fbpx

Πώς θα αποφύγει η ομάδα σας το burnout

Βρισκόμαστε σε μια εποχή στην οποία η ταχύτητα έχει τεράστια σημασία στους επιχειρηματικούς κλάδους: πρέπει να είσαι μπροστά από όλους και να παραμείνεις μπροστά από όλους. Πολλοί μάλιστα ενσωματώνουν αυτή τη συμπεριφορά και στο λεξιλόγιό τους και «τρέχουν να προλάβουν», «θέλουν να μείνουν μπροστά» κτλ.

Από το «εγώ» στο «εμείς»

Για να μπορέσετε να πετύχετε την ενδυνάμωση της ομάδας σας χωρίς να υπάρξει burnout, η καλύτερη μέθοδος είναι να ακολουθήσετε το «εμείς». Βγάλτε την ατομική σας απόδοση και ενέργεια και επικεντρωθείτε στην αλληλεπίδραση με τα άτομα γύρω σας.

Σημαντικό είναι να αφήσετε στην άκρη τη δική σας ανάπτυξη, τις δικές σας ανάγκες και αποδόσεις και να επικεντρωθείτε σε εκείνες των άλλων ανθρώπων.

Αντί να τρέχει πιο γρήγορα, ο Νικ πρέπει να κάνει διαφορετικές κινήσεις εντελώς. Πρώτον, πρέπει να αφήσει την εμμονή του με τη δική του ανάπτυξη, τις δικές του ανάγκες, τη δική του απόδοση και τον δικό του ρυθμό. Δεύτερον, πρέπει να αρχίσει να εμμένει για άλλους ανθρώπους.

 Μπορεί να ακουστεί παράλογο, όμως μια νέα καμπύλη ανάπτυξης ξεκινά όταν αντιληφθούμε πως πρέπει να επιβραδύνουμε και να αφήσουμε μερικά ζητήματα που αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη: δύναμη, γόητρο, ευθύνη, αναγνώριση κτλ.

Στην πορεία της καριέρας μας τείνουμε να έχουμε μια βαθιά εγωκεντρική, ακόμη και ναρκισσιστική, οπτική. Για να προχωρήσετε στην καριέρα σας και να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε περισσότερες προκλήσεις, πρέπει να μετατρέψετε αυτήν την οπτική σε ανθρωποκεντρική και κυρίως σε συνεργατική-συναδελφική.

Αυτή η οπτική απαιτεί να ξεχάσετε τον εαυτό σας στιγμιαία και να εστιάσετε στο «εμείς». Αυτή η αλλαγή περιλαμβάνει μια κατανόηση του ότι έχετε ήδη αποδείξει τον εαυτό σας. Το θέμα σε αυτό το στάδιο είναι να βοηθήσετε όσους βρίσκονται γύρω σας να αποδώσουν τα μέγιστα. Παράλληλα, θα μεταβείτε από το στάδιο της «αρπαγής του εδάφους» σε εκείνο της «απελευθέρωσης της διοίκησης και του ελέγχου».

Κάτι πέρα από την ομαδική εργασία

Εδώ είναι πολύ σημαντικό να βοηθάμε την ομάδα μας να παίρνει πρωτοβουλίες, να τους δίνουμε μια κατεύθυνση για να μπορούν να λειτουργήσουν κτλ.

Πώς μπορείτε να είστε ενεργητικοί για την ομάδα σας; Αυτό μπορείτε να το πετύχετε με την καθοδήγηση σε θετικά παραδείγματα και τη σωστή διαχείριση του φόρτου εργασίας. Οργανώστε το work flow με τέτοιο τρόπο ώστε να μη δημιουργεί υπερβολική πίεση στους εργαζομένους. Διατηρήστε το “Code Red” για τις επείγουσες καταστάσεις και εκείνες που χρειάζονται άμεση διεκπεραίωση.

Τα άτομα που δίνουν ώθηση και ενεργοποιούν τους υπόλοιπους μπορούν να βοηθήσουν εξαιρετικά μια ομάδα και να τη βοηθήσουν να προχωρήσει μπροστά. Αυτές οι συμπεριφορές προβάλλουν ανιδιοτέλεια, γενναιοδωρία και επαινούν πέρα από την πρόοδο και την προσωπικότητα του ατόμου.

Όπως υποστηρίζει και ο Ron Heifetz, οι πραγματικοί ηγέτες συνειδητοποιούν ότι πρέπει να «επιστρέψουν στο έργο» και όχι να είναι οι ήρωες που σαρώνουν και επιλύουν τα προβλήματα. Μπορούμε να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει και τι πρέπει να αλλάξει όταν κάνουμε ένα βήμα πίσω και δούμε πως λειτουργεί η ομάδα χωρίς εμάς.

Η βιώσιμη ταχύτητα μιας ομάδας απαιτεί μια στροφή προς μια πιο συλλογική δημιουργία: συγκεντρωνόμαστε συχνά, εμπλεκόμαστε όλοι μαζί σε ανοικτά ζητήματα και προσκαλούμε και άλλους να συμβάλουν στις σκέψεις και τις αποφάσεις μας. Αυτό ξεπερνά ακόμη και την ομαδική εργασία και εντάσσεται στα πλαίσια μιας συλλογικότητας.

Δοκιμάστε, για παράδειγμα, να επανεξετάσετε τη στάση και τη συμπεριφορά σας χτες και σήμερα. Μοιράσατε τη γνώση σας για να ωθήσετε την ομάδα σας να πάρει πρωτοβουλίες; Η προθυμία μας να βοηθήσουμε τους γύρω μας δεν είναι μόνο η ουσία της αποτελεσματικής συνεργασίας και καινοτομίας, αλλά και το «κλειδί» για την επιτάχυνση της απόδοση της δικής σας και των γύρω σας.

Για έναν ηγέτη είναι μείζον ζήτημα να μπορεί να βοηθήσει τους άλλους να αποδώσουν. Για να μπορέσει να γίνει αυτό, πρέπει να έχετε τη θέση ενός εξωτερικού παρατηρητή. Με αυτόν τον τρόπο θα δείτε πως μπορείτε να βοηθήσετε περαιτέρω την ομάδα σας.

Αυτό απαιτεί μια ιδιαίτερη ικανότητα. Πρέπει να θέσετε το «εγώ» σας σε αναμονή, κάτι που απαιτεί μεγάλη προσπάθεια. Αν το καταφέρετε αυτό, θα βελτιώσετε τις δεξιότητες των ανθρώπων γύρω σας και θα ζήσετε ένα μεγάλο βαθμό ελευθερίας.

Οπότε η σωστή ερώτηση δεν είναι «Πώς μπορώ να πιέσω περισσότερο;», αλλά «Πού μπορώ να απελευθερώσω;».

Πηγή: Harvard Business Review

Αρθρογράφος: Merete Wedell-Wedellsborg

Επιμέλεια: Άγγελος Χατζηδάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

5 × three =