Μεγαλώστε παιδιά με οικολογική συνείδηση

Από τη Μαρία Βόλλη

Πολλές μικρές ή μεγάλες συνήθειες στην καθημερινότητα των παιδιών θα τα φέρουν πιο κοντά στη φύση, θα τα βοηθήσουν να αγαπήσουν το περιβάλλον και θα τα δραστηριοποιήσουν οικολογικά. Έτσι, θα καταφέρετε να μεγαλώσετε παιδιά με οικολογική συνείδηση, ενώ παράλληλα τα ίδια θα διασκεδάζουν συμμετέχοντας σε οικολογικές δραστηριότητες, εντός ή εκτός σπιτιού. Όσο πιο νωρίς «εκπαιδεύσετε» το παιδί σας να αποκτήσει οικολογική συνείδηση και συμπεριφορά τόσο πιο ευσυνείδητος και υπεύθυνος πολίτης θα γίνει μελλοντικά.

  • Μιλήστε στα παιδιά σας με απλά λόγια για τα προβλήματα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το περιβάλλον μας, την καταστροφή της χλωρίδας, την εξαφάνιση των ζώων, τις αλλαγές στο κλίμα, και δώστε τους την ευκαιρία από μικρή ηλικία, μέσα από διαφορετικές δραστηριότητες και συμπεριφορές, να φροντίσουν για έναν πιο υγιή, ασφαλή και όμορφο πλανήτη. Άλλωστε, οικολόγος θα πει να αγαπάς, να σέβεσαι και να φροντίζεις το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζεις. Για να μπορείς να ζεις!
  • Εφόσον ο παιδίατρος το επιτρέπει, οργανώστε διακοπές σε κάμπινγκ. Τίποτα δεν ενδείκνυται περισσότερο για να βρεθούν τα παιδιά κοντά τη φύση, να ζήσουν λίγες μέρες σε αυτήν και να νιώσουν την ομορφιά της. Οι ήχοι, τα αρώματα, η συντροφιά των ζώων θα γίνουν για λίγο κομμάτι της καθημερινότητάς τους και έτσι θα εκτιμήσουν την ομορφιά και την αξία όλων όσων αποτελούν κομμάτι του οικοσυστήματος.
  • Οργανώνετε αποδράσεις στην εξοχή, στο κοντινότερο βουνό ή στη θάλασσα, και μαζί με φίλους δώστε την ευκαιρία στα παιδιά να περπατήσουν, να τρέξουν, να παίξουν και να χαρούν. Όχι μόνο θα χαλαρώσουν και θα ξεφύγουν από την καθημερινότητα, αλλά, εξερευνώντας το φυσικό περιβάλλον, θα δουν πως η φύση και όσα αποτελούν κομμάτι της είναι το σπίτι τους, ένα «φιλόξενο» καταφύγιο για εκείνα.
  • Η κηπουρική είναι μια δραστηριότητα που βοηθά τα παιδιά να έρθουν κοντά, να αγαπήσουν, να μάθουν και να σεβαστούν το περιβάλλον και τη φύση. Δώστε τους την ευκαιρία να φτιάξουν το δικό τους κηπάκι στο σπίτι με λουλούδια και σπόρους που θα φυτέψουν και θα φροντίζουν τα ίδια. Αν η αυλή του σπιτιού σας δεν δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε έναν μικρό χώρο για να δημιουργήσουν τον δικό τους κήπο, μεταφέρετε την κηπουρική στο μπαλκόνι σας χρησιμοποιώντας γλάστρες. Η κηπουρική κάνει τα παιδιά να νιώθουν περήφανα όταν βλέπουν να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει κάτι που τα ίδια έχουν φυτέψει και τα κάνει να αισθάνονται ότι βοηθούν κι αυτά με τον τρόπο τους το περιβάλλον.
  • Δώστε τους την ευκαιρία να γίνουν μέλη σε κάποια περιβαλλοντική οργάνωση. Με το χαρτζιλίκι τους μπορούν να εγγραφούν και να υποστηρίξουν κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα της οργάνωσης. Έτσι, θα ενημερώνονται για τους κινδύνους και τα προβλήματα του οικοσυστήματος και παράλληλα θα νιώσουν περήφανα που ανήκουν σε μια τέτοια ομάδα.
  • Γράψτε τα στους προσκόπους! Οι προσκοπικές ομάδες εκπαιδεύονται μαθαίνοντας για το οικοσύστημα και το περιβάλλον, οργανώνουν αποδράσεις στη φύση και ομιλίες, εκδηλώσεις και δραστηριότητες που αφορούν το περιβάλλον.
  • Πολλοί δήμοι στα προγράμματά τους συμπεριλαμβάνουν εξορμήσεις και εκδρομές στη φύση, για να ξεφύγουν τα παιδιά από την καθημερινότητά τους. Πάρτε πληροφορίες και δηλώστε συμμετοχή. Επίσης, συχνά οργανώνονται δραστηριότητες που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, όπως δεντροφύτευση, εκστρατείες για να καθαριστούν οι παραλίες κ.ά.

Μη χάσετε, λοιπόν, την ευκαιρία, πάρτε το παιδί σας και… σώστε το περιβάλλον!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *