Ο μόνος άνθρωπος που μπορείς να αλλάξεις είναι ο εαυτός σου

Στα χρόνια που δουλεύω, κάτι που παρατηρώ να παραμένει το ίδιο είναι η ανάγκη του ανθρώπου για μαγικές συνταγές και γρήγορες, έτοιμες λύσεις. Ένα μεγάλο ποσοστό ζητά χωρίς κόπο και προσπάθεια από τη μεριά του να αλλάξει η ζωή του, ο εαυτός του, οι σχέσεις του, χωρίς το ίδιο να αναλαμβάνει κάποιο ενεργό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία! Ενώ πρόκειται για τη δική του ζωή όχι τη ζωή κάποιου τρίτου…

Η συναισθηματική ανωριμότητα ενός ατόμου φαίνεται από το πόσο εύκολα κατηγορεί τους άλλους για τα δικά του λάθη, τις δικές του αποφάσεις και επιλογές… Κάποιος που εύκολα θα σηκώσει το χέρι για να δείξει τον άλλο και να πει «εσύ φταις!» δεν μπορεί να δει τη δική του συνεισφορά στο όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζει. Κατά συνέπεια δεν θα προσπαθήσει να διορθώσει τα δικά του λάθη και θα συνεχίσει την ίδια πορεία εφ’ όρου ζωής. Πάντα οι άλλοι θα φταίνε! Αυτοί «οι άλλοι» πρέπει να αλλάξουν.

 Τα πιο συχνά προβλήματα των ατόμων που ζητούν θεραπεία, όταν απευθύνονται σε ειδικούς, είναι προβλήματα που αφορούν τις σχέσεις τους.

Συνήθως οι άνθρωποι πέφτουν σε απόγνωση από την ανικανότητά τους να διαμορφώσουν και να διατηρήσουν σταθερές και ικανοποιητικές διαπροσωπικές σχέσεις. Όταν κατανοήσουν ότι οι ίδιοι κάτι κάνουν και πάνε όλα στραβά, τότε μπορούν να αρχίσουν να «δουλεύουν» για να αλλάξουν ό,τι δεν τους αρέσει, ξεκινώντας την αργή διαδικασία αλλαγής εαυτού.

Γιατί ο μόνος άνθρωπος που μπορώ να αλλάξω είναι ο εαυτός μου! Και δεν υπάρχει μαγικός τρόπος, αλλά χρειάζεται διάθεση, κόπος, χρόνος και πόνος όταν συνειδητοποιείς αλήθειες. Χρειάζεται και περιέργεια για να με «μάθω» καλύτερα, να δω πώς λειτουργώ στις σχέσεις μου, τι λάθη κάνω, πώς φέρομαι στους άλλους, τι μηνύματα στέλνω με τη συμπεριφορά μου.

 Η ζωή μας αλλάζει προς το καλύτερο για μας τους ίδιους και τους ανθρώπους γύρω μας όταν σταματήσουμε να ρωτάμε γιατί αυτό; Γιατί σε μένα; Γιατί τώρα; Κι αρχίσουμε να ρωτάμε πώς μπορώ εγώ να αλλάξω κάτι; Πώς μπορώ εγώ να λειτουργήσω με διαφορετικό τρόπο στην παρούσα κατάσταση.

Όταν σταματήσω να ψάχνω το «γιατί» κι όταν αρχίσω να ανακαλύπτω το «τι κάνω εγώ» και «πώς αλλάζω εγώ τον εαυτό μου», τότε μπορώ να αρχίσω να ζω καλύτερα… Όταν αφήσω στην άκρη την αναζήτηση μαγικών συνταγών κι αρχίσω τη δική μου προσπάθεια. Κάτι που απαιτεί κόπο και χρόνο… αλλά αξίζει και τον κόπο και τον χρόνο που απαιτεί.

Μαρία Σκαρλάτου-Ψυχολόγος

Πηγή: singleparent.gr

www.o-klooun.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *