Θεοδώρα Αναστασίου

Ψυχολόγος (BSc, MSc), απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στη Γνωσιακή Συμπεριφορική

Ψυχοθεραπεία (CBT) στην Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών και μέλος της European Association for Behavioural and Cognitive Therapies. Εργάζεται ως ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια από το 2008 σε διάφορες δομές με παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας τραύματος του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς και δραστηριοποιείται ερευνητικά στον τομέα του ψυχικού τραύματος στα παιδιά και τους εφήβους γενικά, αλλά και ειδικά στους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες.

Πότε πρέπει κάποιος να απευθυνθεί σε έναν ψυχολόγο;

Όλοι, σε κάποια φάση της ζωής μας, ενδέχεται να χρειαστούμε τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας, για πολλούς λόγους. Το καθοριστικό στοιχείο που συνήθως κινητοποιεί κάποιον είναι η δυσλειτουργία που εμφανίζει σε διάφορους τομείς της καθημερινότητάς του (επαγγελματικό, οικογενειακό, προσωπικό, συναισθηματικό, κοινωνικό κ.ά.). Κάποιος, λοιπόν, καλό θα είναι να επισκεφθεί έναν ψυχολόγο όταν εμφανίζει μια προσωπική δυσκολία ή ένα σύμπτωμα (π.χ. φοβίες, κρίση πανικού κ.ά.) που επιμένει –παρά τις προσπάθειές του να το διαχειριστεί– και επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητά του. Σε κάθε περίπτωση, όμως, κάποιος μπορεί να απευθυνθεί στον ειδικό για να διερευνήσει πτυχές του εαυτού του και να τον «γνωρίσει» καλύτερα, ώστε να συνειδητοποιήσει γιατί είναι αυτός που είναι και να αλλάξει όσα τον δυσκολεύουν.

Ποια στοιχεία είναι απαραίτητα για να έχουμε ψυχική υγεία;

Ψυχική υγεία έχουμε εν απουσία οποιουδήποτε συμπτώματος δυσχεραίνει την καθημερινότητά μας. Η ψυχική μας υγεία όμως δεν συμβαδίζει απαραίτητα με τις επικρατούσες συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος. Έτσι, δεν είμαστε ψυχικά υγιείς μόνο όταν στη ζωή μας βαίνουν όλα καλώς, αλλά όταν υπάρχει ισορροπία μέσα μας, αποδοχή της πραγματικότητας και η αναγνώριση ότι κάθε φορά κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.

Πώς βλέπετε τη σχέση θεραπευόμενου-θεραπευτή;

Η σχέση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου είναι το Α και το Ω, ώστε να υπάρξει ένα θετικό θεραπευτικό αποτέλεσμα, οποιαδήποτε ψυχοθεραπευτική προσέγγιση κι αν ακολουθεί κανείς. Χωρίς την εγκαθίδρυση αυτής της σχέσης, καμία τεχνική δεν μπορεί να ευδοκιμήσει. Είναι η βάση της ανάπτυξης εμπιστοσύνης και ασφάλειας ώστε ο θεραπευόμενος να δεσμευτεί στη θεραπευτική διαδικασία και να συνεργαστεί με τρόπο που θα επιτρέψει μια θετική έκβαση.

Τι σημαίνει για εσάς ευτυχία;

Ευτυχία για εμένα είναι όταν η ζωή μου κινείται προς τα εκεί που επιθυμώ, όταν αποδέχομαι την πραγματικότητα και προσαρμόζομαι σε αυτήν, αν δεν μπορώ να κάνω κάτι για να την αλλάξω, και όταν αναγνωρίζω στον εαυτό μου ότι κάθε φορά κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Η ευτυχία μπορεί να είναι ως και επιλογή, εξαρτώμενη από τον τρόπο που βλέπω τα πράγματα και όχι κάτι που απλά συμβαίνει (δεν μιλάμε για την περίπτωση ψυχικά πασχόντων από καταστάσεις όπως κλινική κατάθλιψη).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *