fbpx

Μαρίνα Παππά

Σε νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με την ενόργανη γυμναστική και πειραματίστηκε με τον κλασικό, τον σύγχρονο και τον ινδικό χορό. Το 2000 γνώρισε τη γιόγκα και

παρακολούθησε τα σεμινάρια αυτογνωσίας του Robert Natzemy (2005-2009), στα οποία διδάχθηκε μεθόδους ανακάλυψης της συναισθηματικής αρμονίας, ενώ ήρθε σε επαφή με το φιλοσοφικό κομμάτι της γιόγκα.  Το 2007 ολοκλήρωσε το πρώτο Yoga Teacher Training στο Yoga & Budo Center. Συνέχισε με πολυάριθμες εκπαιδεύσεις στη Nada Yoga με τον Mahatma, Αerial Yoga με τη Μαρία Μαγγανάρη και τον Γιάννη Καρβέλη, Anatomy, Biomechanics & Corrective Exercise με τον Naime Jezzeny, Pranayama of Hatha Yoga με τον Σπύρο Καπνιά και Abhaya Yoga 100h με τη Βιβή Λέτσου. Απόφοιτη του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, με θέμα «Ελληνικός Πολιτισμός», σήμερα εργάζεται ως graphic designer, δημιουργεί τα δικά της κοσμήματα και διδάσκει γιόγκα. Έχει εθελοντική προσφορά στη διδασκαλία της γιόγκα, στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και στο Μelissa Network.

Πώς το σώμα επανέρχεται με τη γιόγκα στο βέλτιστο επίπεδο υγείας, ισορροπίας και ευεξίας;

Είναι γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από μυοσκελετικά προβλήματα που προέρχονται από τραυματισμούς ή από χρόνιες μη ισορροπημένες στάσεις, και αυτό τους στερεί την αίσθηση της άνετης και ελεύθερης κίνησης, που όλοι έχουμε ανάγκη. 

Η πρακτική της γιόγκα μπορεί να βοηθήσει κάθε σώμα, ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, να αντιληφθεί τη λάθος στάση, αλλά και να διορθώσει και να επαναφέρει το σώμα στο Βέλτιστο Σχεδιάγραμμα*. Αυτό επιτυγχάνεται με την εφαρμογή των σωστών κανόνων ευθυγράμμισης, τον συγχρονισμό με την αναπνοή και την κίνηση με επίγνωση. 

Ωστόσο, το σώμα συνήθως αντιδράει «προστατευτικά» σε αυτήν τη νέα κατάσταση, καθώς για πολύ καιρό βρισκόταν σε λάθος θέση. Εκεί χρειάζεται θέληση και επιμονή από την πλευρά του μαθητή, ώστε να δώσει τη δυνατότητα στα αδύναμα σημεία του σώματος να δυναμώσουν και στα δύσκαμπτα να μαλακώσουν. 

Οι άσανες (στάσεις) τότε αρχίζουν να δρουν θεραπευτικά, καθώς σταθεροποιούν τις ευαίσθητες περιοχές, κάνοντας τους μυς να δουλεύουν στη σωστή σχέση μεταξύ τους. Με τη συχνή πρακτική μπορούμε να έρθουμε στη σωστή θέση και να δούμε το κέντρο μας να σταθεροποιείται, να βρούμε την ισορροπία μας. Η ελευθερία στην κίνηση έρχεται, καθώς το εύρος κίνησης διευρύνεται, η ενέργεια αρχίζει να ρέει χωρίς «μπλοκαρίσματα» και αισθανόμαστε υγεία και ευεξία.

*Βέλτιστο Σχεδιάγραμμα: ένα πρότυπο σχέδιο της δυνατότητας του σώματος για ιδανική ευθυγράμμιση.

Γιόγκα σημαίνει «ένωση» ή «αρμονία» και βασίζεται σε μια παράδοση 5.000 χρόνων. Ποια είναι τα σημαντικότερα οφέλη που μας προσφέρει η γιόγκα;

Η λέξη «γιόγκα» προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη yuj, που μεταφράζεται ως ένωση, σύνδεση. Τι ακριβώς όμως ενώνεται; Ποια είναι αυτή η ένωση για την οποία μιλάει αυτή η αρχαία κληρονομιά; 

Πρόκειται για την αρμονική συνύπαρξη-σύνδεση των επιπέδων της ύπαρξής μας. Ξεκινάμε με το φυσικό, υλικό επίπεδο, που είναι το σώμα μας, και προχωράμε να βιώσουμε και τα άλλα επίπεδα, το ενεργειακό, νοητικό, την ανώτερη ευφυΐα και το πνευματικό επίπεδο. 

Κάθε επίπεδο στο οποίο βρισκόμαστε μας υπενθυμίζει πως όλα μεταξύ τους αλληλεπιδρούν-συνδέονται και μια διαταραχή στο ένα επηρεάζει το άλλο. Σε όλη αυτή τη διαδρομή, η οποία αποτελεί άσκηση ζωής, ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας και πόσο όμορφη μπορεί να είναι η ζωή, καθώς όλα τα ερωτήματα βρίσκουν την απάντησή τους μέσα μας. 

Επομένως τα οφέλη είναι τόσα όσα ο καθένας είναι σε θέση και θέλει να επιτύχει. Ενδεικτικά, μπορώ να αναφέρω την αρμονία και ισορροπία στο φυσικό σώμα, τη χαλάρωση του νου και την απαλλαγή από το στρες, την αφύπνιση του εσωτερικού δυναμικού του ανθρώπου και, ακόμη περισσότερο, τη σύνδεση μεταξύ της ατομικής συνειδητότητας με τη δημιουργική δύναμη του σύμπαντος, την ανώτερη συνειδητότητα.

Πόσα είδη γιόγκα υπάρχουν;

Υπάρχουν πολλά είδη γιόγκα, από τα οποία μπορεί κανείς να επιλέξει, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του, αυτό που του ταιριάζει περισσότερο. Όλα όμως έχουν ως κύριο στόχο την αρμονία μεταξύ σώματος, νου και ψυχής. 

Σύμφωνα με τη Swami Sivamurti Saraswati, οι σοφοί και οι άνθρωποι που ταξινόμησαν τα συστήματα της γιόγκα τη χώρισαν σε 6 κύρια μονοπάτια, που είναι:

  • Η Χάθα γιόγκα, που είναι κατάλληλη για το άτομο που θέλει να διατηρήσει το σώμα του σε τέλεια υγεία. Αποτελείται από τεχνικές σωματικού καθαρισμού, μια τεχνική αναπνοής και μια μορφή διαλογισμού. 
  • Η Ράγια γιόγκα, γνωστή και ως το oκταπλό, βασιλικό μονοπάτι. Είναι το σύστημα που κληρονομήσαμε από τον Πατάντζαλι*, το οποίο αποτελείται από οκτώ στάδια, ένα από τα οποία είναι οι άσανες (σωματικές ασκήσεις) που είναι ευρέως γνωστές. Το σύστημα αυτό καλλιεργεί τη θέληση ώστε να μπορεί κανείς να πειθαρχήσει και να αποκτήσει τον έλεγχο του εαυτού.
  • Η Μπάκτι γιόγκα, η οποία είναι γενικά γνωστή σαν «η γιόγκα της αφοσίωσης», είναι το συναισθηματικό μονοπάτι προς την ένωση με τον Θεό, όποιος κι αν είναι αυτός. Χρησιμοποιεί την προσευχή, τους ψαλμούς, τις πνευματικές συζητήσεις.
  • H Kάρμα γιόγκα, που λέγεται αλλιώς και η γιόγκα της υπηρεσίας ή της εργασίας. Σε αυτό το μονοπάτι δρα κανείς χωρίς να εξαρτά την ευτυχία του από το αποτέλεσμα, στόχος του είναι να παρατηρήσει το «εγώ» του και να το περιορίσει. Η ευτυχία του εξαρτάται μόνο από τη γνώση ότι κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Σε αυτό το είδος γιόγκα δεν χρειάζεται να παρακολουθεί κανείς κάποια τάξη ή να ασκείται σε κάποια τεχνική.
  • Η Γκυάνα γιόγκα θεωρείται η γιόγκα που οδηγεί στη σοφία, κι αυτό γιατί απαιτεί έναν ορθολογικό νου, που χρησιμοποιεί την αυτοπαρατήρηση και τη λογική για να αναλύσει και να κατανοήσει την αλήθεια. Παρότι πρόκειται για ένα δύσκολο μονοπάτι, που λίγοι επιλέγουν, προσφέρει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τις διακυμάνσεις της ζωής με έναν καθαρό νου.
  • Η Μάντρα γιόγκα, η γιόγκα του ήχου, που είναι ουσιαστικά η μελέτη του ήχου στα πέντε επίπεδα της ύπαρξής μας.
  • Η Σουάρα γιόγκα, η οποία δίνει έμφαση στην ανάλυση της αναπνοής και τη σημασία των διαφορετικών πρανικών ρυθμών.

Πατάντζαλι κωδικοποίησε τη γιόγκα με τα γιόγκα-σούτρας,196 αφορισμούς, γύρω στο 300 π.Χ. και έγινε ευρέως γνωστός για το οκταπλό μονοπάτι-αστάγκα της γιόγκα.

Πώς βοηθά η γιόγκα τις εγκύους και τα παιδιά;

Η γιόγκα στις εγκύους μπορεί να έχει πολλές ωφέλειες. Η μέλλουσα μαμά βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη αλλαγή, τόσο σωματική όσο και συναισθηματική. Είναι πολύ διαφορετικό να ξέρεις πως ό,τι κάνεις, ό,τι σκέφτεσαι, ό,τι προσλαμβάνεις στον οργανισμό σου επηρεάζει όχι μόνο εσένα, αλλά κι έναν άλλον οργανισμό, που εξαρτάται από εσένα. 

Αυτό το υπέροχο δώρο που βιώνει κάθε γυναίκα μπορεί να γίνει πολύ πιο συνειδητό και απολαυστικό με την καθοδήγηση της γιόγκα. Η γιόγκα στην εγκυμοσύνη προετοιμάζει το σώμα για έναν φυσιολογικό τοκετό και μια πιο ομαλή αποκατάσταση. Βοηθάει τη μέλλουσα μητέρα να μάθει να συγκεντρώνεται στην αναπνοή της και να την καθοδηγεί. Ακόμη, οι προσαρμοσμένες asanas (στατικές ασκήσεις) ελαττώνουν τις συνηθισμένες ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης, όπως κράμπες, πόνους στη μέση, δύσπνοια, αϋπνία κ.ά. 

Τέλος, αναπτύσσεται καλύτερη επικοινωνία με τον εαυτό μας, κατανόηση του τι συμβαίνει μέσα μας, σωματικά και συναισθηματικά και κατ’ επέκταση καλύτερη επικοινωνία με το πλάσμα που θα φέρουμε στη ζωή. 

Και στις δύο μου εγκυμοσύνες βίωσα δύο υπέροχες εμπειρίες. Γέννησα την πρώτη φορά στο νερό και τη δεύτερη στο σπίτι με τη βοήθεια των μαιών της Ευτοκίας. Αυτό μου με βοήθησε σημαντικά ήταν η γνώση που είχα για το σώμα μου, και εννοώ την αίσθηση, τη δυνατότητα να το ακούς και να το καταλαβαίνεις. Τη δυνατότητα να δίνεις μια εντολή στο σώμα σου και εκείνο να ανταποκρίνεται άμεσα με εμπιστοσύνη. Αυτήν την εμπιστοσύνη τη χτίζεις με τη γιόγκα. Αυτήν την εμπιστοσύνη τη χτίζεις με την κάθε σου αναπνοή, τη ζωτική σου ενέργεια (πράνα), αυτή είναι η ενέργεια που σε κινεί και την κινείς. Αυτή είναι η ενέργεια που μας κάνει να βιώσουμε τη θεϊκή υπόστασή μας, τη δυνατότητά μας να δημιουργούμε. 

Μένοντας συνδεδεμένος και σε επικοινωνία με τον βαθύτερο εαυτό σου, κάθε εμπειρία είναι τόσο πλήρης, τόσο μοναδική και απολαυστική! 

Η παιδική γιόγκα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να γνωρίσουν το σώμα τους. Να διορθώσουν τη στάση τους, να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους και να αναπτύξουν πνεύμα συνεργασίας. Γίνεται με τρόπο που είναι περισσότερο ψυχαγωγικός, καθώς τα παιδιά δεν μπορούν να μείνουν για πολλή ώρα σε ένα σημείο. Το μυαλό τους τρέχει, αλλά και το σώμα τους κινείται συνέχεια. Γι’ αυτό και περιλαμβάνει παιχνίδι, παράλληλα με συνειδητές σωματικές και αναπνευστικές ασκήσεις. 

Η παιδική γιόγκα μπορεί να βοηθήσει σε διάφορες περιπτώσεις, όπως οι μαθησιακές δυσκολίες, οι διαταραχές ύπνου ή λόγου, ακόμα και παιδιά που ταλαιπωρούνται από άσθμα και πονοκεφάλους.

Τι σημαίνει ευτυχία για εσάς; Είναι δύσκολος ο δρόμος προς την ευτυχία;

Ευτυχία για μένα είναι να ζω στο παρόν. Να νιώθω την πληρότητα που σου προσφέρει το «τώρα» χωρίς να αγωνιώ για το μέλλον και χωρίς να εμμένω στο παρελθόν. Ο δρόμος προς την ευτυχία δεν είναι ούτε δύσκολος, ούτε εύκολος. Είναι προσβάσιμος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *