντήσεις. Το μόνο που κάνει είναι να τον διευκολύνει να αντιληφθεί γιατί δυσκολεύεται να πάρει αποφάσεις, να τον διευκολύνει να βρει τις απαντήσεις μέσα του.

Ο coach κάνει coaching στο πρόσωπο, όχι στο πρόβλημα.

Ο coach δεν ανοίγει ούτε δείχνει τον δρόμο, αλλά αποκαλύπτει με τις ερωτήσεις του τι εμποδίζει τον πελάτη του από το να ξέρει τι να κάνει. Δεν τον θεραπεύει, δεν τον διορθώνει γιατί ο πελάτης του δεν είναι “χαλασμένος” για να θέλει φτιάξιμο.

Ο coach έρχεται στη συνεδρία χωρίς καμιά προκατάληψη ή γνώση. Το μόνο που φέρνει μαζί του είναι περιέργεια και βαθιά παρουσία. Αυτή η ουσιαστική παρουσία είναι και η πιο σπουδαία του ικανότητα, το να αποδεχτεί πού είναι ο πελάτης του ακόμα κι αν εκείνος δεν ξέρει πού πάει. Και να τον κάνει να αισθανθεί άνετα με το ότι δεν ξέρει ποιος είναι ο στόχος του γιατί κι αυτό στόχος είναι!

Ένας καλός coach έχει ευθυγραμμισμένα το μυαλό, την καρδιά και το κουράγιο του. Δεν ακούει απλώς, αλλά “παίρνει” μέσα του την ιστορία του πελάτη του. “Πιάνει” τα συναισθήματα του πελάτη του και τα απελευθερώνει.

Τι είμαστε τελικά Σίσσυ;

Είμαστε οι ιστορίες μας. Ζούμε μέσα στο κουτί των ιστοριών μας και τις βγάζουμε για να συμπεριφερθούμε μ’ έναν συγκεκριμένο τρόπο. Στο μυαλό μας ανακατεύονται το “ποιος είμαι”, οι κανόνες, οι πεποιθήσεις μας, το “εγώ” και ο κόσμος. Δεν μαθαίνουμε απ’ τις εμπειρίες μας, αλλά από τις σκέψεις μας για τις εμπειρίες μας.

Είμαστε οι ιστορίες μας. Η κόλλα που τις συνδέει είναι οι πεποιθήσεις μας, που βασίζονται στο παρόν και οι υποθέσεις μας, που βασίζονται στο μέλλον. Αν δούμε την ιστορία μας, αν τη φωτίσουμε, τότε θα μπορέσουμε να δούμε και πέρα απ’ αυτή.

Ως coach ξέρω ότι οι πεποιθήσεις είναι πολύ σημαντικές. Γι’ αυτό αφήνω τον πελάτη μου να πει την ιστορία του. Εστιάζω στο πρόσωπο, σπάω το πλαίσιο της ιστορίας και ξανασυνδέω το ποιος νομίζει ότι είναι. Μόνο έτσι μπορεί να δει πόσο δημιουργικός είναι, να δει αλλιώς τον κόσμο.

Τα συναισθήματα του πελάτη είναι απλώς πληροφορίες. Δεν υποχωρούμε όταν συναντάμε τα συναισθήματά του, ξέρουμε τι πλούτος είναι. Κόκκινο λαμπάκι ότι κάτι ακόμα πρέπει να ειπωθεί.

Tι σημαίνει για σένα ευτυχία;

Η ευτυχία για μένα ζει στα μικρότερα των μικρών πραγμάτων, που τελικά είναι και τα μεγαλύτερα. Στο άθροισμα των πράξεών μας. Στην αγάπη που δίνουμε, στο αν ξέρουμε να φιλάμε καλά. Στο βλέμμα μας, στην αύρα του κορμιού μας, στα όσα δε λέγονται. Στα όσα δεν ξέρουμε. Στις θάλασσες, στις αυγές, στα κοχύλια και στις ανάσες που κρατάμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *