«Πόσο σε θέλω», «πόσο σε ποθώ», «ποιος είναι τρελός από έρωτα»;

Δεκάδες τραγούδια έχουν γραφτεί και πολύ μελάνι έχει αφήσει τη στάμπα του

πάνω στο χαρτί, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να περιγράψει τη μεθυστική λαχτάρα που νιώθουν οι εραστές και οι ερωμένες τον πρώτο καιρό της γνωριμίας τους. Κάθε στιγμή μακριά ο ένας από τον άλλο βιώνεται ως μαρτυρική. Ο χρόνος αποκτά άλλη διάσταση, καθώς και η ίδια η εμπειρία της ζωής είναι διαφορετική όταν κάποιο άτομο είναι ερωτευμένο.

Μια περιγραφή: «Επιθυμώ να είμαι συνεχώς μαζί σου και να γνωρίσω τα πάντα για εσένα. Επιθυμώ να αγκαλιάζω το σώμα σου και να γίνομαι ένα με εσένα, να κάνουμε παθιασμένο έρωτα, χωρίς σταματημό. Η επιθυμία και το πάθος είναι εκεί, κάθε στιγμή, πρόθυμα να ξεδιπλωθούν μπροστά σου, για εσένα».

Μπαίνουμε στον πειρασμό και γινόμαστε ο ένας για τον άλλο σύντροφοι, φίλοι, συνεργάτες. Κάποιες φορές, ο προσωπικός χρόνος συρρικνώνεται. Και κάποιοι ανακαλύπτουμε, με τρόμο, ότι η «μαγεία» έχει χαθεί. Έχω πλύνει το εσώρουχό σου και έχω μπει στην τουαλέτα μετά από εσένα. Σε βλέπω να κυκλοφορείς στο σπίτι με  μια ξεχειλωμένη φόρμα και εσύ εμένα να σκαλίζω τη μύτη μου. Τι κάνουμε τότε;

Η επιθυμία για να συνεχίσει να υπάρχει σε βάθος χρόνου, χρειάζεται χώρο για να αναπτυχθεί. Να πάρουμε απόσταση και να νιώσουμε την ανάγκη να βρεθούμε πάλι μαζί. Να αναζητήσουμε πηγές χαράς και έμπνευσης μακριά ο ένας από τον άλλο και να επιστρέψουμε πίσω στη σχέση ανανεωμένοι. Χρειάζεται χώρο για να εξερευνήσω το σώμα μου και να επιτρέψω στη φαντασία μου να εξερευνήσει τα δικά μου ιδιωτικά μονοπάτια.

Η επιθυμία χρειάζεται να επιτρέψει, μέσα από τους περιορισμούς που μπορεί να έχει η συμβίωση, να υπάρχει και ένας βαθμός μυστηρίου ανάμεσα μας. Δεν μπορεί να ανθίσει μέσα από τη ρουτίνα. Αυτό σημαίνει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να εξερευνήσουμε συναινετικά φαντασιώσεις, τρόπους που κάνουμε έρωτα, ώστε να μην είναι μια καταναγκαστική πράξη, αλλά ένα παιχνίδι μυστηρίου. Η επιθυμία, για να διατηρηθεί στις μακροχρόνιες σχέσεις, απαιτεί δουλειά και δέσμευση για να κρατηθεί η σπίθα ζωντανή.

Η επιθυμία του «πρώτου καιρού» που κρατά για πάντα είναι μια κατάσταση που υπάρχει μόνο στα παραμύθια και τις ταινίες του σινεμά. Για να τη ζήσουμε ξανά σε αυτή τη μορφή πρέπει να ερωτευτούμε ένα καινούργιο σύντροφο. Η επιθυμία όμως μπορεί να παραμείνει ζωντανή και στις μακροχρόνιες σχέσεις. Μεταμορφώνεται από «επιθυμία όπου αγωνιώ να σε συναντήσω» σε «επιθυμία γεμάτη χαρά που θα σε συναντήσω», όπου συναντώ τον άλλο για να απολαύσω την οικειότητα που έχω χτίσει μαζί του, ως αποτέλεσμα κοινής προσπάθειας.

Δημήτρης Κουτζαμάνης

Συνθετικός θεραπευτήςΣύμβουλος Ζεύγους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *