Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση

Το World Wide Fund for Nature ή World Wildlife Fund ή WWF όπως είναι γνωστό, είναι διεθνής 

μη κυβερνητικός οργανισμός για τη διατήρηση, έρευνα και αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, με πολλά εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως, με παρουσία σε περισσότερες από 90 χώρες ενώ υποστηρίζει δεκάδες προγράμματα διατήρησης και αποκατάστασης του περιβάλλοντος σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αποστολή του οργανισμού είναι «να σταματήσει και να αντιστρέψει την καταστροφή του περιβάλλοντός μας». Μεγάλο μέρος από την προσπάθειά του επικεντρώνεται στην διατήρηση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, των δασών, των οικοσυστημάτων γλυκού νερού, των ωκεανών και των ακτών.  Παράλληλα, ασχολείται με την προστασία των απειλούμενων ειδών, τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.

Ο οργανισμός ιδρύθηκε ως φιλανθρωπικό ταμείο στις 11 Σεπτεμβρίου 1961, στην πόλη  Morges της Ελβετίας, με το όνομα Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Φύσης. Αποτέλεσε πρωτοβουλία των Julian Huxley και Max Nicholson.

Στο ιδρυτικό καταστατικό του, ο οργανισμός ανέφερε ότι η αρχική αποστολή του ήταν η «διατήρηση της παγκόσμιας χλωρίδας, πανίδας, των δασών, του τοπίου, του νερού, του εδάφους και άλλων φυσικών πόρων μέσω της διαχείρισης της γης, της έρευνας και τη δημοσιότητας, του συντονισμού των προσπαθειών, της συνεργασίας με κάθε ενδιαφερόμενο μέλος και με όλους τους άλλους κατάλληλους τρόπους».

Τα χρόνια που ακολούθησαν ο οργανισμός άνοιξε γραφεία και ξεκίνησε δράσεις ανά τον κόσμο. Ο αρχικός στόχος των δραστηριοτήτων του ήταν η προστασία των απειλούμενων ειδών. Καθώς περισσότεροι πόροι γίνονταν διαθέσιμοι, οι δράσεις του επεκτάθηκαν και σε άλλους τομείς όπως η διατήρηση της βιολογικής ποικιλότητας, της βιώσιμης χρήσης των φυσικών πόρων, της μείωσης της μόλυνσης και της αλόγιστης κατανάλωσης.

Η δράση στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1969 με την αποκατάσταση τού δάσους της Καισαριανής στον Υμηττό και στη συνέχεια με ενίσχυση των δράσεων προστασίας στις Πρέσπες και τη Δαδιά Έβρου. Το 1991 δημιουργήθηκε γραφείο προγράμματος τού διεθνούς WWF στην Ελλάδα. Το 1994 ιδρύθηκε η εθνική οργάνωση με τη νομική μορφή τού κοινωφελούς ιδρύματος. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *