Κλαίρη Βενετσανάκου

«Απολαμβάνω να υποκινώ τους ανθρώπους να ανακαλύπτουν τις δυνατότητες που έχουν και να αναπτύσσονται στη ζωή τους σε όποια επίπεδα επιθυμούν.

Αυτή η αγάπη μου για τον άνθρωπο με ώθησε να ακολουθήσω την επιστήμη της Ψυχολογίας. Είμαι Οργανωτική Ψυχολόγος, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαιδεύτρια Υπαίθριων Δραστηριοτήτων και Coach. Εμπνέομαι και είναι στάση ζωής να δημιουργώ και να συμμετέχω σε δράσεις συνεισφοράς και αγάπης με ουσιαστικό και θετικό αντίκτυπο στους συνανθρώπους μας, την κοινωνία και την ανθρωπότητα.

“Future depends on what we do in the Present” – Mahatma Gandhi

Πότε πρέπει κάποιος να απευθυνθεί σε έναν coach;

Δεν θα έλεγα ότι χρειάζεται να υπάρχει ένα «πρέπει». Για εμένα κάθε άνθρωπος χρειάζεται να έχει έναν coach, γιατί σε βοηθά να δεις πιο ξεκάθαρα και στοχευμένα τι θέλεις να επιτύχεις, να κάνεις τις αλλαγές και να πάρεις τις αποφάσεις που επιθυμείς για να βελτιώνεις τη ζωή σου, κάθε φορά, προς την κατεύθυνση που επιθυμείς. Επίσης, σε ενδυναμώνει και σε κινητοποιεί να ζεις μια ζωή με νόημα, στο «τώρα», και να γίνεις ο/η πρωταγωνιστής/τρια της ζωής σου. 

Το coaching δεν είναι ψυχοθεραπεία ή ψυχολογική συνεδρία, δεν είναι συμβουλευτική, δεν είναι εκπαίδευση, δεν δίνει λύσεις στον πελάτη. Δεν αναφέρεται σε παθολογίες, δεν εστιάζει στο παρελθόν, ούτε στην αναζήτηση των αιτιών. Στοχεύει στην παρούσα στιγμή, στο «τώρα» δηλαδή. 
Τι είναι αυτό που μπορεί ή επιθυμεί να κάνει ο πελάτης για να δημιουργήσει τις ευοίωνες συνθήκες στο «τώρα» που ζει, να σχεδιάζει το παρόν, να κάνει πλάνο δράσης, να επιτύχει τους στόχους που επιθυμεί, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Και αυτό το κάνει μέσα από συγκεκριμένη μεθοδολογία που ακολουθεί ο coach: στηρίζεται, κατά βάση, σε ερωτήσεις που θέτει στον πελάτη για να μπορέσει ο/η ίδιος/α να ανακαλύψει τα «θέλω» και τις ανάγκες του/της και να κινητοποιηθεί προς την κατεύθυνση της αλλαγής. 

Οποιαδήποτε στιγμή νιώθει κάποιος ότι θέλει να πάρει μια απόφαση ή νιώθει μπερδεμένος ή δεν «βλέπει» καθαρά τις διάφορες επιλογές ή γενικότερα θέλει να δημιουργήσει μια αλλαγή, μπορεί να απευθυνθεί σε έναν εξειδικευμένο, πιστοποιημένο και επαγγελματία coach. 

Ποια στοιχεία είναι απαραίτητα για να έχουμε ψυχική υγεία;

Ο όρος «ψυχική υγεία» είναι πολυδιάστατος και περικλείει πληθώρα παραγόντων, κοινωνικών, οικονομικών, βιολογικών, νοητικών, συμπεριφορικών, περιβαλλοντικών και συναισθηματικών, οι οποίοι επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία, την καθημερινότητά μας και την ευημερία μας. Ιδιαίτερα με τη συνθήκη του Covid-19 που βιώσαμε και βιώνουμε όλοι μας, σε παγκόσμιο επίπεδο, κλονίζονται πολλές πτυχές, υπάρχουν ανησυχίες, αλλά και διαπιστώσεις ότι πρέπει να υποστηρίξουμε τους συνανθρώπους μας, καθώς συνθήκες άγχους, αγωνίας, ανασφάλειας, φόβοι κ.ά. επιδρούν στην ψυχική μας υγεία, με αποτέλεσμα να μας περιορίζουν και να μη μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε εύρυθμα την καθημερινότητα και τη ζωή μας. 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η ψυχική υγεία είναι το σημαντικότερο και πιο ουσιαστικό στοιχείο για την υγεία. Η ψυχική υγεία είναι ο βαθμός της ευεξίας (wellbeing), όπου το κάθε άτομο αναγνωρίζει τις ικανότητές του, μπορεί να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί τα φυσιολογικά επίπεδα στρες, μπορεί να εργαστεί αποδοτικά και επιπλέον μπορεί να συνεισφέρει στην κοινότητα και στην κοινωνία. 

Μέσα από αυτό το πρίσμα και τη διάσταση που δίνει ο Π.Ο.Υ., θέλω να ρωτήσω: ποιο είναι το νόημα της ζωής; Για εμένα, το νόημα της ζωής είναι να ζούμε και να είμαστε ευτυχισμένοι, ανεξάρτητα από τις όποιες δυσκολίες ή συνθήκες. Να μπορούμε, δηλαδή, να δημουργούμε τις συνθήκες να απολαμβάνουμε τη ζωή, την καθημερινότητα, τους συνανθρώπους, τους αγαπημένους μας, την εργασία, τον ελεύθερο χρόνο και ό,τι άλλο επιθυμεί κανείς και συμπληρώνει τη ζωή. 

Ο άνθρωπος έχει πάρα πολλές δυνατότητες και εσωτερικές δυνάμεις, όπως τις αποκαλώ, με τις οποίες –αν τις βγάλουμε στην επιφάνεια και πιστέψουμε στον εαυτό μας– μπορούμε πραγματικά να δημιουργήσουμε και να αλλάξουμε τη ζωή μας προς τις κατευθύνσεις που επιθυμούμε.
Δημιουργεί μια νοοτροπία που εστιάζει όχι στον πόνο και στο τι δεν μπορώ να κάνω, αλλά και στην εμπράγματη αποδοχή των καταστάσεων και κυρίως στον τρόπο, τι μπορώ να κάνω ώστε να ξεπεράσω αυτή τη συνθήκη. Αυτή η μετατόπιση είναι σημαντική, γιατί εμφανίζει ότι οι άνθρωποι έχουν επιλογές. Για εμένα αυτό είναι ουσιαστικό. Έχω επιλογές σημαίνει μπορώ να επιλέξω, αρκεί να ρωτήσω τον εαυτό μου με σωστό και ενδυναμωτικό τρόπο. 

Η στάση «δεν μπορώ» ή «δεν γίνεται» οδηγεί σε παθητικότητα, αδράνεια. Η στάση «έχω δυνατότητες και επιλογές» οδηγεί σε αναζήτηση, σε δράση, κι αυτό για εμένα είναι σημαντικό, γιατί δημιουργεί μια νοοτροπία ανάπτυξης και αλλαγής. 

Τι μπορούμε να κάνουμε; Να εστιάζουμε στις δυνατότητες που μπορούν να προκύπτουν από τις συνθήκες, να βλέπουμε τις δυσκολίες ως ευκαιρίες, να μαθαίνουμε και να εξελισσόμαστε μέσα από αυτές. Να διατηρούμε θετικές και υγιεινές συνήθειες, να τρεφόμαστε σωστά και υγιεινά, να αθλούμαστε (αρκεί και το περπάτημα αρκετές φορές), γιατί η άσκηση βοηθά στην εκτόνωση, αλλά και μας γεμίζει ενέργεια και δύναμη. 

Να κάνουμε κάποιες παύσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, έστω για λίγα λεπτά, να πάρουμε μερικές βαθειές αναπνοές, να παρατηρήσουμε αυτό που συμβαίνει μέσα μας και γύρω μας. Να μιλήσουμε με αγαπημένα πρόσωπα ή φίλους και να μιλήσουμε πραγματικά, να κάνουμε διάλογο και να ακούσουμε με πρόθεση να ακούσουμε. Να φροντίζουμε την εμφάνισή μας και το περιβάλλον μας. 

Όλες οι αλλαγές ξεκινούν από εμάς τους ίδιους. Και βέβαια ο καθένας και η καθεμία είμαι σίγουρη ότι μπορεί να ανακαλύψει και άλλους τρόπους που χρειάζεται να ενεργοποιήσει στη συμπεριφορά του που θα τον κάνει να ζει με αρμονία, ισορροπία και αγάπη.

Πώς βλέπετε τη σχέση coach-coachee;

Η σχέση μεταξύ coach και coachee είναι μια σχέση συν-δημιουργίας. Ο coach αφήνει χώρο στον πελάτη του, χτίζει μια σχέση εμπιστοσύνης και οικειότητας, ενθαρρύνει, είναι παρών (ή παρούσα) στον πελάτη, ακολουθεί συγκεκριμένη μεθοδολογία, που επιτρέπει στον πελάτη να ανακαλύπτει, να διερευνά, να αναζητά μέσα από ερωτήσεις, να δημιουργεί πλάνο δράσης, να συνειδητοποιεί και να διαχειρίζεται την πρόοδό του/της. Είναι μια δυναμική σχέση, όπου ο coachee έχει μεγαλύτερη σημασία στη σχέση και μέσα από αυτή ενδυναμώνεται, κινητοποιείται και οδηγείται σε αλλαγές, σε ενέργειες ή σε νέες σκέψεις και προοπτικές. 

Είναι επίσης μια σχέση που διέπεται από γραπτή συνεργασία, καθώς και από οδηγίες επαγγελματικής συμπεριφοράς που ακολουθεί ο coach. Είναι σημαντικό ο/η coach να είναι πιστοποιημένος/η από έγκυρους οργανισμούς και διαπιστευμένος/η από οργανισμούς που διασφαλίζουν υψηλά ηθικά και επαγγελματικά πρότυπα του επαγγέλματος του coach.

Τι σημαίνει για εσάς ευτυχία;

Ευτυχία για εμένα είναι η κάθε μέρα. Να ξυπνάω κάθε πρωί και να ευχαριστώ για το δώρο της ζωής! Να ξεδιπλώνεται μια νέα ημέρα, όπου μπορώ να απολαύσω, να δημιουργήσω πολλές ωραίες στιγμές επαγγελματικές και/ή προσωπικές. Ακούγεται ρομαντικό, αλλά θεωρούμε δεδομένη τη ζωή, χανόμαστε μέσα στην πολυπλοκότητα της ζωής που εμείς δημιουργούμε, αφήνουμε τα λιγότερο σημαντικά να κυριεύουν τη ζωή μας, αγχωνόμαστε, απολαμβάνουμε λίγο, επικοινωνούμε με τη λογική να συγκρουστούμε, αφιερώνουμε λίγο χρόνο στα σημαντικά και περισσότερο στα ασήμαντα, και πολλά άλλα. 

Έζησα στιγμές που είχα παρασυρθεί από τις απαιτήσεις, τις υποχρεώσεις και τον «αυτόματο πιλότο» της σκέψης και δράσης, ώσπου ένα προσωπικό συμβάν με έκανε να αναρωτηθώ για τα σημαντικά της ζωής. 

Το σημαντικό της ζωής για εμένα είναι να μπορώ να «ζω» με αγάπη και νόημα για εμένα, τους άλλους και το περιβάλλον μέσα στο οποίο υπάρχω και αλληλεπιδρώ. Είναι, επίσης, ευτυχία να μπορώ μέσα από την ιδιότητά μου να βλέπω τους ανθρώπους να προοδεύουν, να εμπιστεύονται τον εαυτό τους και να ζουν τη δική τους με νόημα ζωή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *