Ο εγωισμός είναι εχθρός ενός καλού ηγέτη

Μέρος Β’ (τελευταίο)

Η απελευθέρωση ενός υπερβολικά προστατευτικού ή διογκωμένου «εγώ» και η αποφυγή της ηγετικής φούσκας είναι μια

σημαντική και δύσκολη διεργασία. Απαιτεί ανιδιοτέλεια, προβληματισμό και θάρρος.

Πώς όμως μπορείτε να αποφύγετε ένα διογκωμένο «εγώ»;

  • Σκεφτείτε τα προνόμια που διαθέτει ο ρόλος σας. Μερικά από αυτά σας επιτρέπουν να κάνετε τη δουλειά σας αποτελεσματικά. Αλλά μερικά από αυτά είναι απλά προνόμια που επιβεβαιώνουν τη δύναμή σας και τελικά διογκώνουν το «εγώ» σας. Σκεφτείτε ποια από τα προνόμια αυτά μπορείτε να αφήσετε.
  • Υποστήριξη, ανάπτυξη και συνεργασία με άτομα που δεν θα τροφοδοτήσουν το «εγώ» σας. Προσλάβετε έξυπνους ανθρώπους με αυτοπεποίθηση, που θα σας πουν σκληρές αλήθειες και δεν θα σας χαϊδέψουν τα αυτιά.
  • Η ταπεινοφροσύνη και η ευγνωμοσύνη είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της ανιδιοτέλειας. Αφιερώστε λίγο χρόνο στο τέλος κάθε ημέρας για να σκεφτείτε όλους τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην επιτυχία σας.

Το διογκωμένο «εγώ» που ενισχύεται από την επιτυχία και τις απολαβές της (μεγαλύτερο μισθό, καλύτερο γραφείο, εύκολα γέλια) μας κάνει συχνά να νιώθουμε σαν να βρήκαμε την ευτυχία και αυτό που μας ταιριάζει. Αλλά η πραγματικότητα είναι πως δεν πρόκειται για ευτυχία.

Η ηγεσία αφορά τους ανθρώπους και οι άνθρωποι αλλάζουν κάθε μέρα. Αν πιστεύουμε ότι βρήκαμε το καθολικό «κλειδί» για κορυφαίους ανθρώπους, το έχουμε χάσει. Αν αφήσουμε το «εγώ» μας να καθορίσει τι βλέπουμε, τι ακούμε και τι πιστεύουμε, αφήνουμε την προηγούμενη επιτυχία μας να βλάψει τη μελλοντική μας επιτυχία.

Πηγή: https://hbr-org.cdn.ampproject.org/

Αρθρογράφος: Rasmus Hougaard και Jacqueline Carter

Επιμέλεια: Άγγελος Χατζηδάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *