Ψυχολόγος ενηλίκων/εφήβων και ψυχολόγος επιχειρήσεων από το Τμήμα Ψυχολογίας του Deree με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συμβουλευτική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο LaSalle
της Φιλαδέλφειας. Από το 2011 διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στη Γλυφάδα. Έχει συμμετάσχει σε πολλά συμβουλευτικά έργα που παρέχουν μια σειρά υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού και ψυχολογικής υποστήριξης, με στόχο να προωθήσει την οργανωτική ευημερία των εργαζομένων, δημιουργώντας πιο υγιή και παραγωγικά περιβάλλοντα εργασίας. Συνεργάζεται με τηλεοπτικές εκπομπές, εφημερίδες, περιοδικά και ιστότοπους, παρουσιάζοντας πληροφορίες για θέματα ψυχολογίας. Αφοσιωμένη στην παροχή υπηρεσιών στην κοινωνία, έχει προσφερθεί εθελοντικά στο Κέντρο Ημέρας του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (EPIPSI). Εργάστηκε, επίσης, εθελοντικά στο Ειδικό Κέντρο Ιατρικής Εφηβείας (ΕΚΕΙ) του Παιδικού Νοσοκομείου «Αγία Σοφία».
Πότε πρέπει κάποιος να απευθυνθεί σε έναν ψυχολόγο;
Επικαλείσαι τη συνδρομή ενός ψυχολόγου όταν νιώσεις ότι έχεις την ανάγκη να συζητήσεις κάποιο θέμα που σε απασχολεί που νιώθεις ότι εμποδίζει την εξέλιξη και στην πορεία της ζωής. Μπορεί να αφορά τον ίδιο, την οικογένεια, τις σχέσεις με αλλά άτομα, θέματα εργασίας, διάφορες διαταραχές και άλλα πολλά. Επίσης, η ψυχοθεραπεία στοχεύει στη βελτίωση της ζωής ενός ατόμου, μαθαίνοντας το άτομο να διατηρεί μια πιο θετική, ανθεκτική και ισορροπημένη ποιότητα ζωής στο σύνολό της.
Ποια στοιχεία είναι απαραίτητα για να έχουμε ψυχική υγεία;
Η ψυχική υγεία αποτελείται από διάφορα χαρακτηριστικά και η προσέγγισή της είναι ολιστική. Χρειάζεται μια σωστή ισορροπία σε όλα, όπως έλεγαν οι αρχαίοι «παν μέτρον άριστον». Πάνω απ’ όλα όμως, πρέπει να είμαστε καλά με τον εαυτό μας, έτσι ώστε να επηρεάζονται θετικά και όλοι οι υπόλοιποι τομείς της ζωής μας. Αγαπάμε τον εαυτό μας, τον φροντίζουμε ψυχικά και σωματικά και τον εξελίσσουμε.
Πώς βλέπετε τη σχέση θεραπευόμενου-θεραπευτή;
Η σχέση αυτή στοχεύει στη βελτίωση του θεραπευομένου. Για να φτάσουμε εκεί πρέπει πρώτα να αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης, ειλικρίνειας, εχεμύθειας και ασφάλειας, οπότε δίνεται όσος χρόνος χρειάζεται για να νιώσει οικειότητα ο θεραπευόμενος χωρίς καμία πίεση. Είναι μια σχέση χωρίς προκαταλήψεις και κριτική. Ο θεραπευτής έχει ως κατεύθυνση πάντα την επιστήμη της ψυχολογίας σε συνδυασμό με την προσωπικότητά του. Δημιουργείται μια ξεχωριστή σχέση από άλλου είδους σχέσεις, πάμε μαζί βήμα βήμα σε ένα ταξίδι βελτίωσης, όπου βιώνονται και από τους δυο διάφορα συναισθήματα χαράς και λύπης.
Πώς αντιμετωπίζουν συνήθως οι γονείς τον ερχομό του παιδιού στην οικογένεια και πώς θα έπρεπε να τον αντιμετωπίζουν;
Ο ερχομός ενός παιδιού είναι ένα από τα πιο ευχάριστα γεγονότα στη ζωή ενός ζευγαριού που το επιθυμεί. Υπάρχει αγάπη, ενθουσιασμός και ευτυχία. Παρ’ όλα αυτά, δεν λείπουν και συναισθήματα φόβου, αβεβαιότητας και η έννοια του «να πάνε όλα καλά» κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και μετέπειτα.
Η έννοια, αν ρωτήσουμε έμπειρους γονείς, θα μας πουν ότι δεν τελειώνει ποτέ. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, αρκεί να το διαχειρίζονται σωστά. Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να βιώνει τον ερχομό ενός παιδιού διαφορετικά. Άλλοι το επιδιώκουν, άλλοι τους έτυχε και άλλοι ίσως να πιέστηκαν, αφού το θέμα αυτό, ειδικά στη χώρα μας, πρωταγωνιστεί, «άντε να κανείς κάνα παιδάκι», όπως συχνά ακούγεται.
Όπως και να ’χει, είναι ένα πολύ προσωπικό θέμα και αφορά το ζευγάρι μόνο. Ο καθένας βιώνει τον ερχομό ενός παιδιού με τον δικό του τρόπο. Επίσης, παίζει ρόλο και αν είναι το πρώτο, το δεύτερο ή το τρίτο. Το πιο σύνηθες είναι η υπέρτατη αγάπη και χαρά της ύπαρξης ενός παιδιού, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι έτσι για όλους αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Υπάρχουν πάντα και οι εξαιρέσεις του κανόνα.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ένα ζευγάρι είναι ότι ο ερχομός ενός παιδιού, πέρα από την ευτυχία, φέρνει και αλλαγές στη ζωή. Δεν θα πούμε αν είναι θετικές ή αρνητικές, γιατί πάλι αυτό είναι υποκειμενικό. Είναι απλά αλλαγές που καλό θα ήταν να είναι ενήμεροι για αυτές ώστε να μην έρθουν ξαφνικά. Η ενημέρωση είναι πάντα σημαντική και βοηθάει. Ο ψυχολόγος παίζει καθοριστικό ρόλο στη βοήθεια της οικογένειας.
Πώς θα έπρεπε να «εκπαιδευτεί» ο γονιός για να μεγαλώσει σωστά τα παιδιά του;
Είναι ευχάριστο που στις μέρες μας, πλέον, υπάρχει πολύ μεγάλη πληροφόρηση σχετικά με το πώς πρέπει να μεγαλώνει ένα παιδί και πώς μπορούν οι γονείς να είναι καλύτεροι. Υπάρχουν πολλά sites στο Διαδίκτυο, ερωτήσεις που απαντούν οι ειδικοί, συνεχής ενημέρωση σε άρθρα και εκπομπές, αλλά και ειδικά προγράμματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης γονέων. Επίσης, ένα από τα πιο συνηθισμένα θέματα που συζητιούνται με έναν ψυχολόγο είναι και αυτό. Προτείνω σε γονείς οποιαδήποτε στιγμή, αλλά κυρίως στην αρχή και λίγο πριν την εφηβεία, να ενημερώνονται και να εκπαιδεύονται έτσι ώστε να νιώθουν πιο σίγουροι και να αποφεύγουν κάποια λάθη στο μεγάλωμα ενός παιδιού. Άλλωστε, ο τρόπος που μεγαλώνει ένα παιδί από το σπίτι του συμβάλλει και στην ανάπτυξή του. Προσωπικά, θεωρώ πολύ σημαντικό στις μέρες μας να ενημερώνονται οι γονείς για την ανάπτυξη του παιδιού τους αλλά και τη βελτίωση της οικογένειας.
Πόσο σημαντικό είναι για μια εταιρεία να έχει έναν σύμβουλο ανθρώπινου δυναμικού; Τι περιλαμβάνουν οι αρμοδιότητές του;
Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας σύμβουλος ανθρώπινου δυναμικού που να έχει γνώσεις εργασιακής ψυχολογίας. Στόχος είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της εργασιακής ικανοποίησης των υπαλλήλων μιας εταιρείας ή ενός οργανισμού. Αυτό έχει θετικά οφέλη τόσο για την επιχείρηση όσο και για τον εργαζόμενο. Μερικές αρμοδιότητες αφορούν την εύρεση, διαχείριση, εκπαίδευση, ενδυνάμωση και εξέλιξη του προσωπικού. Δίνεται επιπλέον έμφαση στο wellbeing των εργαζομένων, αυξάνοντας έτσι την παραγωγικότητα και την εργασιακή εμπειρία, δημιουργώντας μια κουλτούρα εργασίας.
Τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα, είναι ενθαρρυντικό που όλο και πιο πολλές εταιρείες στρέφονται προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς σε πολλές χώρες στο εξωτερικό εφαρμόζεται ήδη.
Τι σημαίνει για εσάς ευτυχία;
Η ευτυχία, αρχικά, πηγάζει από μέσα μας. Εμείς τη δημιουργούμε και ό,τι είναι έξω από εμάς απλά έρχεται για να τη συμπληρώσει. Ευτυχία για μένα προσωπικά είναι να μπορεί κανείς να νιώθει ελεύθερος, να ζει τη ζωή που επιθυμεί και να υλοποιεί τα όνειρά του. Να εξελίσσεται και να δουλεύει με τον εαυτό του. Ευτυχία είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς και σε γεμίζει και όχι να ακολουθείς αυτό που μπορεί να επιβάλλουν οι άλλοι για σένα.
Είμαστε όλοι μοναδικοί. Η καταπίεση καταστρέφει την ψυχή και το σώμα θα αντιδράσει κάποια στιγμή. Ευτυχία είναι να είσαι με τους ανθρώπους που σου ταιριάζουν, που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα και δεν είναι τοξικοί για τη ζωή σου. Να φροντίζεις την πνευματική, ψυχική και σωματική σου υγεία. Να ζεις το τώρα όσο γίνεται! Όχι το χτες, ούτε το αύριο. Αυτό θα σε οδηγήσει σε μια καλύτερη, πιο θετική και ευτυχισμένη ζωή.