Πιστεύω. Η δύναμη που εσωκλείει μία λέξη

Αν ο δρόμος που έχεις να διανύσεις είναι μια απότομη ανηφόρα, ακόμη κι αν δεν βλέπεις που τελειώνει, η πίστη θα σε εφοδιάσει με οτιδήποτε χρειάζεται για να τα καταφέρεις.

Η πίστη. Μια μικρή λέξη που ερμηνεύεται με πολλούς τρόπους. Μια λέξη την οποία οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε καθημερινά είτε για να πάρουμε θάρρος, είτε για να αιτιολογήσουμε καταστάσεις που δεν μπορούμε με τη λογική ή δεν μας επιτρέπει το συναίσθημα. Τι είναι όμως η πίστη;

Η πίστη είναι μια ιδιαίτερη προσωπική αξία. Ο καθένας της δίνει το πρόσημο που θέλει, την ονοματίζει ανάλογα με τον τρόπο που μεγάλωσε και τα διδάγματα που έλαβε. Για παράδειγμα για τους πολλούς ανθρώπους η λέξη πίστη παραπέμπει στον Θεό, ενώ για άλλους η πίστη αφορά την εμπιστοσύνη στον άνθρωπο και στις δυνατότητές του.

Τι είναι όμως αυτό που καθιστά αυτήν τη μικρή λέξη τόσο μεγάλη και σημαντική;

Η πίστη δίνει στον άνθρωπο ελπίδα. Αναπτερώνει το χαμένο ηθικό και φανερώνει νέες προοπτικές. Πολλές φορές σε μια δυσκολία η απογοήτευση και η συνεχής κούραση οδηγεί τον άνθρωπο στην εξάντληση και την παραίτηση. Εκεί όμως είναι που εμφανίζεται η πίστη, η ελπίδα πως ίσως υπάρχει εναλλακτική, ίσως τα πράγματα αλλάξουν και έρθουν πιο βολικά. Η ανάγκη μας να ελπίζουμε είναι έμφυτη και μάς δίνει τη δύναμη να αντιμετωπίζουμε ακόμη και τις πιο δύσκολες καταστάσεις. Και αν νιώθουμε πως μόνοι δεν μπορούμε να διακρίνουμε αυτήν την ελπίδα, μπορούμε να την αναζητήσουμε σε ανθρώπους θετικούς και υποστηρικτικούς. Πολλές φορές αρκεί μια κουβέντα για να ξεπροβάλει η ελπίδα και να πιστέψουμε πως είμαστε ικανοί να ξεπεράσουμε και αυτή τη δυσκολία.

Η πίστη συνεργεί στην ουσιαστική καλλιέργεια και ενδυνάμωση του ανθρώπου. Μέσω της πίστης προάγονται αξίες και ηθικές αρχές οι οποίες συνδράμουν στην αρμονική και παραγωγική συνύπαρξη των ανθρώπων. Πιστεύω στην ανθρώπινη αξία σημαίνει σέβομαι, εκτιμώ και εμπιστεύομαι τον εαυτό μου αλλά και τον άνθρωπο δίπλα μου. Μέσω την πίστης στην εσωτερική δύναμη ενισχύεται η εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του ατόμου και δίνεται ώθηση στην κάθε προσπάθεια που καταβάλλει. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας. Να έχουμε πίστη πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Πως αξίζει να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε μια δυσκολία γιατί πιστεύουμε πως έχουμε τα απαραίτητα εφόδια να το κάνουμε. Πως αν συγκεντρωθούμε και δουλέψουμε ουσιαστικά αυξάνουμε τις πιθανότητες να επιτύχουμε τον στόχο που θέσαμε.

Η πίστη γαληνεύει την ψυχή. Για πολλούς ανθρώπους η πίστη λειτουργεί ως βάλσαμο στις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουν. Ηρεμεί τον θυμό, απαλύνει τη θλίψη και μετριάζει τον φόβο. Η πίστη αυτή μπορεί να αφορά στον Θεό ή σε κάποια δύναμη ή ενέργεια. Σε πολλές περιπτώσεις εκλογικεύει καταστάσεις, οι οποίες δύσκολα ερμηνεύονται με τη λογική. Προμηθεύει τον άνθρωπο με μια νότα αισιοδοξίας και προσμονής πως η δύσκολη κατάσταση με την οποία έρχεται αντιμέτωπος στο τέλος θα έχει θετική κατάληξη. Σίγουρα έχουμε ακούσει τις φράσεις «..μην φοβάσαι, όλα θα πάνε καλά..», «…έχε πίστη, στο τέλος πάντα κάτι γίνεται…» από ανθρώπους για τους οποίους η πίστη τους αποτελεί ζωτική πηγή δύναμης.

Η πίστη δηλώνει εμπιστοσύνη. Και η εμπιστοσύνη κατέχει θεμελιακή θέση για την ανάπτυξη και ανάδειξη της ανθρώπινης φύσης. Η εμπιστοσύνη συμπορεύεται με την αποδοχή, τη συνεργασία και την ασφάλεια. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε καταστάσεις όπου νιώθουμε πιεσμένοι, αδύναμοι και φοβισμένοι να αναζητήσουμε πηγές που μας εμπνέουν εμπιστοσύνη και πιστεύουμε πως θα βοηθήσουν σε ό, τι χρειαστούμε είτε με πρακτικό είτε με νοερό τρόπο.

Νένα Παπαδοπούλου 
www.psychologynow.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *